Παναθηναϊκός: Ώρα να δείξει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος

Παναθηναϊκός: Ώρα να δείξει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ώρα να δείξει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το βελτιωμένο πρόσωπο που έχει δείξει ο Παναθηναϊκός στα τελευταία ματς και εξηγεί ότι το ματς με την Ζάλγκιρις αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για να δείξει ότι βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο...

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω. Και ξανά. Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω. Ε, δεν είναι ώρα να αλλάξει αυτό; Δεν ήρθε ώρα να σταματήσουν τα πισωγυρίσματα για τον Παναθηναϊκό και να αποδείξει ότι το 2/2 της τελευταίας «διαβολοβδομάδας» δεν ήταν καθόλου τυχαίο;

Από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μερικές βαθιές ανάσες. Η πρώτη φορά που «παράγει» μπάσκετ. Η πρώτη φορά που έχει αρχίσει να αλλάζει το αρνητικό κλίμα και να δίνει ελπίδες ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στις τάξεις της ομάδας.

Έστω και αν χρειάστηκαν οι λεπτομέρειες για να γίνει αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νίκη από την ήττα στο ματς με την Βίρτους απείχε ένα χαμένο layup του Τζαϊτέ. Εάν είχε ευστοχήσει στο... πέναλτι ίσως τώρα να μιλούσαμε από άλλη βάση. Όμως έτσι είναι αυτά. Η ιστορία γράφεται από τα γεγονότα και όχι με τα «εάν» και τα «εφόσον». Και η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να ορθοποδήσει και να ατενίσει με περισσότερη αισιοδοξία το άμεσο μέλλον.

#EveryGameMatters

Το ρεκόρ στην Euroleague μπορεί να απέχει μίας νίκης από την τελευταία θέση, αλλά την ίδια ώρα απέχει και μίας νίκη από την οκτάδα. Κάτι που δείχνει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν και να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη. To hashtag της Euroleague «#EveryGameMatters» αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό το κλισέ των αθλητών και των προπονητών, ότι «κάθε ματς είναι διαφορετικό».

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να «γεμίσει» το σακούλι του με τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία ματς (σ.σ. αν και θα μπορούσε να ήταν τέσσερις στα τελευταία πέντε αν συμπεριλάβουμε και το ματς με την Παρτίζαν) μπορεί να «πατήσει» καλύτερα στα πόδια του και να ανακτήσει την χαμένη του ψυχολογία.

Θεωρώ ότι το μεγάλο τεστ για τους «πράσινους» θα είναι το ματς με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας. Μπορεί να είναι αρκετά ανεβασμένοι οι Λιθουανοί έχοντας 6-4 ρεκόρ, αλλά δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πρόκειται για μια ομάδα στα μέτρα του Παναθηναϊκού την οποία πρέπει να νικήσει εάν θέλει να κάνει το «κάτι παραπάνω» στην Euroleague. Και όταν λέω το «κάτι παραπάνω» να μπορέσει να μείνει ανταγωνιστικός και μέσα στην διεκδίκηση των playoffs έως το τέλος.

Είναι μια καλή ευκαιρία. Λίγο το momentum, λίγο η ψυχολογία μετά τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες (σ.σ. συμπεριλαμβάνοντας και τα ματς πρωταθλήματος με Καρδίτσα και ΠΑΟΚ), λίγο το καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο που άρχισε να παρουσιάζει, λίγο η προσαρμογή του Ντουέιν Μπέικον, έχουν αυξήσει την αυτοπεποίθηση στις τάξεις της ομάδας. Μια αυτοπεποίθηση την οποία οφείλουν να δέιξουν από το πρώτο λεπτό.

Και ξέρετε. Εάν αρχίσει η... κατηφόρα στην «Ζalgirio Arena» (ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά γήπεδα σε επίπεδο έδρας, φωνής και συμμετοχής του κόσμου) δύσκολα γυρίζει το χαρτί μετά. Και γι' αυτό ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα έχει πρόβλημα. Και δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο εύκολο να «κυνηγήσει» και πάλι στο σκορ. Διαφορετικό να το κάνει στο ΟΑΚΑ όπου μπορεί να πάρει ώθηση από τον κόσμο και διαφορετικό εκτός. Θυμάστε τι έγινε στην Πόλη; Θυμάστε τι έγινε στο Βερολίνο; Ε, δεν θέλει και πολύ να επαναληφθεί η ιστορία στο Κάουνας έτσι και τον πάρει η κάτω βόλτα.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσέξει την άμυνά του. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Είδαμε και απέναντι στην Βιλερμπάν ότι έτσι, και μόνο έτσι, μπόρεσε να βρει εύκολα καλάθια. Έτσι πήρε ψυχολογία δίνοντας στην εξέλιξη του ματς ουσία στην αμυντική προσπάθεια. Έτσι μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά το παιχνίδι με αποτέλεσμα να βγάλει στην πορεία και καλές συνεργασίες στο 'πέντε εναντίον πέντε'. Ενδεχόμενο ήττας και δη... εύκολης ήττας θα είναι ένα ακόμα πισωγύρισμα. Και από τη στιγμή που ακολουθεί και το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ η απόσταση της απογοήτευσης με τον ενθουσιασμό είναι πάρα πολύ μικρή.

