Η συνταγή των φτωχών

Η συνταγή των φτωχών

Η συνταγή των φτωχών
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη συνταγή εκτός από την άμυνα για να αφήσει πίσω του τις δύσκολες μέρες του Οκτώβρη.

«Τέτοιους αγώνες δυστυχώς τους κερδίζει συνήθως η έδρα», έλεγα στη μεγάλη μπασκετική συντροφιά που με τριγύριζε, στο ημίχρονο του αγώνα. Οι περισσότεροι συμφώνησαν και κούνησαν το κεφάλι με νόημα, αλλά κάπου στο βάθος ο Δημήτρης Διαμαντίδης κουβέντιαζε περί ανέμων και υδάτων, χωρίς να πολυσκοτίζεται.

Ο άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει εμπιστοσύνη στο μέταλλο της ομάδας του και δεν αναζητούσε καν εικόνα από το Βελιγράδι. Μπορεί και να είχε ξεχάσει βέβαια ότι είχε ματς, δεν είμαι βέβαιος! «Όχι, δεν το μετάνιωσα που ασχολήθηκα», είπε όταν του επισήμανα ότι μοιάζει πιο ξένοιαστος από τότε που έκλεισε πίσω του την εξώπορτα του ΟΑΚΑ. «Στη ζωή μας, κάθε εμπειρία είναι χρήσιμη…».

Ο Παναθηναϊκός του 2022-23 δεν έχει ούτε Διαμαντίδη ούτε Καλάθη ούτε κάποιο άλλο λαμπρό αστέρι για να στήνει γύρω του γαλαξίες και αστερισμούς. Αν θέλει να νικήσει οποιονδήποτε οπουδήποτε, ιδίως στα μέσα του Οκτώβρη, ιδίως με τρεις μαϊμούδες στρογγυλοκαθισμένες στους ώμους του από τις ήττες του περασμένου δεκαημέρου, χρειάζεται να αφήσει στο παρκέ ιδρώτα και αίμα.

Για την ομάδα που δεν μπορεί να φτάσει τους 80 πόντους ούτε όταν σουτάρει με ποσοστό κοντά στο 50 τοις εκατό (25/52 απόψε), και που πουλάει τη μπάλα σαν να τη νιώθει αγκαθωτή στα χέρια της, άλλος τρόπος από την άμυνα και το τρέξιμο δεν υπάρχει. Κάπως έτσι βάζουν χρήμα στην τράπεζα οι πτωχοί του μπάσκετ.

Οι 24 πόντοι παθητικό της α’ περιόδου από τον πάθιασμένο αλλά ατάλαντο Ερυθρό Αστέρα ήταν ένας κάκιστος οιωνός, αλλά λίγο αργότερα ο σεισμογράφος κατέγραψε τα πρώτα σημεία ζωής, με τα «ντιφλέξια» του Παπαγιάννη, του Πονίτκα, του Μποχωρίδη, των Καλαϊτζάκηδων. Οι 24 πόντοι έγιναν 14 στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Η χαμηλή πεντάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς ήταν ως συνήθως ευάλωτη όποτε η μπάλα περνούσε στο βαμμένο, αλλά έκανε πιο δύσκολη την κυκλοφορία της μπάλας και έκλεισε τον ορθάνοιχτο ορίζοντα των πρώτων λεπτών. Ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα (38-42) και ίσως να είχε κυριαρχήσει μέχρι το τέλος, αν δεν αναλωνόταν σε ένα απρόκλητο ρεσιτάλ απροσεξίας και αβελτηρίας.

Τα τρία διαδοχικά αβίαστα λάθη των Άντριους, Ουίλιαμς, Γκριγκόνις μετά το 61-63 έφεραν τους Σέρβους στο +5, ζέσταναν τη φλογισμένη εξέδρα και θα στοίχειωναν απόψε τον ύπνο του Ράντονιτς, αν δεν αποφάσιζαν ξαφνικά οι παίκτες του να παίξουν άμυνα στην τελική ευθεία του αγώνα.

