Ολυμπιακός: Η πρεμιέρα μίας καταπληκτικής παράστασης

Ολυμπιακός: Η πρεμιέρα μίας καταπληκτικής παράστασης
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την άμυνα του Ολυμπιακού στο low post μετά από αλλαγές, για την ενέργεια που έβγαλαν οι «ερυθρόλευκοι» και για την προσφορά πολλών παικτών σε διάφορα διαστήματα του ματς.

Στο μπάσκετ δεν είναι τίποτα τυχαίο, όπως επίσης και τίποτα δεν κρίνεται στην πρώτη από τις 34 τουλάχιστον «στροφές» της Euroleague. Φυσικά και ο Ολυμπιακός πήρε μία σημαντική νίκη κόντρα σε έναν αντίπαλο που θεωρείται εκ των φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague και μάλιστα στην έδρα του. Οι Πειραιώτες νίκησαν μία ομάδα που μπορεί να αγοράσει όποιον παίκτη θέλει και δεν χρειάζεται να μπλέξει σε διαπραγματεύσεις, ενός πολυδιαφημισμένου προπονητή ο οποίος σίγουρα έχει ιδέες, αλλά βάζει «χαλινάρια» στους παίκτες του.

Ο Ολυμπιακός επειδή έχει πολύ μικρότερο μπάτζετ ή επειδή έχει μία προπονητάρα που είναι ειλικρινής και δεν κάνει δημόσιες σχέσεις δεν σημαίνει πως δεν διαθέτει καλή ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαίωσαν στο παρκέ του «Palau» την καλή – για την εποχή - κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Ο περίφημος βασικός κορμός είναι ένας από τους λόγους, αλλά όχι ο μόνος. Το γεγονός πως οι τέσσερις μεταγραφές είναι έμπειροι, παιγμένοι κι έτοιμοι αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Για να νικήσεις στην Βαρκελώνη (και οποιοδήποτε ματς στην Euroleague) δεν αρκούν «φουστανέλες», «πειραιώτικες ψυχάρες» κλπ. Πρέπει να παίξεις μπάσκετ. Πρέπει να έχεις συνέπεια.

Μπαρτζώκας

Η άμυνα των Γουόκαπ και Παπανικολάου

Η φιλοσοφία του Ολυμπιακού δεν άλλαξε από την περασμένη σεζόν. Αυτή η ομάδα θα ξεκινά πάντα από την αμυντική της λειτουργία. Η άμυνα ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά στην Ισπανία και αυτή που κράτησε τους «ερυθρόλευκους» στις δύσκολες στιγμές.

Ολοι προσπάθησαν, όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ωστόσο λίγο περισσότερα εύσημα θα δώσω στους Γουόκαπ και Παπανικολάου. Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε με μία γεμάτη στατιστική (5π., 4ρ., 5ασ., 4κλεψ), ωστόσο έδειξε στον Τόμας Σατοράνσκι πως η Euroleague θα είναι πιο δύσκολη από όσο φανταζόταν όταν αποφάσιζε να αφήσει το ΝΒΑ. Ο Γουόκαπ έκανε τρομερή δουλειά πάνω στον Τσέχο, του αφαίρεσε τη δημιουργία και τον έβαλε σε δεύτερη και τρίτη σκέψη πριν πάρει τις αποφάσεις του.

Για τον Παπανικολάου τα λόγια αρχίζουν και στερεύουν. Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με μία ματιά στη στατιστική. Με 2 πόντους, 3 ριμπάουντ, μία ασίστ και 2 λάθη πρέπει να κάνεις κάτι τρομερά καλά για να σε κρατάει ο προπονητής σου στο παρκέ για 23:39. Κι αυτό ήταν η άμυνα του.

Πάντα μπροστά στον παίκτη του είτε αυτός ήταν ο Κάλινιτς είτε ήταν ο Χίγκινς είτε όποιον έβρισκε μπροστά του μετά από τις αλλαγές στα σκριν. «Έσπαγε» τα σκριν, έβαζε το σώμα του, πήγαινε στην επαφή. Καταπληκτικός.

Η άμυνα στο low post μετά από αλλαγές

Ο Γιασικεβίτσιους είναι ένας προπονητής που λατρεύει το παιχνίδι με πλάτη. Γουστάρει να έχει «δυάρια» και «τριάρια» που να ποστάρουν. Παίκτες με μέγεθος όπως ο Κάλινιτς. Ακουμπάει την μπάλα συχνά στο low post και γενικά έχει πείσει τους παίκτες του να αναζητούν το mismatch κοντά στο καλάθι (ψηλός απέναντι σε γκαρντ) περισσότερο από αυτό που δημιουργούν μακριά από αυτό (γκαρντ απέναντι σε ψηλό).

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πανέτοιμος. Οι παίκτες που βρίσκονταν χαμηλά μετά τις αλλαγές στα σκριν έκαναν σπουδαία δουλειά. Για να είναι πετυχημένη η άμυνα στο low post πρέπει να συμβούν τρία πράγματα. Τα έκαναν και τα τρία οι παίκτες του Μπαρτζώκα.

