Ερυθρός Αστέρας - Βιλερμπάν 70-67: Δια πυρός και... Νέντοβιτς, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεκίνησε με το δεξί

Γιώργος Κούβαρης
Ερυθρός Αστέρας - Βιλερμπάν 70-67: Δια πυρός και... Νέντοβιτς, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεκίνησε με το δεξί
Με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να ευστοχεί στο πιο κρίσιμο floater του ματς στα 7'' πριν από το τέλος, ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να νικήσει την μαχητική Βιλερμπάν με 70-67 με ανατροπή στα τρία τελευταία λεπτά.

Από τον παράδεισό στην κόλαση και... τούμπαλιν ήταν το ματς για τον Ερυθρό Αστέρα.

Εκεί που έδειχνε ότι θα «καθάριζε» εύκολα την Βιλερμπάν έχοντας προηγηθεί και με 16 πόντους διαφορά, η γαλλική ομάδα πραγματοποιήσει την ολική ανατροπή και βρέθηκε στο +8 στα 3:30 πριν από το τέλος του ματς. Όμως το ξέσπασμα των γηπεδούχων, το οποίο και έψαχναν σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο, ήρθε την... κατάλληλη στιγμή.

Σημείο-κλειδί το εύστοχο floater του Νεμάνια Νέντοβιτς στα 7'' πριν από το τέλος με το οποίο έδωσε στον Ερυθρό Αστέρα το προβάδισμα νίκης. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Νίκολα Ιβάνοβιτς με 16 πόντους και εξαιρετική παρουσία στην 3η περίοδο, ενώ ακολούθησαν οι Βιλντόζα και Νέντοβιτς οι οποίοι πρόσθεσαν από 12 και 11 πόντους αντίστοιχα.

Για την Βιλερμπάν που... πήγε να κάνει την ζημιά, ο Λάιτι τελείωσε το ματς με 16 πόντους, ενώ εξαιρετικά στάθηκε και ο Καουντί (14π.) τη στιγμή που η ομάδα τους επέστρεφε στο παιχνίδι.

Το ματς

Εκρηκτικό ήταν το ξεκίνημα του ματς για τον Ερυθρό Αστέρα καθώς στηρίχθηκε στην άμυνά του, ανάγκασε την Βιλερμπάν σε πολλές λανθασμένες επιλογές και κάπως έτσι βρέθηκε να προηγείται με 11-2 στο πρώτο πεντάλεπτο του ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε στο 9-0 πριν σκοράρει η ομάδα του Πάρκερ τους πρώτους πόντους της στο 4'. Οι πρωτοβουλίες του Ομπασοχάν ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση καθώς η Βιλερμπάν μείωσε σε 13-9 πριν κλείσει το δεκάλεπτο στο +3 (17-14) για τους γηπεδούχους. Ο Βιλντόζα ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθετικών πρωτοβουλιών της ομάδας του η οποία είχε 6/16 εντός παιδιάς σε αυτό το διάστημα έναντι 3/14 των φιλοξενούμενων.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα για τον Ερυθρό Αστέρα στην 2η περίοδο και... πολύ χειρότερα για την Βιλερμπάν. Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς είχε πάρει την σκυτάλη από τον Αργεντινό πλέι μέικερ αν και το χαρακτηριστικό των «ερυθρόλευκων» ήταν η καλή άμυνα και ο πλουραλισμός στην επίθεση. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει σε διψήφιο νούμερο για πρώτη φορά (27-16 στο 14') ενώ έφτασε και στο +16 (34-18) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (38-23). Οι Βιλντόζα (10π.) και Ιβάνοβιτς (8π.) είχαν πάρει από το χέρι την ομάδα τους, ενώ η Βιλερμπάν ναι μεν είχε πάρει 11 πόντους από τον Ομπασοχάν ωστόσο ήταν πολύ άστοχος με 2/8 εντός παιδιάς.

