Ομπράντοβιτς vs. Μεσίνα: Η αναβίωση της "σύγκρουσης" μέσα από τη μπασκετική λογική

Ομπράντοβιτς vs. Μεσίνα: Η αναβίωση της "σύγκρουσης" μέσα από τη μπασκετική λογική
Η Παρτίζαν υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο (18/10, 21:45) για την συνέχεια της EuroLeague με την "μάχη" των πάγκων να αναβιώνει μία... κλασική κόντρα ανάμεσα σε Ετόρε Μεσίνα και Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Λένε πως η κουλτούρα γίνεται πιο συχνά αιτία συγκρούσεων παρά συνέργειας. Και στη “μάχη” μπασκετικών ιδέων ανάμεσα σε Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Ετόρε Μεσίνα, αυτή η λογική μπορεί να έχει απόλυτη βάση.

Η Παρτίζαν υποδέχεται το βράδυ της Τρίτης (18/10, 21:45) στην Stark Arena την Αρμάνι Μιλάνο για το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας στην EuroLeague έπειτα από 8 χρόνια.

Στην άκρη των πάγκων βρίσκονται οι μορφές δύο προπονητών που το… πηλίκο των επιτυχιών τους καταλήγει σε 13 ευρωπαΪκά τρόπαια, με τα εννέα να κατευθύνονται στην πλευρά του Ομπράντοβιτς, ενώ τέσσερις είναι οι τίτλοι του Μεσίνα. Δύο προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες που εκφράζουν τα “πιστεύω” τους μέσα από τα πλάνα των ομάδων τους. Πρόκειται για την αναμέτρηση της εκλεπτισμένης τελειότητας απέναντι στην απόλυτα οργανωμένη σκληρότητα.

Οι βετεράνοι της προπονητικής, έχοντας επιλέξει να πάρουν αποστάσεις από την πραγματικότητα του αθλήματος σε διαφορετική περίοδο της ζωής τους, επιστρέφουν για να αναβιώσουν εικόνες του παρελθόντος. Η μεταξύ τους “αναμέτρηση” βρίσκει τις ρίζες της γυρνώντας πίσω αρκετές σελίδες στο ημερολόγιο. Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κόντρες της Ευρώπης που έμελλε να γράψουν την ιστορία των εκάστοτε ομάδων τους.

Η σέρβικη κυριαρχία των Final 4

Η κόντρα “Ομπράντοβιτς vs. Μεσίνα” έχει κορυφωθεί ανά διαστήματα φτάνοντας μέχρι τα παιχνίδια στα οποία κρίθηκε η κατάκτηση ενός τροπαίου. Η βίβλος του Final 4 έχει καταγράψει τις “μονομαχίες” των δύο τεχνικών με τη σερβική κυριαρχία να είναι χαρακτηριστική.

Ο “Ζοτς”, με το όνομά του συνυφασμένο με τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού κατά τις 13 σεζόν παραμονής του στους πράσινους, έχει διεκδικήσει τρεις φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης απέναντι τόσο στη Βίρτους (τότε Κίντερ μπολόνια), όσο και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας και τις ισάριθμες νίκες.

Η κοινή συνύπαρξη στην κορυφαία τετράδα ξεκινά από τη σεζόν 1997/98, χωρίς ωστόσο να συναντηθούν στο θεσμό εκείνης της περιόδου, αφού η Μπενετον του Ομπράντοβιτς ηττήθηκε στα ημιτελικά από την ΑΕΚ και είδε την Κίντερ του Μεσίνα να σηκώνει το τρόπαιο. Η κούρσα της πρωτιάς βρήκε τους δύο αντιμέτωπους τη σεζόν 2001/02 και όταν ο Ζέλικο μετρούσε ήδη μία επιτυχία ως προπονητής του ΠαναθηναΪκού.

I

Οι πράσινοι των Μποντιρόγκα, Κουτλουάι και Αλβέρτη ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κίντερ των Ριγκοντό και Τζινόμπιλι στον τελικό της Μπολόνια με 89-83 και “έραψαν” το τρίτο αστέρι τους! Τα χρόνια κύλησαν και οι δυο τους βρέθηκαν ξανά σε ελληνικό έδαφος για το Final 4 της Αθήνας. Ο Μεσίνα είχε αναλάβει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ομπράντοβιτς καλούταν να “σκαρφιστεί” το πλάνο νίκης απέναντι στην υπερασπίστρια του τίτλους της περασμένης σεζόν.

Η κατάληξη ήταν η ίδια! Έπειτα από ένα… θρίλερ, το 93-91 θα δικαίωνε τον Παναθηναϊκό και θα έγραφε το 2-0 στην κόντρα τους, η οποία σφραγίστηκε το 2008/09 με τον Σέρβο τεχνικό να διευρύνει το… προβάδισμά του. Τότε που ο Ιταλός αποκάλυπτε πως «η γυναίκα μου ακόμη θεωρεί καλύτερο τον Ομπράντοβιτς», ενώ... τα άκουσε από τον συνάδελφό του με τη λήξη του τελικού στο Βελιγράδι με τη "φόρα" που είχε αποκτήσει εξαιτίας του παράπονου που είχε από τους διαιτητές. Κάτι που, ωστόσο, ξεχάστηκε γρήγορα!

Η στροφή στην πορεία

Οι στόχοι πλέον είναι διαφορετικοί. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει ορίσει την επιστροφή του στα σαλόνια της EuroLeague μέσω της wild card που δόθηκε στην Παρτίζαν και επιθυμεί να αφήσει ένα διαφορετικό στίγμα. Όχι να αποδείξει, αλλά να επιβεβαιώσει πως η προπονητική του ταυτότητα μπορεί να ξεχωρίσει και μέσα από ένα κράμα νεανικής μπασκετοφροσύνης και εμπειρίας. Η σύνθεση της ομάδας του δεν διαθέτει τα μεγαθήρια παλαιότερων χρόνων, ωστόσο “χτίζει” στη λογική που τον χαρακτηρίζει ανά τα χρόνια.

Από την άλλη, ο Ετόρε Μεσίνα έχει ανανεώσει το σύνολό του με ποιοτικές προσθήκες και επιθυμεί την ανάλογη πορεία που θα τον οδηγήσει ξανά στο Final 4, όπως είχε βρεθεί και με πρόσωπα που θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τρίτης (18/10) ως αντίπαλος και ακούνε στα ονόματα των Ζακ ΛεΝτέι και Κέβιν Πάντερ.

Μία αναβίωση από τις μεγαλύτερες προπονητικές αναμετρήσεις που κουβαλά νέο πρόσημο, αλλά κρατά πάντα το ίδιο ενδιαφέρον. Η σύγκρουση μέσα από τη μπασκετική λογική...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.