Παρτίζαν - Βαλένθια 96-100: Η Βαλένθια άλωσε και το Βελιγράδι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι η Βαλένθια επικράτησε στην παράταση της Παρτίζαν στο Βελιγράδι με 96-100 (84-84, κ.α.) βάζοντας τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν συγκλονιστική καθώς εκεί που η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε το πάνω χέρι, ξαφνικά έγινε θύμα των απίθανων Ισπανών οι οποίοι πέτυχαν την 3η εκτός έδρας νίκη τους έπειτα από αυτές σε Κωνσταντινούπολη (Εφές) και Πειραιά (Ολυμπιακό). Ήρωας της παράτασης για τη Βαλένθια ήταν ο Τζάρντ Χάρπερ με τους επτά πόντους που σημείωσε.

Το ματς

Τέσσερα πρόσωπα ξεχώρισαν στο ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο όπου η μεν Παρτίζαν είχε τρομακτική δυσκολία στο να μαζέψει ριμπάουντ (4-11) και η δε Βαλένθια σούταρε με απελπιστικά ποσοστά ευστοχίας (1/7) έξω από τα 6.75. Μάνταρ και Νάναλι έδωσαν τους 16 από τους 21 πόντους στην Παρτίζαν, ενώ μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Ουέμπ, η Βαλένθια είδε τον Κουβανό Ριβέρο να εξελίσσεται σε παράγοντας του αγώνα (21-21).

Ελέγχοντας το ριμπάουντ και βελτιώνοντας την άμυνά της, η Βαλένθια έκανε την Παρτίζαν τρομερά δυσλειτουργική στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου. Αν μάλιστα αξιοποιούσε και τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε θα είχε ξεφύγει με μεγαλύτερη διαφορά από την εύθραυστη των πέντε πόντων (29-34, 16’). Εκεί γύρισε ο διακόπτης. Ο Πάντερ έδωσε το μακρινό σουτ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν παίκτης κλειδί στην άμυνα και ο Λεσόρ μάζεψε τα ριμπάουντ στο επιμέρους σκορ 14-3 των γηπεδούχων μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (43-37).

Ο Ματίας Λεσόρ απέκτησε πιο ενεργό ρόλο στην επιθετική λειτουργία της Παρτίζαν ξέφυγε με 49-40 (22.30) κι εκεί που φαινόταν ότι είχε το μομέντουμ του αγώνα «μπλόκαρε» εκ νέου στην επίθεση. Κι έτσι η Βαλένθια βρήκαν μονοπάτι επιστροφής (54-53, 27’) και επωφελήθηκε δύο σοβαρών λαθών του Έξουμ όταν και πάλι η Παρτίζαν προσπάθησε να αποσπαστεί (64-60, 30’).

Ο Ριβέρο συνέχισε τη δράση του στη ρακέτα, ομοίως και ο Λόπεζ Αροστέγι ο οποίος έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Βαλένθια στις αρχές της τελευταίας περιόδου (66-67, 32:30). Από αρνητικός παράγοντας για την Παρτίζαν, ο Ντάντε Έξουμ κράτησε την ομάδα του (73-72, 35’) με άμυνες και πόντους, αλλά το ίδιο έπραξε και ο εντυπωσιακός Ριβέρο (73-77, 36:30). Με τον κλοιό να σφίγγει επικινδύνως για την Παρτιζάν η μπάλα πήγε στα χέρια του Κέβιν Πάντερ κι αυτός έβαλε επτά σερί πόντους (82-82) 43’’ πριν το τέλος.

Πέντε διαδοχικούς πόντους έβαλε όμως και ο Τζάρεντ Χάρπερ δίνοντας το προβάδισμα στη Βαλένθια (82-84) 20’’ πριν το φινάλε. Οι Ισπανοί επέλεξαν να κάνουν φάουλ για να έχουν την τελευταία επίθεση (11 δευτερολέπτων) στέλνοντας τον Πάντερ στις βολές (84-84), αλλά η επιλογή του Τζόουνς και του σουτ τριών πόντων από τα οκτώ μέτρα μάλλον δεν ήταν η επιλογή που θα ήθελαν με συνέπεια το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.

Το θρίλερ συνεχίστηκε στην παράταση έως ότου η Βαλένθια βρει πέντε σερί πόντους και αποσπαστεί με 91-96 (43:40).Ο Τζέιμς Νάναλι έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο (96-98) εκεί που οι φιλοξενούμενοι είχαν αγκαλιάσει τη νίκη. Στα τελευταία δευτερόλεπτα οι δύο ομάδες έκαναν από ένα λάθος, αυτό του Νάναλι ήταν καθοριστικό γιατί έδωσε τη δυνατότητα στον Χάρπερ να ευστοχήσει σε δύο βολές και να «κλειδώσει» τη νίκη για την ομάδα του.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Βαλένθια διάβασε καλύτερα το παιχνίδι στην παράταση, έδειξε ότι ήξερε τι ήθελε να κάνει και κυρίως είχε πολυφωνία στην επίθεση εν αντιθέσει με την Παρτίζαν.

Ο MVP: Ο τίτλος μοιράζεται σε Ριβόρο και Λόπεζ Αροστέγι ο οποίος διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι και μοίρασε πέντε τελικές πάσες.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο Τζάρεντ Χάρπερ ήταν άφαντος στη συντριπτική διάρκεια του αγώνα, εμφανίστηκε όμως στα τελευταία δύο λεπτά της κανονικής διάρκειας και στο πεντάλεπτο της παράτασης.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Παρτιζάν έπαιξε το παιχνίδι με επτά παίκτες γιατί πέραν αυτών δεν έχει άλλες λύσεις πλην του Άντζουσιτς ο οποίος αυτή τη φορά ήταν άφαντος. Δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του ο Νάναλι

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η επιλογή του Μουμπρού να κάνει φάουλ η ομάδα του αντί να παίξει μια άμυνα ενώ προηγούταν στο σκορ (82-84) με σκοπό να έχει την τελευταία επίθεση η ομάδα του. Δεν τον δικαίωσε η επιλογή στην τελευταία επίθεση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σε παιχνίδι τόσο λεπτών ισορροπιών η Βαλένθια βρήκε 16 επιθετικά ριμπάουντ κι έβγαλε 21 ασίστ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βαλένθια είναι πιο ομάδα από την Παρτίζαν κι αυτό φαίνεται μέσα από το φύλλο της στατιστικής από τις τελικές πάσες αλλά και από την εικόνα των δύο ομάδων. Στο Βελιγράδι επιβεβαίωσε ότι έχει και προσωπικότητα.

Τα δεκάλεπτα: 21-21, 43-37, 64-60, 84-84 (κ.α.), 96-100 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.