Βιλερμπάν-Μπάγερν 74-75: Και στο τέλος νικούν οι Γερμανοί

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βιλερμπάν-Μπάγερν 74-75: Και στο τέλος νικούν οι Γερμανοί
Αν και παρουσίασε τάσεις αυτοχειρίας, η Μπάγερν Μονάχου πέρασε από την έδρα της Βιλερμπάν καθώς επικράτησε με 74-75 σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε με +17 αλλά κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Όπως είπε μετά το παιχνίδι και ο Αντρέα Τρινκιέρι, η Μπάγερν Μονάχου έκανε τραγική εμφάνιση στο 3ο δεκάλεπτο κι αυτός ήταν ο λόγος που ένα παιχνίδι 17 πόντων κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Εκεί που οι Γερμανοί έδειξαν ότι είχαν τον απόλυτο έλεγχο, ξαφνικά σταμάτησαν να παίζουν. Η Βιλερμπάν επέστρεψε και όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα όπου μέτρησα δύο καλές άμυνες της Μπάγερν, η ευστοχία της από τη γραμμή των βολών αλλά κι ένα σοβαρό λάθος της Βιλερμπάν η οποία «ξέχασε» να κάνει φάουλ.

Ο αγώνας

Η Βιλερμπάν άρχισε το παιχνίδι με 2/11 σουτ με φυσική συνέπεια να αναγκαστεί να κυνηγά στο σκορ από τα πρώτα λεπτά καθώς η Μπάγερν βασίστηκε στην ευστοχία της στο μακρινό σουτ - το πρόσφερε απλόχερα ο Ομπστ - και προηγήθηκε με 8-17 έπειτα από επτά αγωνιστικά λεπτά. Παρόντος του Νάντο ΝτεΚολό οι γηπεδούχοι απέκτησαν τρόπο έκφρασης στην επίθεση αλλά παρέμειναν ευάλωτοι στην άμυνα (15-25).

Έχοντας ψυχολογία, η Μπάγερν συνέχισε να «βομβαρδίζει» το γαλλικό καλάθι (23-40, 16’), μάλλον όμως επαναπαύτηκε έχοντας αυτή τη διαφορά των 17 πόντων καθώς επιδόθηκε σε διαδοχικές «τραβηγμένες» επιθέσεις. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι γηπεδούχοι μέσα από τα δικά τους μακρινά σουτ (κυρίως από τον Λάιτι) μαζεύοντας τη διαφορά (33-42) έως το τέλος του ημιχρόνου.

Μολονότι δεν είχε αφθονία λύσεων στην επίθεση, βελτιώνοντας την αμυντική συμπεριφορά της η Βιλερμπάν επέστρεψε στο παιχνίδι (44-49, 27’) σ’ ένα διάστημα κατά το οποίο η Μπάγερν έβλεπε μετά δυσκολίας το γαλλικό καλάθι αυξάνοντας παράλληλα και τα λάθη της. Μάλιστα απέκτησε και το προβάδισμα (53-52) με πρωταγωνιστή τον Μάθιους ολοκληρώνοντας την ανατροπή για να κλείσει το δεκάλεπτο με απόλυτη ισορροπία (53-53).

Στην τελευταία περίοδο ο έμπειρος Καχούντι έγινε παράγοντας του παιχνιδιού για τη Βιλερμπάν (58-57, 34’) έχοντας… αντίπαλο δέος τον Βάιλερ Μπαμπ. Τα λεπτά κύλησαν με εναλλαγές στο προβάδισμα (67-66, 36:30).

Με 6/6 ελεύθερες βολές οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με διαφορά των πέντε πόντων (71-66) αλλά εκεί που ένιωσαν ότι είχαν τον έλεγχο, εμφανίστηκε ο Γκιφάι ο οποίος ηγήθηκε στο 0-7 σερί της Μπάγερν (71-73) για να ακολουθήσει ένα απίστευτο τρίποντο του Ομπάσοχαν (74-73) με την είσοδο του αγώνα στο τελευταίο λεπτό.

Στην πιο αμφιλεγόμενη φάση του αγώνα, ο Μάθιους σκόραρε αλλά το καλάθι δεν μέτρησε καθώς ο Αμερικανός χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ στον Γκιφάι (74-75), 33’’ πριν το τέλος και με την Μπάγερν στην κατοχή της μπάλας. Εκεί ο Μπαμπ αστόχησε, ο Γκιφάι πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, η Βιλερμπάν δεν έκανε φάουλ για να σταματήσει τον χρόνο αλλά από το πουθενά απέκτησε μια τελευταία ευκαιρία 0.3 δευτερολέπτων αλλά ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να αλλάξει κάτι.

Τα δεκάλεπτα: 15-25, 33-42, 53-53, 74-75

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Μάλλον στην προσωπικότητα των παικτών της Μπάγερν Μονάχου γιατί έβγαλαν άμυνες στο τέλος και ευστόχησαν στις κρίσιμες βολές που έκριναν τον αγώνα.

Ο MVP: Ο τίτλος μοιράζεται σε Λούτσιτς και Ρούμπιτ γιατί ο τελευταίος ήταν καταλυτικός στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο «εξαφανισμένος» Γκιφάι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα σημείωσε πέντε πόντους, «κέρδισε» το κρίσιμο επιθετικό φάουλ, πήρε και το επιθετικό ριμπάουντ που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Άλεξ Τάιους έπαιξε ελάχιστα ενώ ο Καρτράιτ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο back up πλέι μέικερ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αν η Μπάγερν σταμάτησε να παίζει όταν προηγήθηκε με διαφορά 17 πόντων, η Βιλερμπάν δεν έκανε φάουλ στο τέλος για να σταματήσει τον χρόνο και να αποκτήσει μια τελευταία ευκαιρία.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι δύο ομάδες σούταραν με καλύτερα ποσοστά στο τρίποντο παρά στο δίποντο!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μπάγερν έκανε τα εύκολα δύσκολα με τη χαλάρωσή της από το +17 και μετά, συνολικά όμως άξιζε να νικήσει γιατί είναι καλύτερη ομάδα. Η Βιλερμπάν μπήκε στο παιχνίδι όταν αποφάσισε να παίξει άμυνα και μάλλον θα πρέπει να κοιτάξει το ότι έχασε σε αγώνα στον οποίον σούταρε με 52% στο τρίποντο!