Μονακό - Μπάγερν Μονάχου 80-79: Οι Μονεγάσκοι αγχώθηκαν αλλά... καθάρισαν στην τελευταία περίοδο

Δημήτρης Οικονόμου
Μπορεί να αγχώθηκε για τρία δεκάλεπτα, όμως στο τελευταίο η Μονακό κατάφερε με τον Οκόμπο εκτελεστή να πάρει την 7η νίκη της στην EuroLeague.

Η Μπάγερν (3-7) απέδειξε ότι είναι... σκληρό καρύδι παρότι βρίσκεται χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά η ποιότητα της Μονακό (7-3) και ειδικότερα η εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Έλι Οκόμπο (16π, 3 ασ) έφερε το ροζ φύλλο ευκολότερα από ό,τι γράφει το τελικό 80-79 στο φινάλε.

Οι Βαυαροί βρέθηκαν στο -11 με 1'30'' για το φινάλε και τα μακρινά σουτ του Ομπστ (18π, 5/7 3π.) τους ξαναέφεραν σε απόσταση βολής, όμως το νεκρό διάστημα στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου ήταν αρκετό για να γείρει την πλάστιγγα.

Ο αγώνας

Ο Τζέιμς μπήκε «καυτός» στην αναμέτρηση και με τη βοήθεια του Μοτιεγιούνας η Μονακό πήρε στο πεντάλεπτο προβάδισμα με 15-4. Ωστόσο η Μπάγερν σταδιακά και με οδηγό την άμυνά της μπόρεσε να επιστρέψει. Ο Ρούμπιτ σκόραρε 6 σερί για τους Βαυαρούς που μείωσαν σε 17-14 μετά από ένα κλέψιμο του Γιάραμαζ.

Το καλό ξεκίνημα έκανε χώρο στα λάθη για τους γηπεδούχους, η Μπάγερν με το μέγεθός της έκανε τη διαφορά και κατεβάζοντας 9 επιθετικά ριμπάουντ έλεγξε τον ρυθμό, απέφυγε το transition της Μονακό και πήρε προβάδισμα τεσσάρων με δύο μακρινά σουτ των Γκιφάι και Γουίνστον (22-26, 14'). Χωρίς επιθετικό ρυθμό οι Μονεγάσκοι, στηρίχτηκαν στις εμπνεύσεις του Τζέιμς με την επιστροφή του στο παρκέ. Ένα δικό του τρίποντο και μία ασίστ στον Ντιάλο υπέγραψαν το μίνι σερί (5-0) της Μονακό για το 34-33 του ημιχρόνου.

Το σκορ παρέμεινε χαμηλά, με τον ρυθμό του αγώνα να ευνοεί ξεκάθαρα την Μπάγερν και τον Γουίνστον με πέντε δικούς του να ισοφαρίζει στους 40 (26'). Σα να μην έφταναν όλα αυτά στη Μονακό, οι Βαυαροί βρήκαν ρυθμό από το τρίποντο, με τον Ομπστ να σκοράρει το δεύτερο δικό του για να διατηρήσει την ομάδα του σε απόσταση βολής (55-53, 31'). Πάλι όμως ο Οκόμπο, όπως και κόντρα στην Μπασκόνια έδωσε τις λύσεις, στο σχήμα της Μονακό χωρίς τον Τζέιμς. Τέσσερις δικοί του πόντοι ακολουθήθηκαν από ένα κάρφωμα του Χολ, με τους Μονεγάσκους να τρέχουν 6-0 σερί (63-55), βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη.

Έχοντας πλέον φανερά την ψυχολογία στα ύψη, ο Οκόμπο πήρε και το σουτ που επέφερε τη διψήφια διαφορά στην αναμέτρηση (67-57, 36'), έχοντας 9 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο ως εκείνο το σημείο. Με την επιστροφή του Τζέιμς η Μονακό έπρεπε απλώς να διαχειριστεί τη διαφορά. Ο σταρ της διαμόρφωσε το 75-65, 1'41'' πριν το φινάλε με την Μπάγερν να προσπαθεί να αντιδράσει και χάρη σε τρία τρίποντα του Ομπστ να φτάνει μέχρι το 80-79, αλλά με 0.6'' στο ρολόι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 34-33, 53-50, 80-79

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο 55-53 (του 31ου λεπτού) ο Οκόμπο σκόραρε 4 από τους 9 πόντους του στην τελευταία περίοδο. Η Μονακό έφτασε στο 63-55 και δεν κοίταξε πίσω.

MVP: Ο Έλι Οκόμπο έκανε step up στο δεύτερο μέρος, σκοράροντας 16 πόντους (4/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα) ενώ μοίρασε 3 ασίστ, έχοντας άλλα 2 κλεψίματα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Άλφα Ντιάλο ήταν πάλι εκεί για να σκοράρει 13 πόντους με 4/6 δίποντα, να μοιράσει άλλες 4 ασίστ και να μαζέψει 3 ριμπάουντ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Μακριά από τον καλό του εαυτό ο Λούτσιτς, ήταν μη παράγοντας του αγώνα με μόλις 5 πόντους και λίγες προσπάθειες επιθετικά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 19 λάθη της Μπάγερν

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Χρειαζόταν μία νίκη απέναντι σε μία σκληρή ομάδα η Μονακό και την πέτυχε, έχοντας και πάλι πλουραλισμό επιθετικά, με το καλό της διάστημα στο δεύτερο μέρος να έχει τον Μάικ Τζέιμς καθισμένο στον πάγκο.

@Photo credits: Twitter/ ASMonaco_Basket

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.