Παναθηναϊκός: Οι -16.1 πόντοι και η εξήγηση για το 3/3 των «πρασίνων»

Παναθηναϊκός: Οι -16.1 πόντοι και η εξήγηση για το 3/3 των «πρασίνων»

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Οι -16.1 πόντοι και η εξήγηση για το 3/3 των «πρασίνων»
Οι τρεις συνεχόμενες νίκες του Παναθηναϊκού στην Euroleague αποτυπώθηκαν με εμφατικό τρόπο και στους αριθμούς, καθώς οι «πράσινοι» έχουν βελτιώσει κατακόρυφα τόσο τις αμυντικές, όσο και τις επιθετικές τους επιδόσεις. Τo Gazzetta κάνει τη σύγκριση...

Αν και επικρατεί το «κλισέ» ότι «οι αριθμοί είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πεις ψέματα», στην περίπτωση του Παναθηναϊκού των τελευταίων δύο εβδομάδων ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Η στατιστική έχει αποτυπώσει στο 100% την αλλαγή στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας και στην τεράστια βελτίωση που έχει παρουσιάσει από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Βίρτους Μπολόνια και μετά.

Σαν να βλέπουμε άλλη ομάδα από τις 23 Νοεμβρίου και μετά και σαν να υπήρχε μια τελείως διαφορετική ομάδα στα παρκέ της Euroleague έως και την τραγική εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Η βελτίωση των «πρασίνων» έχει αποτυπωθεί με τον πλέον πειστικό τρόπο στους αριθμούς!

Φυσικά το στοιχείο που έχει κάνει την μεγαλύτερη διαφορά και το οποίο έχει γυρίσει τον διακόπτη, είναι η άμυνα! Από το ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι την την ήττα στην Πόλη, ο Παναθηναϊκός είχε 86.1 πόντους παθητικό. Έκτοτε και δη στα ματς με Βίρτους, Βιλερμπάν και Ζάλγκιρις δέχεται μόλις 70 πόντους κατά μέσο, όπερ και σημαίνει ότι έχει «κατεβάσει» την παραγωγή των αντιπάλων τους κατά 16.1 πόντους! Μάλιστα στα δύο τελευταία παιχνίδια ο αμυντικός μέσος όρος είναι ακόμα πιο χαμηλός με 60 πόντους παθητικό.

Μάλιστα και τα επιμέρους στατιστικά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Στα πρώτα οκτώ παιχνίδια οι αντίπαλοι του «τριφυλλιού» είχαν 57% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα, 34.3 ριμπάουντ, 18.5 ασίστ και 7 κλεψίματα. Αντίθετα στα τελευταία τρία μέτρησαν 42.5% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα, 34 ριμπάουντ, 16.7 ασίστ και 4 κλεψίματα! Πτώση (ειδικά στα εντός παιδιάς σουτ) σε όλες τις κατηγορίες, δείγμα και του μεγάλου «step up» που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός.

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στα οκτώ πρώτα ματς

Όπως είναι λογικό, από τη στιγμή που το «τριφύλλι» ανέβασε στροφές στην άμυνα, μπόρεσε να βρει πιο εύκολα πόντους στην επίθεση. Είτε στο ανοικτό γήπεδο, είτε και στο «πέντε εναντίον πέντε». Και εδώ οι αριθμοί «μαρτυρούν» το γεγονός. Το 2-6 των πρώτων οκτώ αγώνων έγινε... 5-6 μέσα σε διάστημα 15 ημερών καθώς οι «πράσινοι» έχουν μετρήσει αισίως τρεις νίκες στην σειρά.

Σε αυτό το 3-0 αποτυπώθηκε και η τεράστια διαφορά των προηγούμενων αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός σκόραρε 78.5 πόντους κατά μέσο όρο έχοντας 47% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα, 70% στις βολές, ενώ η στατιστική συμπληρώνονταν με 31 ριμπάουντ σε κάθε ματς, 16.5 ασίστ, 6.5 κλεψίματα, 2.5 μπλοκ και 12.6 λάθη.

Πώς αποτυπώνεται η βελτίωση σε όλους τους στατιστικούς τομείς; Σε αυτά τα τρία παιχνίδια μετράει 82 πόντους με 48% στα δίποντα, 43.3% στα τρίποντα, 78% στις βολές, 31 ριμπάουντ, 17.7 ασίστ, 7 κλεψίματα και 9.7 λάθη.

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στα τρία τελευταία ματς

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ την Αρμάνι Μιλάνο (8/12, 21:00) με στόχο να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε... καλό φεγγάρι βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την στατιστική του απεικόνιση. Η διαφορά επίσης με τα προηγούμενα ματς έχει να κάνει και με τον τρόπο τον οποίο επιτίθεται ο Παναθηναϊκός, καθώς έχει ανεβάσει κατά 7% το ποσοστό του «iso» λόγω και της παρουσίας του Μπέικον (από το 5% που το χρησιμοποιούσε στην επίθεσή του έχει φτάσει στο 12% των κατοχών) ενώ είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κερδίζει περισσότερους πόντους ανά κατοχή.

Εκεί που έπαιρνε 0.9 πόντους τώρα παίρνει 1.01 πόντους ενώ αντίθετα εκεί που δεχόταν 1.01 πόντους ανά τις κατοχές των αντιπάλων του, στα τρία τελευταία παιχνίδια έχει πέσει στους μόλις 0.8 πόντους.