Παρτίζαν-Ζαλγκίρις 87-76: Ο Πάντερ οδήγησε τους Σέρβους στη 2η νίκη τους

Βασίλης Βλαχόπουλος
Παρτίζαν-Ζαλγκίρις 87-76: Ο Πάντερ οδήγησε τους Σέρβους στη 2η νίκη τους
Η Παρτίζαν πάτησε πάνω στην εκπληκτική απόδοση του Κέβιν Πάντερ και επικράτησε της Ζαλγκίρις στο Βελιγράδι με 87-76 επιτυγχάνοντας τη δεύτερη νίκη της στην Euroleague.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό της εξέλιξης του αγώνα γιατί αυτός ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Τη διαφορά έκανε ο εκπληκτικός Κέβιν Πάντερ ο οποίος αν και αγωνίστηκε λιγότερο από 20 λεπτά τελείωσε το παιχνίδι με 26 πόντους με 10/14 σουτ. Η Ζαλγκίρις μάταια έψαξε να βρει έναν ηγέτη σαν τον Αμερικανό και με δέκα άστοχες βολές σ’ ένα τόσο κλειστό παιχνίδι ουσιαστικά έβγαλε τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια.

Ο αγώνας

Το πρώτο δεκάλεπτο χαρακτηρίστηκε κυρίως από τα σερί των δύο ομάδων καθώς η Παρτίζαν – κατευθυνόμενη από τον πολύπειρο Νάναλι – προηγήθηκε με 11-3 (3:30) και με 15-7 αλλά η Ζαλγκίρις αποδείχθηκε σκληροτράχηλη χάρη στην ευστοχία της στο μακρινό σουτ αλλά και της προσωπικότητας του Λεκάβιτσους. Ο βραχύσωμος γκαρντ έδωσε οκτώ πόντους και ηγήθηκε του 0-8 σερί των Λιθουανών με το οποίο έκλεισε η πρώτη περίοδος (20-22).

Ο Κέβιν Πάντερ βρήκε ρυθμό στο δεύτερο δεκάλεπτο κι αυτός έκανε τη διαφορά για την Παρτίζαν με κύριο γεγονός τους 13 σερί πόντους που σημείωσε δίχως μάλιστα να αστοχήσει σε προσπάθεια. Κι έτσι στα μισά της περιόδου οι γηπεδούχοι πάτησαν σε διψήφια διαφορά (40-30, 15’). Όταν όμως «σίγησε» ο Αμερικανός το ίδιο έπαθε στο σύνολό της η σερβική ομάδα δίχως όμως να πληρώσει το τίμημα γιατί και η Ζαλγκίρις σκόραρε με το σταγονόμετρο (44-36ημ.).

Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν εκ νέου με διψήφια διαφορά (49-37) αλλά προέκυψε πρόβλημα με τα (τέσσερα) φάουλ του Κέβιν Πάντερ. Απόντος του Αμερικανού δεν χάθηκε απλά η συνέπεια στην επίθεση αλλά και ο έλεγχος του αγώνα (54-51, 27:30). Η περίοδος έκλεισε με σκορ 60-57.

Η επιστροφή του Πάντερ στο παρκέ κρίθηκε επιβεβλημένη από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρά το ρίσκο που εμπεριείχε λόγω των φάουλ του Αμερικανού. Η Παρτίζαν έδειξε και πάλι ζωντανή και προσπάθησε να ξαναχτίσει διαφορά (72-64, 34’) για να πορευτεί με ασφάλεια στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα αλλά δεν την το επέτρεψαν τα τρίποντα του Έβανς (74-70). Η διαχείριση των φάουλ ήταν το μόνιμο πρόβλημα της Ζαλγκίρις και στο τέλος πλήρωσε την αδυναμία της να παίξει καθαρή άμυνα. Η Παρτίζαν κέρδισε βολές, τις έβαλε (78-70, 28’) κι έτσι δεν ένιωσε μεγάλο κίνδυνο

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 44-36, 60-57

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Παρτίζαν διαχειρίστηκε πιο έξυπνα το παιχνίδι, πήρε τις βολές που κρίνουν τους κλειστούς αγώνες και παράλληλα είχε τον ηγέτη που ουδέποτε βρήκε η Ζαλγκίρις, στο πρόσωπο του Κέβιν Πάντερ.

Ο MVP: Ο καταπληκτικός Κέβιν Πάντερ ο οποίος αν δεν είχε να διαχειριστεί τα τέσσερα φάουλ και τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής (σε σχέση με τον συνηθισμένο) ενδεχομένως να έκανε και ρεκόρ καριέρας στην Euroleague.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο Ματίας Λεσόρ ανανέωσε επιθέσεις, έβγαλε τρομερές άμυνες και γενικώς ήταν η δύναμη της Παρτίζαν στη ρακέτα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Στο κρίσιμο σημείο η Ζαλγκίρις περίμενε πρωτοβουλίες από τον Μπραζντέικις αλλά δεν τις είδε…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς διάβασε τις συνθήκες του παιχνιδιού και παρά τα τέσσερα φάουλ δεν φοβήθηκε να ρίξει στο παιχνίδι τον Πάντερ. Δεν το έκανε ο Μακσβίτις με τον Λεκάβιτσους και το πλήρωσε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σε τόσο κλειστό παιχνίδι η Ζαλγκίρις σούταρε με 52% στις βολές πετώντας δέκα προσπάθειες στα σκουπίδια. Παράλληλα έδωσε οκτώ βολές στην Παρτίζαν στο διάστημα από το 36:30 έως το 38:30!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η εξυπνάδα της Παρτιζάν έκανε τη διαφορά σε συνδυασμό με την αστοχία των Λιθουανών στις κρίσιμες επιθέσεις και βολές.

d

f