Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοβ είναι... scoring machine σε ρυθμούς MVP (vid)

Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοβ είναι... scoring machine σε ρυθμούς MVP (vid)

Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοβ είναι... scoring machine σε ρυθμούς MVP (vid)
Ο Σάσα Βεζένκοβ τα κάνει όλα και οδηγεί τον Ολυμπιακό στο 4/4 και την κορυφή της EuroLeague, με εμφανίσεις σε ρυθμούς... MVP.

Σα να μην πέρασε μία μέρα για τον Σάσα Βεζένκοβ. Από εκεί που το άφησε την περσινή σεζόν, όταν και βρέθηκε ένεκα των εμφανίσεών του στην καλύτερη πεντάδα της EuroLeague, από εκεί συνεχίζει και φέτος ο φόργουορντ του Ολυμπιακού.

Άλλωστε η ανάπτυξη και η εξέλιξη είναι... κάλεσμα ηγεσίας και ο Βεζένκοβ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να φορέσει αυτόν τον μανδύα. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια αποτελεί τη μεγαλύτερη σταθερά για τον Ολυμπιακό, δίνοντας σκορ με κάθε τρόπο, ριμπάουντ και μέγεθος στη ρακέτα, βασισμένος τόσο στο ατομικό του ταλέντο αλλά και στο υψηλό μπασκετικό iq του.

Με τον Μίροτιτς να μην έχει προλάβει να φορέσει τα αθλητικά του, ο Βεζένκοβ είναι δεδομένα ο καλύτερος φόργουορντ αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη και αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς δεν είναι δεδομένο πως ο πολιτογραφημένος Ισπανός θα μπορεί να τον ακολουθήσει.

Ο «καυτός» Βεζένκοβ χρειάστηκε μία ντρίπλα στη Βιτόρια

Ο Ολυμπιακός για να μείνει στο παιχνίδι απέναντι στα τρίποντα της Μπασκόνια στην 3η περίοδο, χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή. Ο Σάσα βρέθηκε εκεί για να του τη δώσει, αφού στον δικό του πλανήτη η μπάλα δε ζυγίζει ποτέ βαριά.

Πετυχαίνει 16 πόντους με τέσσερα τρίποντα στην περίοδο εκ των οποίων οι 13 συνεχόμενοι, την ώρα που όλη η επίθεση των «ερυθρολεύκων» έχει παραδοθεί. Για αυτούς τους 13 πόντους ο Βεζένκοβ χρειάστηκε μόλις μία ντρίπλα! Ναι, μόλις μία φορά ακούμπησε την μπάλα στο παρκέ, απλώς για να ελευθερωθεί με ένα step back από τον Ραϊέστε για τρεις.

Σκοράρει τρία τρίποντα από ασίστ του Γουόκαπ, τα δύο catch n' shoot, το άλλο ένα από hand off και εκμεταλλεύεται την πάσα του Φαλ από το χαμηλό ποστ, στο συνηθισμένο του κόψιμο προς το καλάθι με κίνηση μακριά από την μπάλα. Πόντοι που κράτησαν ζωντανό τον Ολυμπιακό και βγήκαν μέσα από τη μεγάλη γκάμα του Βεζένκοβ στην επίθεση.

Και αν το μακρινό σουτ, στο οποίο είχε έφεση από τα χρόνια του στον Άρη, είναι θέμα συνεχόμενης δουλειάς, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν πολυσύνθετο φόργουορντ που δεν έχει πρόβλημα να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να επιτεθεί στο close out, να κινηθεί μακριά από την μπάλα και να μετατραπεί σε... μηχανή πόντων.

Τα νούμερα... MVP

Αυτήν τη στιγμή ο Βεζένκοβ είναι δεδομένα ο καλύτερος παίκτης της EuroLeague. Δεν είναι μόνο τα νούμερά του, αλλά και η καθοριστική του παρουσία στις δύο πλευρές του παρκέ. Άλλωστε το 4-0 του Ολυμπιακού με τα τρία διπλά στην Ισπανία, έχει μέσα του φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι απλώς ένας φόργουορντ που προσφέρει με το μακρινό του σουτ, αλλά μία πηγή καλαθιών με κάθε τρόπο. Ο Σάσα μπορεί να σε «σκοτώσει» με το που πιάσει την μπάλα στα χέρια απ΄ την περίμετρο. Το γρήγορο release και η σύνδεσή του με το καλάθι τον έχουν φέρει σε νούμερα εντυπωσιακά, με 1.33 πόντους ανά κατοχή (16 σε 12 κατοχές) σε καταστάσεις catch n' shoot. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το 45.8% στα τρίποντα (11/24) το οποίο έχει διπλή ανάγνωση, αφού δεν είναι μόνο το σουτ, αλλά και η προσοχή της αντίπαλης άμυνας.

1
Το shot chart του Βεζένκοβ στην EuroLeague

Στο παιχνίδι με τη Ρεάλ ο Σλούκας πήγε από τον δεξί διάδρομο για να νικήσει τον Ταβάρες, όμως η ρακέτα έμοιαζε τόσο άδεια γιατί στις 45 μοίρες ήταν στημένος ο Βεζένκοβ, σημείο στο οποίο εκτελεί με 60% φέτος. Αυτό απαγόρευσε στον Ντεκ το tag και έτσι ο Σλούκας είχε όλον τον χρόνο να αποφασίσει την έκβαση του παιχνιδιού.

Πέραν αυτού όμως, ο Σάσα έχει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τα κοψίματά του μακριά από την μπάλα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Φαλ, ο Γουόκαπ και ο Σλούκας τον σημαδεύουν στις off ball κινήσεις του. Τα κοψίματα είναι ο δεύτερος συχνότερος τρόπος με τον οποίο σκοράρει, μετρώντας 17 πόντους (σε 10 κατοχές) στην EuroLeague, ενώ ακολουθούν τα catch n' drive (βάζοντας την μπάλα στο παρκέ), το ποστ, το pick n' pop, αλλά και το transition στο οποίο είναι μετρ τρέχοντας κάθετα το γήπεδο. Οι μέσοι του όροι κινούνται σε ρυθμούς double-double, αφού μετρά 23 πόντους (σε κανένα ματς κάτω από 20) με 68.6% από το δίποντο (24/35) και 10.2 ριμπάουντ.

Στην καριέρα του δεν ήρθαν όλα από τον εύκολο δρόμο. Χρειάστηκε να δουλέψει αρκετά, να παραγκωνιστεί από την Μπαρτσελόνα, να παλέψει για τον ρόλο του στον Ολυμπιακό και εν τέλει μέσα από τις αποτυχίες, την απογοήτευση αλλά την πίεση στον εαυτό του να καθιερωθεί. Η επιτυχία και η τελειότητα έρχεται μέσω της δουλειάς του και η σταθερότητα στο παιχνίδι του τον φέρνει από νωρίς στους υποψηφίους MVP της σεζόν, αν καταφέρει να «τρέχει» στους ίδιους ρυθμούς. Το MVP του Οκτωβρίου μάλλον το έχει πάρει ήδη σπίτι του, δε χωράει αμφιβολία...

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.