Άρης: Την Παρασκευή πήρε τα δελτία, την Κυριακή νίκησε

Άρης: Την Παρασκευή πήρε τα δελτία, την Κυριακή νίκησε

Άρης: Την Παρασκευή πήρε τα δελτία, την Κυριακή νίκησε

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη δεύτερη διαδοχική… πλάκα που σκάρωσε ο Άρης στον Παναθηναϊκό επιβεβαιώνοντας ότι τα λεφτά δεν είναι το παν αλλά ένα σημαντικότατο εφόδιο.

Το επαναλαμβανόμενο γεγονός αφαιρεί κάθε πιθανότητα σύμπτωσης και στην προκειμένη περίπτωση, το ότι ο Άρης νίκησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον Παναθηναϊκό στο Nick Galis Hall είναι αναγκαίο να ερμηνευτεί καταλλήλως από την πλευρά του ηττημένου. Γιατί, πράγματι τα λεφτά δεν είναι το παν στον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά στοιχειοθετούν ένα σοβαρότατο εφόδιο και σήμερα, μια ομάδα τριών τεσσάρων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επικράτησε μιας άλλης η οποία ξόδεψε εκατομμύρια. Και δεν είναι μόνο αυτό, όσο το φιλμ του αγώνα γιατί τούτη τη φορά ο Άρης δεν επέστρεψε από το -19 αλλά πάτησε ο ίδιος πάνω σε διαφορά 15 πόντων την οποία ήταν λογικό να μην καταφέρει να κρατήσει.

Γιατί ο Άρης εφαρμόζει το περσινό σχέδιο (όχι απαραίτητα εξ’ ανάγκης αλλά ως ένα βαθμό και κατ’ επιλογή) φέρνοντας στην Ελλάδα πρωτάρηδες (στας Ευρώπας) ξένους οι οποίοι χρειάζονται χρόνο για να αντιληφθούν τα βασικά του ευρωπαϊκού παιχνιδιού. Σαν δηλαδή τις ντρίμπλες που έκανε ο Τζέι Ντι Νότε στο κέντρο του γηπέδου εκεί που τα πάντα κρέμονταν σε μια κλωστή και από τα λάθη του πήγε να αλλάξει το μομέντουμ του αγώνα. Ο Αμερικανός έχει επιθετικό πλουραλισμό και μπορεί να σε «σκοτώσει» αν βρεθεί σε μέρα, όχι όμως και την ωριμότητα ότι εδώ δεν είναι κολεγιακό Πρωτάθλημα ή αντίστοιχο θεάματος όπως προσωπικά χαρακτηρίζω την G League αλλά… ο θάνατός σου, η ζωή μου. Ανήκει στην κατηγορία αυτών που παίζοντας θα μάθουν, όπως έγινε πέρυσι με τον Άντονι Κάουαν ή τον Σακούρ Τζούστον.

