Βίρτους Μπολόνια - Εφές 80-85: Οι Πρωταθλητές επιβίωσαν στη… σκυλομαχία

Η Αναντολού Εφές πέρασε… περήφανη από την Ιταλία καθώς μετά το Μιλάνο «άλωσε» και την Μπολόνια με 80-85 σ’ ένα παιχνίδι ανατροπών το οποίο στιγματίστηκε από την κακή συμπεριφορά του Μίλος Τεόντοσιτς αλλά και τις αψιμαχίες μεταξύ των παικτών. 

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν τα εύκολα δύσκολα καθώς προηγήθηκαν έως και με διαφορά 16 πόντων αλλά στο κακό παιχνίδι του Βασίλιε Μίτσιτς έδωσαν ευκαιρία επιστροφής στη Βίρτους. Ο Μίλος Τεόντοσιτς ουσιαστικά έφραξε τον δρόμο της ομάδας του με τη συμπεριφορά του στην τελευταία περίοδο και την αποβολή του με ντισκαλιφιέ για βίαιη απώθηση του διαιτητή Γιαβόρ ενώ εντός των τεσσάρων γραμμών ο Γουίλ Κλάιμπερν επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση καθώς πέτυχε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα.

Ο αγώνας

Η ευστοχία στα σουτ εντός παιδιάς και τα απελπιστικά ποσοστά από μακρινή απόσταση συνέθεσαν των κοινό παρονομαστή των δύο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο. Η Βίρτους πορεύτηκε με το εξαιρετικό 68% στα δίποντα αλλά και την απογοητευτική επίδοση των 2/14 τριπόντων (0/6 είχε ο Μίλος Τεόντοσιτς) κι έτσι αντέδρασε σε κάθε απόπειρα της Εφές (11-17) να ξεφύγει στο σκορ (18-19, 10’).

Ο Γουίλ Κλάιμπερν πήρε τη σκυτάλη από τον Μπομπουά στον ρόλο του πρωταγωνιστή για την Εφές στο δεύτερο δεκάλεπτο καθώς τελείωσε τις φάσεις από κοντινή απόσταση συμβάλλοντας στο εντυπωσιακό 75% που είχε η ομάδα του. Δεν τον ακολούθησε ο Βασίλιε Μίτσιτς (0/5 τρίποντα) κι έτσι οι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν κατάφεραν να χτίσουν πάνω σε διαφορές (20-26) αλλά κράτησαν αυτή τη μικρή διαφορά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (34-40).

Το ποσοστό ευστοχίας (9%) της Εφές στο μακρινό σουτ στο πρώτο ημίχρονο ήτα τουλάχιστον αφύσικο για την εκτελεστική ικανότητα των παικτών της. Αυτό αποδείχθηκε στις αρχές του δεύτερου μέρους καθώς με 5/6 προσπάθειες έστειλαν τη διαφορά στο +11 (47-61, 26:30). Παίκτης-κλειδί για τους Τούρκους ήταν ο Μ’ Μπαγιέ. Μέχρι το τέλος της περιόδου η Εφές έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει τη διαφορά καθώς τα λάθη ήταν διαδοχικά αλλά και η Βίρτους δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία (53-63, 30’).

Οτζελέγε και Μίκι έγιναν παράγοντες του παιχνιδιού στην τελευταία περίοδο (58-64, 31:30). Νιώθοντας την ανάσα της αντιπάλου της η Εφές εκτέλεσε σωστά σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις, απέκτησε και το μπόνους των βολών μέσα από τα ομαδικά φάουλ της Βίρτους (64-74, 34’). Η ιταλική ομάδα πλησίασε σε 69-74 (35:30) είχε και την κατοχή της μπάλας. Κι εκεί που έδειξε ότι θα μπορούσε να ανατρέψει το παιχνίδι ο Μίλος Τεόντοσιτς φόρεσε τον μανδύα του μοιραίου καθώς έχασε την μπάλα, «αγκάλιασε» το πόδι του Μ’ Μπαγιέ με αποτέλεσμα να χρεωθεί με φάουλ το οποίο δεν δέχθηκε και αντέδρασε απρεπώς με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή για να ακολουθήσει και η αποβολή του καθώς απώθησε βίαια τον πρώτο διαιτητή (σ. σ. Νταμίρ Γιαβόρ).

