Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 75-77: Απόδραση από το Βελιγράδι!

Γιώργος Κούβαρης
Ύστερα από ένα ματς που ήταν «αίμα και άμμος» ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στη πρώτη του νίκη στη φετινή Euroleague κερδίζοντας τον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο Βελιγράδι με 77-75. Εξαιρετικοί οι Γκριγκόνις, Γκουντάιτις, κομβικός ο Πονίτκα!

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, μπορεί να αντιμετώπισε το φάσμα μίας ακόμα ήττας, αλλά στα τελευταία λεπτά ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα και κατάφερε να φύγει με μια μεγάλη νίκη από το «Aleksandar Nikolic Hall» ανοίγοντας... λογαριασμό στην φετινή διοργάνωση.

Αν και το ματς δεν διεκδικεί δάφνες θεάματος, οι «πράσινοι» ήταν συγκεντρωμένοι στο πλάνο τους και παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πολύ κοντά στο 0/4 σε ισάριθμα σερί επίσημα παιχνίδια έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ με 73-68, μπόρεσε με επιμέρους 9-2 σε δύο λεπτά να φύγει με ένα τεράστιο «διπλό» από το Βελιγράδι.

Ο Μάριους Γκριγκόνις πραγματοποίησε το πρώτο καλό παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχοντας 17 πόντους με 2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4/5 βολές και 3 ασίστ, ο Αρτούρας Γκουντάιτις έδωσε τεράστιες μάχες στις δύο ρακέτες (12π., 4ριμπ.) ενώ ο Ματέους Πονίτκα ήταν κομβικός σε κρίσιμα σημεία και έχοντας 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Το ματς

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι αλλά όχι τόσο καλά στο αμυντικό. Η άμυνα στο «ζωγραφιστό» αποτέλεσε και τον μεγαλύτερο «βραχνά» των «πρασίνων» οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα από τους Μπέντιλ και Μίτροβιτς στο ξεκίνημα του αγώνα. Στο 3' ο Ερυθρός Αστέρας είχε προηγηθεί με 11-6 και έδειχνε να παίρνει το momentum του αγώνα, αλλά οι επιθετικές πρωτοβουλίες των Άντριους και Γκουντάιτις έδωσαν προβάδισμα για την ελληνική ομάδα (13-14) τρία λεπτά αργότερα. Αν δεν υπήρχαν και τα «φθηνά» λάθη ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη σε αυτό το διάστημα καθώς είδε τους γηπεδούχους να κλείνουν την α' περίοδο με 24-18.

Ένα διάστημα όπου οι παίκτες του Ράντονιτς είχαν 7/17 εντός παιδιάς και 4 λάθη, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας 8/18 εκ των οποίων όμως και 3/7 τρίποντα. Η «πράσινη» δημιουργία ήταν αρκετά χαμηλή με μόλις 2 ασίστ έναντι 6 των Σέρβων, κάτι που φάνηκε να αλλάζει μετά την έναρξη της 2ης περιόδου. Οι «πράσινοι» πήραν προβάδισμα για δεύτερη φορά έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 9-2 για το 26-27 αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν υπήρξε άμεση συνέχεια. Τα λάθη συνέχισαν από πλευράς της ελληνικής ομάδας και αίφνης ο Αστέρας βρήκε πόντους στο ανοικτό γήπεδο για νέα διαφορά (34-29) πέντε λεπτά πριν από το ημίχρονο.