Τον «ανεβάζει» επίπεδο ο Μπέικον αλλά χρειάζεται και «plan b»

Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί και πάλι τον καλό Μπέικον, ο οποίος όσο προσαρμόζεται, άλλο τόσο «ανεβάζει» επίπεδο την ομάδα. Βέβαια υπάρχει και η άλλη του νομίσματος αφού όσο θα κυλούν οι αγώνες άλλο τόσο το scouting των αντιπάλων ομάδων θα προσαρμόζεται πάνω στον Αμερικανό προσπαθώντας να βρουν τρόπους να τον αναχαιτίσουν. Και κάποιες φορές θα γίνεται. Εκεί θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά το «plan b» των «πρασίνων» τ' οποίο δεν θα περνάει από τα χέρια του Αμερικανού φόργουορντ.

Οι Έλληνες οφείλουν να κάνουν το step up και στην επίθεση όταν «κολλάει» η ομάδα (σ.σ. και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αυτό) και να μην τα περιμένουν όλα από τον Παπαγιάννη ο οποίος καλύπτει το 70% των ελληνικών πόντων. Και μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος εξαρτάται από τη δημιουργία των γκαρντ. Δεν έχει τη «δική του» φάση.

Η απουσία του Γκριγκόνις αναμένεται να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο δίδυμο Γουόλτερς-Λι, οι οποίοι τα πήγαν εξαιρετικά κόντρα στην Βιλερμπάν όταν βρέθηκαν ταυτόχρονα στο παρκέ. Δεν είμαι από εκείνους που εκμηδενίζουν τον Λιθουανό λόγω του μέτριας (έως και κακής) εκκίνησης στη σεζόν. Τον θεωρώ απαραίτητο, ειδικά τώρα που έχει αποκτηθεί και ο Μπέικον καθώς θα αποβάλλει την «ρετσινιά» του ηγέτη και θα μπορεί να παίξει απελευθερωμένος.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία. Να εκμεταλλευτεί το καλό φεγγάρι στο οποίο (φαίνεται πώς) βρίσκεται και να «χτίσει» ακόμα περισσότερο το νικηφόρο του σερί. Θα τον εκτοξεύσει ψυχολογικά και ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Αυτό είναι ένα... άλλο ματς και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά αν και στις τάξεις του Παναθηναϊκού υπάρχει το βάρος των οκτώ σερί ηττών. Επιπλέον στο ματς του ΣΕΦ θα αρχίσει να «ξεκαθαρίζει» και το τοπίο όσον αφορά την εξάδα ξένων που θα «ταιριάζει» απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Προς το παρόν θα είναι εκτός ο Γκριγκόνις...

Μιας και ανέφερα το ντέρμπι. Ρεπορταζιακά οι «πράσινοι» είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την παρουσία του Πιτσίλκα στην διαιτητική τριάδα του ΣΕΦ από τον οποίο έχουν πολλά παράπονα, συν το γεγονός ότι θα πλαισιώνεται από άλλους δύο άπειρους ρέφερι. Και αυτό λόγω του ότι σε αυτό το ματς ενδεχομένως να κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού θα υπάρχει μία ακόμα ευκαιρία για τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ για την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, ενώ σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού, το πλεονέκτημα θα έχει «κλειδώσει» από την 8η αγωνιστική.

Το αν δικαιωθούν ή όχι οι «πράσινοι» για αυτήν την δυσαρέσκεια και τον έντονο προβληματισμό θα φανεί το βράδυ της Δευτέρας. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον: Θα μπορέσουν οι τρεις διαιτητές να «σηκώνουν» όπως πρέπει το βάρος ενός τέτοιου ντέρμπι; Πρωταγωνιστές να είναι οι παίκτες και οι προπονητές. Όχι οι διαιτητές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...