Η Εφές έβαλε τρεις βολές όχι όμως και τις τέσσερις (!) επιθέσεις που ακολούθησαν ούτως ώστε να τελειώσει το παιχνίδι (76-77, 38:30) καθώς ο Μίτσιτς έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Εκεί ο Κλάιμπερν έβαλε ένα απίθανο τρίποντο, αντιθέτως ο Λούντμπεργκ αστόχησε για να ακολουθήσει το αμφιλεγόμενο σφύριγμα υπέρ του Μίτσιτς. Αυτό μάλιστα προκάλεσε επεισόδιο μεταξύ των παικτών και ειδικά του Σέρβου γκαρντ με τον Ντάνιελ Χάκετ. Το challenge του Σέρτζιο Σκαριόλο έφερε τη δικαιοσύνη καθώς οι διαιτητές άλλαξαν τα σφύριγμά τους και υπέδειξαν επιθετικό φάουλ του Μίτσιτς (76-80, 32’’ πριν το τέλος).

Ένα καλάθι του Λούντμπεργκ κράτησε τη Βίρτους (78-80), το ίδιο συνέβη για την Εφές με τις βολές του Μπομπουά (78-82) για να ακολουθήσει το άστοχο λέι απ του Χάκετ κι εκεί που φαινόταν ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους, ο Μίτσιτς έκανε το 8ο λάθος του δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στη Βίρτους (80-83) με επίθεση 7.3’’. Η Εφές δεν έκανε φάουλ αλλά για καλή της τύχη δεν το πλήρωσε καθώς ο Κορντινιέ αστόχησε έξω από τα 6.75.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 34-40, 53-63, 80-85

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Εφές έχασε τη διαφορά των 16 πόντων (47-63) με την οποία είχε ξεφύγει στο σκορ, ο Τεόντοσιτς «καταδίκασε» την ομάδα του και τελικώς όλα κρίθηκαν στο μεγάλο σουτ του Ουίλ Κλάιμπερν αλλά και στις εύστοχες βολές του Μπομπουά.

Ο MVP: Ο Ουίλ Κλάιμπερν έβαλε το σουτ του αγώνα και με τους 21 πόντους που σημείωσε έφτασε στους 94 στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια!

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Βάσει αξιολόγησης ο Ροντρίγ Μπομπουά είναι ο MVP. Βάσει εικόνας ήταν από τους πρωταγωνιστές για την Εφές.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Μίλος Τεόντοσιτς παίρνει το σχετικό «βραβείο» για την απερισκεψία του αν και ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα έπρεπε να είχε διαβάσει αλλά και προστατέψει τον Σέρβο ο οποίος ήταν εκτός εαυτού για τουλάχιστον τρία αγωνιστικά λεπτά. Μέτριο παιχνίδι για τον Ντάνιελ Χάκετ μαζί με το χαμένο λέι απ στο τέλος, ενώ ο Ουίμς έχει χάσει τον ρόλο του.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τι άλλο από τη συμπεριφορά του Μίλος Τεόντοσιτς στην τελευταία περίοδο. Μέσα σε δύο λεπτά (34’ – 36’) έκανε τρία πεντακάθαρα φάουλ, δεν δέχθηκε το τελευταίο και χρεώθηκε με τεχνική ποινή για να ακολουθήσει και η αποβολή του από το παιχνίδι για τη βίαιη απώθηση του διαιτητή. Το σκορ ήταν 69-74 (4:25’’ πριν το τέλος).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Εφές είχε 1/11 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο με 8/16 στο δεύτερο.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Εφές θα έπρεπε να είχε νικήσει εύκολα το παιχνίδι αλλά επαναπαύτηκε στη διαφορά των 16 πόντων και πολύ περισσότερο ο Βασίλιε Μίτσιτς ο οποίος έκανε κακό παιχνίδι. Η Βίρτους άντλησε ευκαιρίες μέσα από τα λάθη του Σέρβου αλλά δεν ήταν αρκετά για να κάνει την ολική επαναφορά.

@Photo credits: Twitter/ AnadoluEfesSK

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.