Ο Τζος Χάγκινς ο οποίος θεωρείται και είναι πιο μπαρουτοκαπνισμένος απέφυγε τέτοιου τύπου εξυπνάδες και με πάσα ειλικρίνεια, εκτιμώ ότι, είναι ο MVP της σπουδαίας νίκης απλά τα νούμερα του Γκούντγουιν δεν άφησαν περιθώριο. Ο Χάγκινς είναι πολυτιμότερος γιατί λατρεύει το streetball και τη δημιουργία φάσεων για τον εαυτό του αλλά στον Άρη είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί σε διαφορετικό ρόλο, αυτόν του δημιουργού για τους άλλους. Δεν είναι τόσο απλός ο συμβιβασμός, αλλά είναι χαρακτήρας στον οποίον όταν εξηγείς με ακρίβεια τι θέλεις από αυτόν και νιώσει ότι μπορεί να μπει στο πετσί του ρόλου, αποδέχεται τη νέα τάξη πραγμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Χάγκινς αντιλήφθηκε ότι θα πρέπει να θυσιάσει τους πόντους του για τις τελικές πάσες και παράλληλα να ανταποκριθεί στις ηγετικές ευθύνες. Το έκανε και με το παραπάνω γιατί αν κανείς εστιάσει στην απόδοση του στην τελευταία περίοδο θα αντιληφθεί ότι ήταν αυτό που δεν είχε ο αντίπαλος. Ένας τέλειος κουμανταδόρος.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Γκούντγουιν ή αυτή του Σανόγκο, για τον υπογράφοντα, στοιχειοθέτησαν έκπληξη καθώς δεν είχαν την ίδια επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας πριν αυτή βουτήξει στον λάκκο των επισήμων. Βέβαια, για να πετύχει ένα σχέδιο θα πρέπει να αποτύχει ένα άλλο. Σε αυτό συνετέλεσε ο Παναθηναϊκός με την καταστροφική απόδοσή του στο δεύτερο δεκάλεπτο, την απουσία πραγματικού κουμανταδόρου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά και την απερίγραπτη διαχείριση των σύνθετων αμυνών ζώνης του Άρη. Αντί η μπάλα να περάσει στο καλάθι, αυτή έφευγε από απόσταση επτά και οκτώ μέτρων. Ακόμη κι όταν έβαζε τα τρίποντα, ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε σωστά ή μάλλον κατάλληλα της περίστασης.

Κι έτσι η ομάδα που πήρε τα δελτία των παικτών στα χέρια της μόλις την Παρασκευή, έφτασε στο σημείο να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη 48 ώρες αργότερα. Μοιάζει απίστευτο αλλά αυτή είναι η δύσκολη καθημερινότητα του Άρη ο οποίος αν καταφέρει και ανταποκριθεί στις δόσεις της φετινής χρονιάς, στο κατώφλι της επόμενης θα έχει «καθαρίσει» με τους τρίτους και θα του μένουν οι 100 δόσεις του Δημοσίου, ένα ποσό συνολικά κοντά στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απολύτως διαχειρίσιμο. Την πραγματική καθημερινότητα αυτής της ομάδας λίγοι την ξέρουν. Αυτοί με το ζόρι κρατούν τα δάκρυά τους μετά από τέτοιες νίκες γιατί ξέρουν.

Σαν τον Καστρίτη ένα πράγμα ο οποίος όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου πήγε και κάθισε σε μια θέση στη… γαλαρία. Ολομόναχος, αμίλητος και με την ένταση να τρέχει από τα μπατζάκια του. Ο Καστρίτης ανήκει στη συνομοταξία αυτών που ξέρουν. Δήλωσε ότι δεν είναι προληπτικός αλλά αυτό ενδεχομένως να μην είναι αλήθεια γιατί οι προληπτικοί δεν παραδέχονται το παραμικρό στον δημόσιο λόγο τους. Εδώ κοτζαμάν Ιωαννίδης και δεν το έλεγε. Είναι αλήθεια όμως αυτό που είπε για το περσινό πάθημα. Μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ο Άρης γνώρισε τέσσερις ήττες. Τούτη τη φορά θέλει να το αποφύγει αν και το πρόγραμμα δεν είναι βοηθός με τα εκτός έδρας παιχνίδια απέναντι στους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και το ενός με τον Ολυμπιακό.

Κλείνοντας, ο Άρης δεν έγινε τρομερή ομάδα επειδή νίκησε τον Παναθηναϊκό, σίγουρα όμως θα κάνει σε κάθε παιχνίδι αυτό που έπραξε και σήμερα. Θα πουλάει ακριβά το τομάρι της. Είναι αναπόφευκτη η πληρωμή του τιμήματος της απειρίας των παικτών της, θα γνωρίσει και κακές ήττες, αλλά στο τέλος θα δικαιωθεί αν διατηρήσει την ταπεινότητα για την οποία μίλησε ο προπονητής της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.