Ζάλγκιρις - Άλμπα 88-81: Με ανατροπή από το -20 η ομάδα του Κάουνας (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Αν και είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με -20 πόντους, η Ζάλγκιρις έφτασε σε μια μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας την Άλμπα Βερολίνου στο Κάουνας με 88-81. Ο εξαιρετικός Ουλάνοβας «καθάρισε» στο τέλος, Έβανς και Μπραζντέικις ηγήθηκαν στο λιθουανικό come back.

Τι κι αν ξεκίνησε το ματς πολύ άσχημα. Τι κι αν είδε την Άλμπα να παίρνει και διαφορά 20 πόντων. Τι κι αν στο πρώτο δεκάλεπτο είχε μόλις 1/10 δίποντα...

Η Ζάλγκιρις Κάουνας όχι μόνο δεν τα παράτησε αλλά με υπομονή και σωστό μπάσκετ μπόρεσε να επιστρέψει στο παιχνίδι, να «ροκανίσει» αργά και σταθερά την διαφορά και να φτάσει στο σημείο να γυρίσει ολοκληρωτικά το ματς για την 3η νίκη της στην φετινή Euroleague.

Ο Εντγκάρας Ουλάνοβας «μίλησε» στο τέλος έχοντας στο σύνολο 21 πόντους (σ.σ. οι 8 εκ των οποίων στο τελευταίο πεντάλεπτο) με 4/5 τρίποντα, ενώ οι Έβανς και Μπραζντέικις ήταν οι υπεύθυνοι για την ανατροπή του σκορ στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ματς

Τα τρίποντα της Άλμπα ήταν και εκείνα που έκαναν την διαφορά στο ξεκίνημα του αγώνα με αποτέλεσμα να της δώσουν από νωρίς προβάδισμα με διψήφιο αριθμό πόντων. Στο 8' η γερμανική ομάδα είχε βρεθεί στο +12 (10-22) και έλεγχε απόλυτα το ματς χάρη στην καλή της άμυνα και το... αγαπημένο της τρανζίσιον παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο (13-25) είχε μετρήσει 5/9 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 10 ασίστ για μόλις 3 λάθη, ενώ την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι ήταν το... ακριβώς αντίθετο με το αποκαρδιωτικό 1/10 δίποντα (!) 3/7 τρίποντα και μόλις 5 τελικές πάσες για 4 λάθη.

Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και απαράλλακτο και στην 2η περίοδο καθώς η Άλμπα ολοένα και αύξανε τον δείκτη του σκορ με αποτέλεσμα να φτάσει αρχικά στο +19 (17-36 στο 13') και στη συνέχεια και στο +20 (23-43) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Τα στατιστικά αποτύπωναν την διαφορά των δύο ομάδων (8/16 δίποντα και 7/13 τρίποντα η Άλμπα) αν και στο τελευταίο τρίλεπτο του α' μέρους οι Λιθουανοί πραγματοποίησαν επιμέρους 11-1 και μείωσαν την διαφορά στους 12 πόντους (32-44).
Με τον τρόπο τον οποίο «έκλεισαν» το ημίχρονο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ξεκίνησαν και στο δεύτερο μισό του ματς μειώνοντας στους επτά πόντους (39-46 στο 25') αλλά δύο σερί τρίποντα του Μπλατ έφεραν εκ νέου την Αλμπα στο +12 (39-52 στο 26'). Μέχρι και το 29' οι Γερμανοί κρατούσαν διψήφια διαφορά στο σκορ (49-59) αλλά μέσα σ' ένα λεπτό η 3η περίοδος έκλεισε στο 54-61.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων είχε φτάσει η στιγμή για το μεγάλο come back των γηπεδούχων οι οποίοι με αντεπίθεση διαρκείας (και με τρίποντα από Έβανς και Λουκοσιούνας) πήραν το προβάδισμα με 71-70 στο 36'). Ουσιαστικά είχαν πραγματοποιήσει επιμέρους 48-27 (!) με το οποίο ανέκτησαν τα ηνία του αγώνα. Αυτό ήταν και το σημείο που έμελλε να κρίνει το παιχνίδι στο Κάουνας καθώς στη συνέχεια ο Εντγκάρας Ουλάνοβας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έφερε την ολική ανατροπή έως το τελικό 88-81.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζάλγκιρις πίστεψε στη νίκη ακόμη και όταν έβλεπε τα πράγματα να παίρνουν άσχημη τροπή. Με 16/30 τρίποντα, καλή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και επιμέρους σκορ 34-20 στην τελευταία περίοδο, μπόρεσε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

MVP: Ο Εντγκάρας Ουλάνοβας «καθάρισε» την μπουγάδα στην τελευταία περίοδο έχοντας στο σύνολο 21 πόντους με 2/2 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5/5 βολές και 3 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Οι Κίναν Έβανς (15π., 5/8τρ.) και Ίγκνας Μπραζντέικις (14π., 3ριμπ., 2ασ.) ήταν εκείνοι που οδήγησαν την Ζάλγκιρις στην ανατροπή.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Απαρατήρητος πέρασε ο Ντέλοου ενώ ο Σίκμα ναι μεν βοήθησε δημιουργικά, αλλά όχι και επιθετικά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι δύο ομάδες είχαν 29/58 τρίποντα στο σύνολο. Αν μη τι άλλο οι κάννες ήταν... καπνισμένες στο Κάουνας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ζάλγκιρις έδωσε σημασία στην έκφραση «refuse to lose». Μπορεί να βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά δεν τα παράτησε ποτέ. Αντίθετα η Άλμπα ήταν επί 17 λεπτά η «εκρηκτική» Άλμπα της φετινής Euroleague αλλά από εκείνο το σημείο και μετά στο παρκέ υπήρχε μόνο μία ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 13-25, 32-44, 54-61, 88-81

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.