  • Πρώτον, έβγαζαν το σώμα τους μπροστά από του ψηλού που μάρκαραν κι άφηναν ως μοναδική πάσα τη λόμπα.
  • Δεύτερον, η βοήθεια από την weak side (σ.σ. αδύνατη πλευρά) ήταν στη σωστή θέση με τον παίκτη έτοιμο να κλέψει την μπάλα και έτσι απέτρεπαν τη λόμπα.
  • Τρίτον, ο παίκτης που μάρκαρε την μπάλα πίεζε απίστευτα, χρησιμοποιούσε τα χέρια και έκοβε τον διάδρομο πάσας.

Αυτή η αλληλουχία κινήσεων, αυτοί οι αυτοματισμοί μοιάζουν εύκολοι, αλλά δεν είναι.

Μπολομπόι

Ομάδα με τρία κανονικά σέντερ

Δεν θυμάμαι από πότε, αλλά σίγουρα έχουν περάσει πολλά χρόνια που ο Ολυμπιακός είχε τρία πολύ καλά σέντερ. Πραγματική ευλογία. Ο Φαλ δεν είχε ρυθμό. Ε και; Μπήκε μέσα ο Μπολομπόι κι έκανε θαύματα. Μάζευε τα ριμπάουντ σαν στραγάλια, τελείωνε φάσεις, έβαζε βολές.

Κι όταν κουράστηκε. Ε και; Μπήκε μέσα ο Μπλακ κι ήταν επίσης καταπληκτικός. Στα 9 λεπτά που αγωνίστηκε δεν θυμάμαι να πήρε κακή απόφαση στην άμυνα. Δεν θυμάμαι να μην υποστήριξε ούτε σε μία κατοχή την άμυνα με αλλαγές και τελικά, δεν θυμάμαι να έδωσε ένα uncontested σουτ σε αντίπαλο.

Όταν στο επόμενο διάστημα ο Μπλακ βρει ρυθμό και χάσει βάρος θα έρθουν βραδιές που ο Μπαρτζώκας θα «μπερδευτεί» με το ποιος ψηλός θα είναι πρώτος, δεύτερος και τρίτος.

Το «cheat» είναι ο Μπλακ που ήρθε με πολύ λίγα χρήματα και αρκετούς αστερίσκους στο συμβόλαιό του, αλλά με ισχυρό κίνητρο επιβίωσης.

Πίτερς

Η έμπνευση του Μπαρτζώκα και το «πολλά από πολλούς»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν κρατά κακίες, αλλά σίγουρα έχει κίνητρο όταν αντιμετωπίζει κάτι που τον έχει πληγώσει. Κι η Μπαρτσελόνα τον έχει πληγώσει γιατί τον αδίκησε όταν κάθισε στον πάγκο της. Χθες το βράδυ του υποκλίθηκαν.

Το μοναδικό πράγμα που εμπόδιζε τον Ολυμπιακό στο παρκέ ήταν το τρίποντο. Ξεκίνησε με πολύ χαμηλό ποσοστό (2/10) και το είχε ανάγκη η ομάδα. Ο κόουτς παρενέβη όπως κάνει σε κάθε αγώνα ο συγκεκριμένος βάζοντας Πίτερς, Βεζένκοβ και Σλούκα μαζί.

Ο Ελληνας γκαρντ μοίραζε ασίστ και οι δύο φόργουορντ με 3/4 σουτ από τα 6.75… ξεμπλόκαραν όλη την ομάδα. Γενικά ο Ολυμπιακός πήρε πολλά πράγματα από πολλούς παίκτες. Πιο πάνω αναφέραμε τους ψηλούς και τους Γουόκαπ, Παπανικολάου. Ο Πίτερς στην δεύτερη περίοδο ήταν τρομερός. Ο Σλούκας τελείωσε με 7 πόντους, 9 ασίστ και μηδέν λάθη! Ο Βεζένκοβ τελείωσε με 20 πόντους, αλλά έξι διαδοχικοί δικοί του όταν προσπέρασε η Μπαρτσελόνα με 39-38, ήταν που επανέφεραν την ηρεμία. Ο Κάνααν ακολούθησε τον Σάσα στο τρίτο δεκάλεπτο με σουτ και «μπούκες» που έφεραν βολές.

Και πάμε στον Λαρεντζάκη. Η περίφημη άγνοια κινδύνου που κουβαλάει δεν θα ήταν αρκετή να κάνει όσα… κάνει από πέρυσι. Εχει και ικανότητα, έχει και αυτοπεποίθηση, έχει και τόνους δουλειάς στα πόδια του. Μόλις έβαλε το πρώτο, έστειλε το μήνυμα πως «θα τους τα βάλω όλα τώρα». Το ‘πε και το ΄κανε! Στα τελευταία έξι λεπτά έβαλε 4/4 τρίποντα και καθάρισε… την μπουγάδα.

Ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία νίκη. Κυρίως για την ψυχολογία του, αλλά και για την ψυχολογία των αντιπάλων του. Οι Πειραιώτες πρόσθεσαν μία ένεση αυτοπεποίθησης επιπλέον και οι αντίπαλοι επιβεβαίωσαν αυτό που πίστευαν, ότι ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

ΥΓ: Κρίμα που το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις θα γίνει χωρίς κόσμο λόγω τιμωρίας από το Game 5 με τη Μονακό. Πιστεύω πως θα άγγιζε το sold out το ΣΕΦ. Η λαχτάρα του κόσμου για την ομάδα είναι μυθική.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε θέμα ενέργειας της Μπαρτσελόνα.

ΥΓ 3: Για τις 39/39 βολές δεν αναφέρω κάτι. Μην το… καρφώνουμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.