Αντίθετα οι Γάλλοι είχαν καλύτερη εκκίνηση στο δεύτερο μισό του ματς καθώς μπόρεσαν να «ψαλιδίσουν» την διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (40-36 στο 25') έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 13-2 ενώ το συνολικό επιμέρους από το -16 έφτανε στο 18-6! Ουσιαστικά ήταν και το σημείο όπου η Βιλερμπάν μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς και να έχει τις «απαντήσεις» στο επιθετικό ξέσπασμα του Νίκολα Ιβάνοβιτς. Ο Μαυροβούνιος πλέι μέικερ προσπαθούσε... μόνος του για την ομάδα του Βελιγραδίου αλλά από τη στιγμή που δεν είχε τα ανάλογα στηρίγματα του πρώτου ημιχρόνου η Βιλερμπάν βρήκε τον τρόπο για να μειώσει στον πόντο (54-53) με τη λήξη της 3ης περιόδου.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Το παιχνίδι άρχισε και... πάλι στο 32' όταν η Ασβέλ έφερε το ματς στα ίσια (56-56) ύστερα από τρίποντο του Λάιτι. Ο ίδιος ο παίκτης έδωσε και το πρώτο προβάδισμα στην Βιλερμπάν ένα λεπτό αργότερα (56-58) με ένα ζευγάρι βολών. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε πάθει πραγματικό μπλακ άουτ βλέποντας τους φιλοξενούμενους να προηγούνται και με +7 πόντους (56-63) στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Ουσιαστικά το συνολικό επιμέρους στο δεύτερο ημίχρονο και δη σε διάστημα 15 λεπτών έως εκείνο το σημείο έφτανε στο... 40-18 για λογαριασμό της γαλλικής ομάδας. Όμως οι Σέρβοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να παραδώσουν τα όπλα. Στα 3:32 πριν από το τέλος του αγώνα η Βιλερμπάν είχε πάρει και διαφορά οκτώ πόντων (57-65) αλλά ο Ερυθρός Αστέρας με επιμέρους 10-2 ισοφάρισε σε 67-67 ένα λεπτό πριν από το τέλος.

Σε αυτό το διάστημα υπήρξε εκατέρωθεν αστοχία σε σουτ τριών πόντων (Νέντοβιτς, Μπέντιλ για τον Ερυθρό Αστέρα και Νουά για την Βιλερμπάν) αλλά ο Νεμάνια Νέντοβιτς με floater στα 7'' πριν από το τέλος έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του με 69-67! Στα 5.7'' ο Μίτροβιτς έκανε φάουλ στον Πονς ο οποίος είχε 0/2 βολές αλλά στην διεκδίκηση του ριμπάουντ δόθηκε τζάμπολ στα 4'' του αγώνα το οποίο πήγε σε «ερυθρόλευκα» χέρια για τη δεύτερη νίκη τους στην Euroleague.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Ερυθρός Αστέρας εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ στο τελευταίο τρίλεπτο και έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 14-2 γύρισε το ματς και έφτασε στη νίκη. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο α) το καλάθι του Νέντοβιτς στα 7'' και η απόφαση να γίνει φάουλ στην αμέσως επόμενη άμυνα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο του τριπόντου της Βιλερμπάν.

MVP: Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς ήταν εκείνος που οδήγησε τον Ερυθρό Αστέρα στη νίκη με αποκορύφωμα τις εύστοχες προσπάθειές του για το +16. Συνολικά είχε 16 πόντους με 0/1 δίποντο, 3/4 τρίποντα, 7/8 βολές, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νεμάνια Νέντοβιτς όχι μόνο είχε 11 πόντους (αλλά με 1/6 τρίποντα) αλλά πέτυχε και το καλάθι με το οποίο έμελλε να φέρει τον Ερυθρό Αστέρα αγκαλιά με τη νίκη.

«ΑΔΥΝΑΜΟΣ» ΚΡΙΚΟΣ: Καμία προσφορά από τους Αντουάν Ντιό και Άλεξ Τάιους στην Βιλερμπάν.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Είναι αυτό που λένε: Να κάνεις ή να μην κάνεις φάουλ όταν προηγείσαι με +2 πόντους και ο αντίπαλος έχει την τελευταία κατοχή; Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέλεξε τη safe επιλογή, έκανε φάουλ, ο Πονς αστόχησε στις βολές και δικαιώθηκε πανηγυρικά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα μόλις τρία λάθη του Ερυθρού Αστέρα!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αν και ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο έχοντας χάσει το μομέντουμ μετά την ανατροπή της Βιλερμπάν, έβγαλε κρίσιμες άμυνες στο τέλος και μπόρεσε να κρατήσει τη νίκη που είχε αγκαλιάσει για... 25 λεπτά. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το χαρακίρι το έκαναν οι Γάλλοι. Εκεί που είχαν πάει το ματς και με μόλις 3:32 για τη λήξη θα έπρεπε να το είχαν κερδίσει.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 38-23, 54-53, 70-67

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.