Eφές: Η... αρμάδα του Αταμάν ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στον Ολυμπιακό (vid)

Νίκος Καρφής
Eφές: Η... αρμάδα του Αταμάν ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στον Ολυμπιακό (vid)
H έδρα της Eφές αποδεικνύεται... αφιλόξενη τα τελευταία χρόνια για τον Ολυμπιακό, όπως δυσάρεστη είναι η ανάμνηση για τους Πειραιώτες από το τελευταίο συναπάντημα των δύο ομάδων στο περσινό Final 4 με το νικητήριο τρίποντο του Μίτσιτς.

O Oλυμπιακός θα δοκιμαστεί σε μία από τις πιο σκληρές έδρες της Euroleague απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Πειραιώτες του Μπαρτζώκα θα κοντραριστούν με την Εφές (1/12, 19:30) του Εργκίν Αταμάν, σε ένα γήπεδο που δεν ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις για τους ερυθρολεύκους τα τελευταία χρόνια.

Το Gazzetta στέκεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εκτός έδρας απέναντι στην Εφές, ενώ ξεχωρίζει και τον περσινό ημιτελικό της Euroleague που κρίθηκε με το νικητήριο τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς που... καθάρισε τον Ολυμπιακό.

Τέσσερις σερί ήττες εκτός έδρας με Εφές

Οι Πειραιώτες δεν έχουν καλή παράδοση τα τελευταία χρόνια όταν αγωνίζονται στην έδρα της Εφές στο Sinan Erdem Dome. Τελευταία νίκη των Πειραιωτών εκτός έδρας ήρθε τον Δεκέμβρη του 2017, τότε που ο Ολυμπιακός απέδρασε από την Τουρκία με 58-61. Από εκείνη τη στιγμή και μετά έφευγε πάντα ηττημένος στην Τουρκία απέναντι στην Εφές.

Τον Φλεβάρη του 2019,η Εφές δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει με 75-65, σε ένα ματς που ο Λάρκιν πλήγωσε τους Πειραιώτες με 12 πόντους και 8 ασίστ. Από την άλλη ο Στρέλνιεκς και οι 14 πόντοι του δεν γινόταν να σώσουν τον Ολυμπιακό.

Τον Μάρτη του 2020 το έργο επαναλήφθηκε, αφού είχαμε ένα έπος του Σειν Λάρκιν που τα διέλυσε όλα με 40 πόντους και 10/15 τρίποντα, επιτρέποντας στην ομάδα του να επικρατήσει ξανά με 91-79.

Την επόμενη σεζόν η Εφές διεύρυνε το νικηφόρο σερί της εντός έδρας, αφού πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με 76-53, αφού ο Λάρκιν σταμάτησε στους 21 πόντους, ενώ για τους Πειραιώτες πρώτος σκόρερ ήταν ο Λαρεντζάκης με 10, σε μια βραδιά που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην επίθεση. Τον Νοέμβρη του 2021 οι Τούρκοι έφυγαν ξανά νικητές από το γήπεδο με 88-69. Ο Μπομπουά έκανε ζημιά με 29 πόντους και 7/10 τρίποντα, ενώ ο Βεζένκοβ είχε 17 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Και στις τέσσερις ήττες, ο Ολυμπιακός έχασε με διαφορά ασφαλείας και δεν κατάφερε να απειλήσει την ομάδα του Αταμάν.

Το νικητήριο τρίποντο-μαχαιριά του Μίτσιτς στο Βελιγράδι

Φυσικά η φάση που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό των φιλάθλων των δύο ομάδων από τις κόντρες τους ήρθε πέρυσι στο Final 4. Στον ημιτελικό είχαμε ένα θρίλερ με τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για τη νίκη, αλλά να κολλάνε στα τελευταία λεπτά με άστοχες επιθέσεις εκατέρωθεν. Ο Σλούκας με δύο βολές στο 39' μείωσε σε 72-74, ενώ ο Μάρτιν ισοφάρισε σε 74-74 στα 20 δευτερόλεπτα.

Εκεί την ευθύνη την παίρνουν οι ηγέτες και τέτοιος είναι ο σπουδαίος Βασίλιε Μίτσιτς. Η μπάλα πήγε στα χέρια του και ο Σέρβος γκαρντ με ένα φοβερό τρίποντο μπροστά στον Βεζένκοβ, χάρισε μια σπουδαία πρόκριση στους Τούρκους, οι οποίοι παρέμειναν ζωντανοί και στη συνέχεια κατέκτησαν και τη δεύτερη σερί κούπα στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ.

Δυνατή σε αμυντικά ριμπάουντ και μπλοκ

Η ομάδα του Αταμάν βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της Euroleague σε δύο σημαντικές κατηγορίες της αμυντικής λειτουργίας. Οι Τούρκοι είναι τέταρτοι σε μπλοκ με 3.6 ανά ματς, με τον Μπομπουά να έχει 0.8 κατά μέσο όρο και τον εξαιρετικό μπλοκερ, Ντάνστον να μετρά 0.7. Επιπλέον η Εφές βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας στα αμυντικά ριμπάουντ, έχοντας 25.6 κατά μέσο όρο. Θραύση σε αυτόν τον τομέα κάνει ο Κλάιμπερν που είναι δεύτερος στη διοργάνωση με 5.3 πίσω από τον πρώτο Σάσα Βεζένκοβ. Θα πρέπει να προσέξει σε αυτές τις κατηγορίες ο Ολυμπιακός, αν θέλει να μεγιστοποιήσει τις ελπίδες για διπλό μέσα στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα της Euroleague σε ranking με 104,9, τη στιγμή που η Εφές είναι τέταρτη με 96.4. Η πρωτιά των Πειραιωτών σε αυτόν τον τομέα φαίνεται από το μπάσκετ που παίζει φέτος ο σύλλογος από τον Πειραιά, εντός και εκτός έδρας. Επίσης οι Πειραιώτες κάνουν εξαιρετική δουλειά στις ασίστ, όντας δεύτεροι με 21.5 πίσω από την πρώτη Άλμπα. Εξαιρετικά τα πάει και στα κλεψίματα με την δεύτερη θέση και 8.6 κατά μέσο όρο. Τέλος μιλάμε για την τρίτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 85.3 πόντους ανά ματς πίσω από Φενερμπαχτσέ του Ιτούδη και Μπασκόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.