Μακάμπι-Μονακό 78-70: Τρομερή ανατροπή με ήρωα τον Μπάλντγουιν

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μακάμπι βρέθηκε έως και στο -19 απέναντι στη Μονακό αλλά με τρομερή εμφάνιση του Γουέιντ Μπάλντγουιν πέτυχε επική ανατροπή και επικράτησε με 78-70 στο Τελ Αβίβ.

Όταν η Μονακό κάθισε αναπαυτικά στο μαξιλαράκι του +19, η Μακάμπι σχεδίαζε την… επανάστασή της και έως ότου καταλάβουν οι Μονεγάσκοι τι επρόκειτο να συμβεί, ο Γουέιντ Μπάλντγουιν «βομβάρδιζε» το καλάθι της. Κι έτσι ολοκληρώθηκε μια τρομερή ανατροπή από την ομάδα του Όντεντ Κάτας και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ταλέντο δεν είναι αρκετό για μια ομάδα της ποιότητας που έχει η Μονακό.

Ο αγώνας

Ο Τζόρνταν Λόιντ χρειάστηκε τρία αγωνιστικά λεπτά για να προσφέρει στη Μονακό το πρώτο καλάθι εντός παιδιάς στο παιχνίδι αλλά τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 17 πόντους και φυσικά εξελίχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο. Γιατί ήταν ο κύριος λόγος που η ομάδα του προηγήθηκε με 12-18 (7’) και με 14-20 στο τέλος της περιόδου, σε συνδυασμό φυσικά με την τρομερή άμυνα των Μονεγάσκων και το… θολωμένο μυαλό της Μακάμπι στην επίθεση.

Μάλιστα, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα για τους Ισραηλινούς στο δεύτερο δεκάλεπτο καθώς οι περισσότερες εκτελέσεις έγιναν υπό καθεστώς έντονης πίεσης και μοιραία έριξαν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ευστοχία τους (3/15 τρίποντα). Η δε Μονακό σαν άλλη Λερναία Ύδρα κάθε άλλο παρά επηρεάστηκε όταν ο Λόιντ χρειάστηκε να πάρει ανάσες. Γιατί αρχικά εμφανίστηκε ο Έλι Οκόμπο (16-28, 12’), μετά μπήκε στην εξίσωση και ο Μάικ Τζέιμς και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +19 (21-40, 17’). Το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει η Μακάμπι ήταν να τη μειώσει έως το τέλος του ημιχρόνου (31-42) και προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε ο Τζάρελ Μάρτιν.

Η Μακάμπι ανέβασε την πίεση της στην άμυνά της αλλά επιθετικά παρέμεινε ασυνεπής παρότι βρήκε το μακρινό σουτ δια χειρός Μπάλντγουιν. Πληγώθηκε επίσης από 2-3 μεγάλα σουτ που βρήκε η Μονακό σε λήξη επίθεσης από τους Ντιαλό, Λόιντ και Οκόμπο (46-59, 28’). Ωστόσο, για τους φιλοξενούμενους ήταν θέμα χρόνου να πληρώσουν την κακή λειτουργία τους σε επίθεση και άμυνα κι αυτό έγινε στα τελευταία λεπτά της 3ης περιόδου (52-59, 30’).

Το σερί της Μακάμπι διευρύνθηκε στο 15-0 και οι γηπεδούχοι ανέκτησαν το προβάδισμα (61-59, 32:30) έπειτα από σχεδόν τρεις περιόδους. Οι γηπεδούχοι είχαν 8/12 τρίποντα από το 20’ έως το 35’ και προηγήθηκαν με 67-63 (35’). Οι επιθέσεις των δύο ομάδων κύλησαν με άστοχες προσπάθειες από Λορέντζο Μπράουν και Μάικ Τζέιμς για να φτάσουμε στα τελευταία 100’’ (70-68). Ο Σόρκιν έβγαλε άμυνες για τη Μακάμπι και ο Μπάλντγουιν της έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (72-68), 43’’ πριν το φινάλε. Δύο χαμένες βολές του Ντιαλό ουσιαστικά έγραψαν τον επίλογο του αγώνα καθώς όταν η Μακάμπι πήγε στη γραμμή των βολών, δεν έκανε λάθη…

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 31-42, 52-59, 78-70

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Όταν η Μονακό στρογγυλοκάθισε στη μεγάλη διαφορά η Μακάμπι άρχισε να παίζει άμυνα και κυρίως να βάζει τα σουτ. 3/15 τρίποντα είχε στο πρώτο ημίχρονο και 8/12 από το 20’ έως το 35’. Στο τέλος είχε την ψυχολογία για να βγάλει μεγάλες άμυνες.

Ο MVP: Από το απόλυτο μηδέν του πρώτου ημιχρόνου ο Γουέιντ Μπάλντγουιν σημείωσε 21 πόντους στο δεύτερο με μόλις ένα άστοχο σουτ!

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο Ρόμαν Σόρκιν εξέθεσε τους ψηλούς της Μονακό, έκανε και ατομικό ρεκόρ στα ριμπάουντ κι έβγαλε όλες τις άμυνες στο τέλος.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Μοτεγιούνας και Μοερμάν ήταν σα να μην υπήρχαν στο γήπεδο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τι άλλο από την τρομερή επιστροφή της Μακάμπι από το -19. Το σκορ ήταν 23-42 λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το επιμέρους σκορ από το 19’ έως το τέλος του αγώνα ήταν 55-28.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Προκάλεσε αίσθηση η επίδοση των 0/7 σουτ τριών πόντων του Μάικ Τζέιμς, περισσότερο όμως η χαώδης απόσταση των δύο ομάδων στις ελεύθερες βολές καθώς μέχρι το 39:130 η Μακάμπι εκτέλεσε μόλις δύο και η Μονακό 21!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μακάμπι άξιζε και με το παραπάνω τη νίκη γιατί δεν παράτησε το παιχνίδι όταν αυτό «στράβωσε» επικίνδυνα για την ίδια εν αντιθέσει με τη Μονακό η οποία σταμάτησε να παίζει όταν πάτησε σε μεγάλη διαφορά. Και στο τέλος τιμωρήθηκε από τους… θεούς του μπάσκετ.

v

r

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.