Αναντολού Εφές - Ερυθρός Αστέρας 72-59: Κλάιμπερν και Μίτσιτς... έδιωξαν το άγχος (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Με το δίδυμο Μίτσιτς-Κλάιμπερν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, η Αναντολού Εφές επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα με 72-59 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στη νέα Euroleague.

Μπορεί να αγχώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά στο τέλος δεν... χαρίστηκε στον Ερυθρό Αστέρα.

Η Αναντολού Εφές ξεκίνησε νικηφόρα στη νέα Euroleague αν και για 25 λεπτά τα είχε βρει... σκούρα από την σερβική ομάδα. Όμως, ο Γουίλ Κλάιμπερν (19π., 3ριμπ,, 2κλ.) και ο Βασίλιε Μίτσιτς (16π., 6ασ.) δεν άφησαν την ομάδα του Βλαντιμίρ Γιοβάνοβιτς να φανεί περισσότερο απειλητική και να ρίξει... βόμβα μεγατόνων στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Όμως στην τελευταία περίοδο έστειλε την διαφορά στο +15 βάζοντας την πρώτη νίκη στον φετινό «μαραθώνιο» της Euroleague.

Το ματς

Ο Ερυθρός Αστέρας ήξερε πολύ καλά ότι για να έχει τύχη στην Κωνσταντινούπολη θα έπρεπε να είναι αποτελεσματικός στην άμυνα. Να περιορίσει τα ατού της Εφές και από εκεί και πέρα ό,τι περισσότερο μπορούσε να αποκομίσει στην επίθεσή του. Και ως επί το πλείστον τα κατάφερε. Και μάλιστα παίρνοντας πολύ καλό βαθμό. Μάλιστα για τέσσερα λεπτά είχε κρατήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο «μηδέν» (0-5 το σκορ) και μπόρεσε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα (12-14 στο 8') για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της 1ης περιόδου. Βέβαια το δεκάλεπτο έκλεισε στο 17-14 υπέρ των γηπεδούχων και αυτό χάρη στον Γουίλ Κλάιμπερν, ο οποίος «απαντούσε» στο επιθετικό κρεσέντο (κυρίως) του Τζέιλεν Άνταμς.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε και μετά την έναρξη της 2ης περιόδου. Ο Ερυθρός Αστέρας συνέχισε να «υπηρετεί» το αμυντικό του πλάνο και κάπως έτσι κατάφερε να μείνει στο ματς και να βάζει δύσκολα στην Εφές. Μάλιστα κρατούσε τα ηνία το σκορ έως και το 15' (26-27) αλλά όταν άρχισε να μπαίνει ο Βασίλιε Μίτσιτς στην εξίσωση του ματς (33-31 στο 18') η Αναντολού κράτησε το (έστω και οριακό) προβάδισμα έως το τέλος του ημιχρόνου (35-34). Στο πρώτο μισό του αγώνα η Εφές είχε μετρήσει 10/21 δίποντα και 5/14 τρίποντα, είχε 15 ριμπάουντ και 8 ασίστ για μόλις ένα λάθος. Στον αντίποδα οι Μπέντιλ (8π.) και Άνταμς (7π.) είχαν ξεχωρίσει περισσότερο στο ίδιο διάστημα, με τους Σέρβους να είχαν 9/18 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 7/10 βολές, 20 ριμπάουντ και 10 τελικές πάσες για 5 λάθη.

Ο Κλάιμπερν συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, Μίτσιτς και Μπομπουά συνέχισαν να είναι «παράγοντες» του ματς και κάπως έτσι η Εφές βρέθηκε στο +8 (51-43) στα μέσα του 3ου δεκαλέπτου. Βέβαια το ματς δεν διεκδικούσε δάφνες θεάματος. Η αστοχία και τα εκατέρωθεν λάθη ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της 3ης περιόδου, κάτι που φαίνεται και από το χαμηλό σκορ του 30' (56-50). Είναι χαρακτηριστικό ότι η (άκρως επιθετική) Εφές είχε μόλις 14/30 δίποντα ενώ εξίσου άστοχος ήταν και ο Ερυθρός Αστέρας με 11/25 δίποντα και 5/15 τρίποντα. Ο Μπέντιλ μετρούσε 13 πόντους έως εκείνο το σημείο, ενώ οι Κλάιμπερν και Μίτσιτς είχαν από 14 και 13 πόντους αντίστοιχα έως το τέλος του 3ου δεκαλέπτου.

Έκτοτε η Εφές θέλησε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης. Ο Αμερικανός ήταν «όλα τα λεφτά» για την Αναντολού, με αποτέλεσμα ο δείκτης του σκορ να φτάσει για πρώτη φορά και στο +13 (68-55) στα μέσα της τελευταίας περιόδου. Αυτό ήταν. Δεν υπήρξε (άλλος) γυρισμός για τον Ερυθρό Αστέρα καθώς οι γηπεδούχοι είχαν προδιαγράψει την υπόθεση της νίκης. Λίγο αργότερα (στο 38') η διαφορά πήγε και στους +15 πόντους για την Εφές (72-57), με αποτέλεσμα να πέσουν και οι τίτλοι τέλος του ματς. ,

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Εφές είχε παίκτες με προσωπικότητα προκειμένου να... αποφευχθούν τα χειρότερα. Κλάιμπερν και Μίτσιτς το πήραν πάνω τους, η Αναντολού «έσφιξε» περισσότερο στην άμυνα και από τη στιγμή που περιόρισε τον Ερυθρό Αστέρα σε 9 πόντους στην τελευταία περίοδο κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ματς και να φτάσει στην τελική επικράτηση.

MVP: Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν η «σίγουρη» λύση της Εφές καθώς ήταν εκείνος που ηγήθηκε για την πρώτη νίκη της Εφές στην Euroleague. Συγκεκριμένα σε 00 λεπτά συμμετοχής

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Όταν μπήκε ο Βασίλιε Μίτσιτς στο ματς, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για την Εφές, ενώ σημαντικές βοήθειες πρόσφερε και ο Ροντρίγκ Μπομπουά.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Τζέιλεν Άνταμς μπορεί να ξεκίνησε καλά με 2/2 σουτ, αλλά στη συνέχεια δεν βοήθησε καθόλου τον Αστέρα καθώς συνέχισε με 0/8 εντός παιδιάς και 2/10 στο σύνολο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αποβολή του Λάζιτς από το παιχνίδι ο οποίος υπέπεσε σε δύο αντιαθλητικά φάουλ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 10 περισσότερα ριμπάουντ του Ερυθρού Αστέρα (42-32) αλλά και η τεράστια διαφορά στα λάθη καθώς η Εφές είχε μόλις 4 έναντι 15 των Σέρβων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αγχωτική ήταν η πρεμιέρα για την Εφές. Μπορεί να «καθάρισε» το ματς στην τελευταία περίοδο, αλλά σε γενικές γραμμές έδειξε να μην πατάει πολύ καλά. Χρειάστηκαν οι Κλάιμπερν και Μίτσιτς να πάρουν την κατασταση στα χέρια τους. Βέβαια έχουμε συνηθίσει την ομάδα του Αταμάν να μην ξεκινάει καλά τις σεζόν. Παρόλα αυτά στο τέλος των σεζόν έχουμε δει τι έχει συμβεί...

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 35-34, 56-50, 72-59.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.