Μακάμπι-Ζαλγκίρις 84-83: Νίκη με… καρδιοχτύπι για την ομάδα του Κάτας (vid)

Μια κακή επίθεση της Ζαλγκίρις γλίτωσε τη Μακάμπι από το έμφραγμα και «σφράγισε» το νικητήριο ξεκίνημα στη φετινή Euroleague καθώς επικράτησε των Λιθουανών με 84-83.

Κι όμως, αυτό το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα καθώς η Μακάμπι πέταξε στα σκουπίδια τη διψήφια διαφορά που απέκτησε στα μισά της τελευταίας περιόδου δίνοντας το δικαίωμα στη Ζαλγκίρις όχι απλά να διεκδικήσει τη νίκη αλλά να έχει και τον τελευταίο λόγο. Ο καταπληκτικός Έβανς ήταν όμως ο μοιραίος παίκτης για τους Λιθουανούς στην τελευταία επίθεση του αγώνα.

Το ματς

Στην πρώτη περίοδο οι δύο ομάδες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άμυνα ή μάλλον παρασύρθηκαν στο γρήγορο tempo του παιχνιδιού. Η Μακάμπι είχε μακρινό σουτ και ιθύνοντα νου τον Λορέντζο Μπράουν αλλά ο Αμερικανός ήταν ίσως ο μοναδικός που έβγαζε συνεργασίες (19-13, 4:30). Η Ζαλγκίρις είχε περισσότερη υπομονή στην επίθεση, πήρε αρκετά από τον Χέις (11π.) και παρότι τα… έσπασε έξω από τα 6,75, ήταν κοντά στο τέλος της περιόδου (30-27).

Καθώς κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια και πήρε αρκετά από τους παίκτες που έχουν δεύτερο ρόλο, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 32-38 (14’). Ο Λορέντζο Μπάουν έδωσε και πάλι λύσεις στη Μακάμπι τόσο σε επίπεδο εκτέλεσης όσο και σε λειτουργίας και δημιουργίας κι έτσι οι Ισραηλινοί μάζεψαν τη διαφορά έως το τέλος του ημιχρόνου (46-48).

Η Μακάμπι έβαλε τη λέξη «άμυνα» στο ρεπορτόριό της στο δεύτερο ημίχρονο ασκώντας περισσότερη πίεση στην μπάλα, κυρίως όμως περιόρισε το επιθετικό ριμπάουντ της Ζαλγκίρις. Κι έτσι διεύρυνε το επιμέρους σκορ (65-53, 26’) με παίκτη κλειδί τον Κόλσον. Ωστόσο, εκεί που έδειχνε ότι απέκτησε τον τίτλο του απόλυτου διαμορφωτή της εξέλιξης του αγώνα, 90 δευτερόλεπτα χαλάρωσης έδωσαν τη δυνατότητα επιστροφής στη λιθουανική ομάδα (65-61, 27:30). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 71-65.

Ο Μπόλντγουιν έκανε τη διαφορά για τη Μακάμπι στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου (78-67) αλλά και πάλι δεν είχε την ωριμότητα στη διατήρηση της διαφοράς. Δεν βγήκε η επιλογή του Όντεντ Κάτας με το σχήμα των τριών κοντών, η δε Ζαλγκίρις πήρε βοήθειες από τον Χέιζ και είδε παράλληλα τον Ντίμσα να γίνεται καθοριστικός. Έτσι επέστρεψε στην κούρσα διεκδίκησης της νίκης (80-76, 36’).

Δύο βολές του Λεκάβιτσους μείωσαν τη διαφορά στον πόντο (82-81) με την είσοδο στα τελευταία δύο λεπτά. Με το σκορ στο 84-83, η Ζαλγκίρις είχε την τελευταία επίθεση στα χέρια της αλλά αρχικά ο Έβανς και δευτερευόντως ο Μπουσκεβίτσιους την κατέστρεψαν.

Τα δεκάλεπτα: 30-27, 46-48, 71-65, 84-83

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, στην έλλειψη καθαρού μυαλού του Έβανς στην επίθεση που έκρινε το παιχνίδι και στην οποία η Ζαλγκίρις αν και είχε 22’’ στη διάθεσή της δεν εκτέλεσε καν.

Ο MVP: Ο Λορέντζο Μπράουν είχε νταμπλ-νταμπλ από τα μέσα της 3ης περιόδου κι αν αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, μάλλον δεν ισχύει το ίδιο για την εντυπωσιακή δράση του Κόλσον.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μπόλντγουιν έκανε πολλά. Από τους πόντους στο κρίσιμο σημείο, τις άμυνες που έβγαλε έως και τα κλεψίματα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Έβανς έκανε πολύ καλό παιχνίδι αλλά στην τελευταία επίθεση έδειξε ότι ακόμη δεν έχει αποδείξει τη στόφα του ηγέτη.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η ευκολία με την οποία η Μακάμπι έχανε τις διαφορές και στάθηκε τυχερή για το ότι δεν πλήρωσε το τίμημα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η χαώδης απόσταση των δύο ομάδων στην αναλογία ασίστ λαθών. Η Μακάμπι τελείωσε το παιχνίδι με 21-7 και η Ζαλγκίρις με 8-15.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Έστω μ’ αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο αποδόθηκε δικαιοσύνη γιατί η Μακάμπι ήταν καλύτερη, διδάχθηκε όμως πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να πάθει μια ομάδα αν «χαλαρώσει» για 1-2 λεπτά. Γιατί εν τέλει κέρδισε επειδή η Ζαλγκίρις δεν δόμησε μια σωστή επίθεση στο τέλος.

Maccabi stats

Zalgiris stats

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.