Το σερί 0-7 του Παναθηναϊκού μετά το 73-68 μοιάζει ισχνό, αλλά για τέτοιο ματς ισοδυναμούσε με κανονική τρικλοποδιά. Η αφετηρία για το ξέσπασμα ήταν ένα «πλέι» που έβγαλε τον Γκουντάιτις σε ρολο φουνταριστού για έμμεσο τρίποντο αμέσως μετά το τάιμ-άουτ. Ο Λι έκλεψε τη μπάλα, ο Ουίλιαμς έτρεξε στον αιφνιδιασμό και για μια φορά αξιοποίησε τις βολές που κέρδισε, ο Πονίτκα άρπαξε τη μπάλα από απρόσεκτη πάσα και κάρφωσε στο ανοιχτό γήπεδο, τα ντεσιμπέλ μειώθηκαν, το ματς τουμπάρισε.

Στα 21 δευτερόλεπτα που απέμεναν, ο Παναθηναϊκός επέλεξε τον σωστό παίκτη για να παραχωρήσει φάουλ (τον Μπεν Μπεντίλ του 75%), ενώ οι νυχτωμένοι Σέρβοι άφησαν τη μπάλα να περάσει από τα χέρια του άτσαλου στις βολές Πονίτκα χωρίς να τον τσεκουρώσουν.

Ο Μπεντίλ έβαλε 1 στις 2, ο Πάρις Λι ήταν άψογος από τη γραμμή στα 4’’, ο Άντριους έκανε προσεκτικά το φάουλ αμέσως μετά, ο Παναθηναϊκός έφυγε χορεύοντας από το δύσβατο παρκέ της Χάλα Πιονίρ. Εάν δεν το προσέξατε, η ίδια ομάδα που σπαταλάει βολές λες και σουτάρει σε τετράγωνο καλάθι έβαλε απόψε 7/7 στην τέταρτη περίοδο. Με Ουίλιαμς και με Γκουντάιτις! Στα τελευταία 3:43, ο Αστέρας δεν πέτυχε καλάθι εντός παιδιάς.

Ναι, ξέρω. Οι «κόκκινοι» του Βελιγραδίου έχουν τα χάλια τους. Αυτό όμως είναι δικό τους πρόβλημα και άλλωστε πολλοί επισκέπτες των σερβικών γηπέδων χάνουν από τον εαυτό τους όποτε βλέπουν τις γέφυρες του Σάβα. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν που εισέπραξε 30άρα την προηγούμενη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπος με τα όρθοντοξ αδερφάκια του αιώνιου αντιπάλου του;

Απόψε νίκησε επειδή αρνήθηκε την ήττα και επειδή -αφήνοντας κατά μέρος τη μεταφυσική- πήρε για πρώτ φορά πολλά από το δίδυμο που κρατάει τα κλειδιά της ομάδας: Μάριους Γκριγκόνις, Ματέους Πονίτκα. Ο δείκτης της ομαδικής δημιουργίας ήταν μάλλον απογοητευτικός ελλείψει Νέιτ Ουόλτερς, αλλά οι Ουίλιαμς, Άντριους έδωσαν πολύτιμες εκλάμψεις, ενώ τα δύο «πεντάρια» βοήθησαν με διαφορετικούς τρόπους.

Πέρα από τα άψογα τελειώματά του από το λόου ποστ, ο βαρύς Αρτούρας Γκουντάιτις έβγαλε και μία πολύ δύσκολη άμυνα στην περιφέρεια απέναντι στον Ντόμπριτς (που σούταρε αίρμπολ), στην κρισιμότερη κατοχή του Αστέρα. Ο Σέρβος έκανε σουτ αέρος αέρος στον ίσκιο του Γκουντάιτις, το σκορ έμεινε 73-73 και η άμυνα του Παναθηναϊκού είπε την τελευταία λέξη. Καιρός ήταν, να μας δείξει κάτι από Ράντονιτς η ομάδα του Ράντονιτς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.