Το τάιμ άουτ του Ράντονιτς άλλαξε άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού και στις δύο πλευρές του παρκέ και είναι χαρακτηριστικό το επιμέρους 13-4 για το +4 (38-42) με τη λήξη του α' μέρους. Ο Μάριους Γκριγκόνις είχε βρει ρυθμό (9π., 2/2δίπ., 1/1τρ., 2/2β.), ο Παπαγιάννης «γέμισε» τη ρακέτα (7π., 5ριμπ.) και κάπως έτσι κατάφερε να πάρει τα ηνία του ματς. Στην δεύτερη περίοδο το επιμέρους 24-14 υπέρ του «τριφυλλιού» αποτυπώνει και τα όσα είχαν συμβεί στο παρκέ, έχοντας στο πρώτο ημίχρονο 11/22 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 8/8 βολές, 19 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 8 λάθη. Την ίδια ώρα ο Αστέρας μετρούσε 10/20 δίποντα, 4/11 τρίποντα και 6/7 βολές.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά και με +6 πόντους στην 3η περίοδο (38-44 και 40-46) ενώ θα μπορούσε να ανοίξει την «ψαλίδα» της διαφοράς εάν οι παίκτες της ομάδας ήταν πιο προσεκτικοί στην επίθεση. Μπορεί στην άμυνα να είχαν αναγκάσει τους γηπεδούχους σε τρία λάθη σε τέσσερις κατοχές ωστόσο δεν μπόρεσαν να εξαργυρώσουν αυτήν την προσπάθεια. Αποτέλεσμα; Η διαφορά αντί να μεγαλώσει, έφτασε στο σημείο να γείρει υπέρ του Αστέρα (51-50) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 11-4. Αν και ο Γκριγκόνις συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, οι χαμένες βολές στην 3η περίοδο σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό Μπέντιλ, είχαν φέρει εκ νέου τους γηπεδούχους σε θέση ισχύος (53-52 στο 27'). Έκτοτε το ματς έγινε πολύ physical και οι βολές διαδέχονταν η μία την άλλη και για τις δύο ομάδες έως το 56-57 υπέρ των «πρασίνων» στη λήξη της 3ης περιόδου.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο το ματς συνέχισε να είναι «αίμα και άμμος» αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει θέση ισχύος. Όταν προηγήθηκε με 61-63 στο 32' ο Μάριους Γκριγκόνις αστόχησε σε τρίποντο για το +5 το οποίο θα έδινε άλλον αέρα στην ελληνική ομάδα. Η απάντηση των Σέρβων ήταν άμεση καθώς πήραν με... ευχαρίστηση τα «δωράκια» που τους έκαναν οι «πράσινοι». Τρία σερί λάθη ήταν αρκετά για να ένα 7-0 σερί του Αστέρα, με το οποίο προηγήθηκε με +5 πόντους (68-63) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ματς. Το +5 διατηρούνταν (73-68) αλλά ένα «γκολ φάουλ» του Γκουντάιτις στο 38' έφερε τις δύο ομάδες στην μία κατοχή (73-71) και στη συνέχεια 2/2 βολές του Γουίλιαμς έφεραν το ματς στα ίσια (73-73) στο 1:27 για το τέλος. Ένα κλέψιμο του Πονίτκα που έφερε εύκολο καλάθι για τον Παναθηναϊκό (73-75) ήταν κομβικό για να δώσει προβάδισμα νίκης. Ο Μπέντιλ με 1/2 βολές έγραψε το 74-75, στη συνέχεια ο Πάρις Λι με δύο δικές του βολές έδωσε αέρα τριών πόντων στην ομάδα του (74-77) το οποίο και κλείδωσε το πρώτο «διπλό» των «πρασίνων» στη φετινή Euroleague.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα στο τέλος και παρά το γεγονός ότι είδε τον Ερυθρό Αστέρα να προηγείται με 73-68 δύο λεπτά πριν από το τέλος κατάφερε να γυρίσει το ματς και με επιμέρους 9-2 να φτάσει στη νίκη. Οι «πράσινοι» μπορεί να υπέπεσαν σε πολλά λάθη, αλλά δεν έχασαν το μυαλό τους στα κρίσιμα σημεία και με κομβικά καλάθια από Γκουντάιτις και Πονίτκα έφτασαν στη πρώτη τους νίκη στην Euroleague.

MVP: Διά του δύο ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη και πιο συγκεκριμένα στους δύο Λιθουανούς. Γκριγκόνις (17π., 3/4τρ., 3ασ.) και Γκουντάιτις (12π., 4ριμπ.) ήταν εκείνοι που έκαναν σπουδαία δουλειά στο Βελιγράδι.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ματέους Πονίτκα είχε «γεμάτο» ματς και αποδείχθηκε clutch στα κρίσιμα, έχοντας 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Οι Αμερικανοί Άνταμς (2/6 σουτ) και Χόλαντ (1/4 σουτ) δεν βοήθησαν τον Ερυθρό Αστέρα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το θερμό χειροκρότημα των Σέρβων στον Ντέγιαν Ράντονιτς αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, όπως επίσης και η βράβευση η οποία ακολούθησε λίγο πριν από την έναρξη του ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με 17 λάθη και λιγότερες ασίστ, όπως επίσης και οι 21/28 βολές της ελληνικής ομάδας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αν μη τι άλλο ήταν μια νίκη που είχε τεράστια ανάγκη ο Παναθηναϊκός από ψυχολογικής άποψης, ειδικά με τον τρόπο τον οποίο ήρθε. Όπως μεγάλη ανάγκη είχε και ο Γκριγκόνις ένα καλό παιχνίδι. Οι «πράσινοι» δεν παράτησαν ποτέ το ματς, δεν τους... πήρε από κάτω όταν ο Ερυθρός Αστέρας απέκτησαν τα ηνία του αγώνα και έδειχναν τα αφεντικά του ματς και σίγουρα ο χαρακτήρας που έδειξαν θα αποτελέσει ένα μεγάλο εφόδιο και για τη συνέχεια.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 38-42, 56-57, 75-77

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.