Επιστροφή στην κανονικότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα

Επιστροφή στην κανονικότητα
O Νίκος Παπαδογιάννης είδε τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει ...ενάμισυ διαφορετικό πρόσωπο απέναντι στην Παρτίζαν και τελικά να ξαναβρίσκει τον εαυτό του.

Στα χαρτιά δεν ήταν παρά ένα ματσάκι του Νοέμβρη, από αυτά που δεν θυμάται κανένας στο τέλος της χρονιάς. Στην αληθινή ζωή όμως, ο Ολυμπιακός βρέθηκε φορτωμένος με ένα «πρέπει» που κανείς δεν είχε δει να έρχεται μετά τη θριαμβευτική εκστρατεία στην Ισπανία.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να κερδίσουμε, no matter what», είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. «Πάση θυσία», σε ελεύθερη μετάφραση. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο σημαντικό ήταν αυτό το παιχνίδι για εμάς», πρόσθεσε μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Κώστας Σλούκας. «Δεν σας κρύβω, ότι νιώθαμε πίεση».

Φαινόταν όμως αυτό το άγχος, διά γυμνού οφθαλμού; Στα δικά μου τα μάτια, όχι. Ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο με χέρια που τρέμουν δεν σουτάρει 14/27 τρίποντα ούτε μοιράζει δύο ντουζίνες ασίστ. Ο Ολυμπιακός της 10ης Νοεμβρίου παρουσίασε αρκετά προβλήματα στο παρκέ, αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να αποδοθεί στο «πρέπει» τα βραδιάς.

Μέχρι τα τέλη της γ’ περιόδου, ήταν -πάλι- η ομάδα που ξέχασε τις πατροπαράδοτες αρχές της, η ναρκισσευόμενη παρέα που κάθεται συχνά και θαυμάζει το είδωλό της στον καθρέφτη, ο αντίπαλος που δίνει δικαιώματα στον αντίπαλο. Για καλή του τύχη, η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς -που ούτως ή άλλως υστερεί σε δυναμικότητα και ταλέντο- ήρθε στην Ελλάδα αποδεκατισμένη, ανήμπορη να κρατήσει ψηλά τον πήχη για περισσότερα από 20-25 λεπτά.

Ο δε Ολυμπιακός χρειαζόταν μόνο μία σπίθα, έναν παίκτη που να ανεβάσει την ένταση στην άμυνα και να συμπαρασύρει τους άλλους σε επίδειξη πάθους και αυτοσυγκέντρωσης. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν βοήθησε στα δεύτερα ημίχρονα των δύο χαμένων αγώνων που προηγήθηκαν, ήταν όμως το γνωστό ηλεκτροφόρο καλώδιο απόψε.

Ο διεθνής γκαρντ, που ήθελα να πιστεύω ότι αύριο θα βρίσκεται στην Κρήτη και θα φοράει μπλε, χρειάστηκε 2 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα για να πετύχει τους11 προσωπικούς πόντους που έφεραν τον Ολυμπιακό στο απυρόβλητο μετά το 60-49. Έκλεψε όμως και μπάλες, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, ενθουσίασε την κάπως μουδιασμένη κερκίδα, έδωσε ζωή σε όλη την ομάδα. Στα 13,5 λεπτά της συμμετοχής του Λαρεντζάκη, ο Ολυμπιακός πέτυχε γύρω στους 20 παραπανίσιους πόντους σε σχέση με την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Διαβάζεται και αλλιώς φυσικά η εξίσωση που μόλις διαβάζεται. Η Παρτίζαν των έξι ετοιμοπόλεμων παικτών δεν είχε στο ρεζερβουάρ καύσιμα για να ακολουθήσει επί 40 λεπτά τα τούρμπο του Ολυμπιακού, ενώ οι «ερυθρόλευκοι», ω της πολυτέλειας, μπορούσαν να φέρουν από την άκρη του πάγκου παίκτες ικανούς να κρατήσουν το γκάζι πατημένο ή να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα οκτάνια.

Ο Λούντζης έπαιξε σπουδαία άμυνα και έκλεψε 3 μπάλες στα 11 λεπτά που του δόθηκαν, ο Πίτερς ξεκούρασε τον Βεζένκοφ, οι Ουόκαπ, Παπανικολάου και ΜακΚίσικ δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα. Μοναδικός αναντικατάστατος παραμένει ο Κώστας Σλούκας.

Και κάπως έτσι, οι «κόκκινοι» επέστρεψαν στις νίκες, χωρίς να απειληθούν σοβαρά από την ομάδα που μία εβδομάδα νωρίτερα άλωσε το ΟΑΚΑ. Ακολουθούν Μόναχο, σε ματς ειδικών συνθηκών λόγω Εθνικής ομάδας και απουσιών, και Τελ Αβίβ, με τη γνωστή κατηφόρα.

Το 5-2 του Ολυμπιακού είναι ένας θαυμάσιος απολογισμός με δεδομένες τις δυσκολίες του προγράμματος (με τα αλλεπάλληλα ταξίδια στη δύσβατη Ισπανία), παράλληλα όμως αφήνει τη γεύση μίας χαμένης ευκαιρίας, αφού οι δύο ήττες έγιναν εντός έδρας, από αντιπάλους βατούς.

Ακόμα και δεχθούμε ότι η Μονακό είναι η ομαδάρα του 2021-22, και ως τέτοια θα πετύχει μεγάλες νίκες, η νίλα από τη μέτρια Βαλένθια δεν καταπίνεται εύκολα. Προς στιγμήν, απόψε, ένιωσα σαν να ξανάβλεπα σε ριπλέι τον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης, με τον φιλοξενούμενο να αναπνέει απειλητικά στον σβέρκο των «ερυθρολεύκων», τον δε Ολυμπιακό να φοβάται τον ίσκιο του και την κακιά την ώρα.

Τα δύο απανωτά λάθη σχολικού επιπέδου που χάρισαν στην Παρτίζαν 4 πόντους στα τελευταία 12-15 δευτερόλεπτα του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο Ολυμπιακός επέστρεψε από τάιμ-άουτ με τη μπάλα δική του, ήταν ένας πολύ κακός οιωνός.

Όταν όμως οι παίκτες του Μπαρτζώκα άναψαν τους διακόπτες της άμυνας απέναντι σε έναν αντίπαλο καταπονημένο, με μπροστάρη τον Λαρεντζάκη, η μορφή του αγώνα άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα. Στην τέταρτη περίοδο, η Παρτίζαν υπέπεσε σε 9 λάθη, όσα μέτρησε ο Ολυμπιακός σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Για το αυριανό ματς της Εθνικής με τη Λετονία και για τους κάκιστους, όπως αποδεικνύεται, χειρισμούς της ΕΟΚ, που άφησαν την ελληνική ομάδα αποδεκατισμένη και σε κατάσταση αποσύνθεσης σε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια των τελευταίων ετών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ το σχόλιο που ανέβασα περίπου τρεις ώρες πριν αρχίσει ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Παρτίζαν. Μελετώντας το ξανά, φοβάμαι ότι ήμουν υπερβολικά επιεικής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.