Σατοράνσκι στο Gazzetta: «Το πιο τρελό παιχνίδι της ζωής μου με τον Ολυμπιακό»

Σατοράνσκι στο Gazzetta: «Το πιο τρελό παιχνίδι της ζωής μου με τον Ολυμπιακό»
Ο Τόμας Σατοράνσκι μιλάει στο Gazzetta για την εποχή που έπαιρνε μαζί του τον Σάσα Βεζένκοβ στην προπόνηση της Μπαρτσελόνα και παραδέχεται ότι δεν έχει ξεχάσει το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη που... γκρέμισε το ΣΕΦ.

Ο Τόμας Σατοράνσκι επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα, την ομάδα που αγωνίστηκε τη διετία 2014-16 υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με τους «μπλαουγκράνα» και αποτελώντας τον νέο κουμανταδόρο της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην προσπάθειά της να κατακτήσει την EuroLeague και να επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού μπάσκετ.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο διεθνής Τσέχος γκαρντ φόρεσε τις φανέλες των Πέλικανς, των Σπερς και των Γουίζαρντς ενώ στο παρελθόν έχει παίξει επίσης στους Μπουλς κουβαλώντας 6.9 πόντους και 4.1 ασίστ σε 388 αγώνες στη regular season.

Το βράδυ της Παρασκευής (7/10, 21:30) θα βρει απέναντί του τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της EuroLeague και μιλάει στο Gazzetta για τους λόγους που αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα των Καταλανών, τον άλλοτε συμπαίκτη του Σάσα Βεζένκοβ και την εντυπωσιακή εξέλιξή του, τις στιγμές που του έλειψαν στην Ευρώπη κι εκείνο το iconic τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στο ΣΕΦ.

Τότε που ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έκανε το 68-68 με 1/2 βολές και οι Πειραιώτες είχαν την τελευταία κατοχή στα 5 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης στην επαναφορά έδωσε την μπάλα στον Βασίλη Σπανούλη, εκείνος ακολούθως στον Κώστα Σλούκα, με τον Έλληνα γκαρντ να βρίσκει έξυπνα ελεύθερο στο τρίποντο τον Πρίντεζη ο οποίος σούταρε με ψυχραιμία, ευστόχησε και έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό μέσα σε πανδαιμόνιο.

Πώς αποφάσισες, λοιπόν να πάρεις τα ταλέντα σου και να επιστρέψεις στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα;
«Ήταν μια απόφαση που πήρα μέσα στο καλοκαίρι. Έβαλα κάτω τα δεδομένα, εξέτασα τις επιλογές και τις προτεραιότητές μου. Σε κάθε περίπτωση, πάντα είχα στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να γυρίσω, ειδικά για την Μπαρτσελόνα! Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πιο κοντά στις αξίες μου. Σκεφτόμουν να επιστρέψω στην Ισπανία γιατί πραγματικά μου αρέσει το project που "τρέχει" η Μπαρτσελόνα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ελπίζω να είμαστε στην ίδια σελίδα, έχοντας πολλά νέα πρόσωπα στο ρόστερ».

Ενδεχομένως έπαιξε ρόλο το ότι μοίρασες την περσινή σεζόν σε τρεις ομάδες; Βρέθηκες από τη Νέα Ορλεάνη στο Σαν Αντόνιο και από εκεί στη Γουάσιγκτον.
«Σίγουρα! Είναι δύσκολο να αλλάζεις τόσες ομάδες, ειδικά όταν έχεις πίσω σου μια οικογένεια και παιδιά. Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεις σταθερότητα στο ΝΒΑ. Ένιωσα ότι χρειάζομαι αυτή την σταθερότητα. Όχι μόνο για μένα αλλά κυρίως για την οικογένειά μου. Η σύζυγός μου ήταν μαζί μου στην Ισπανία για πολλά χρόνια. Πάντα θέλαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στην Ευρώπη. Επομένως ναι, η ασφάλεια που μου δίνει η Μπαρτσελόνα έπαιξε ρόλο».

Από το 2016 όταν έφυγες για το ΝΒΑ μέχρι φέτος που γύρισες, πόσο άλλαξε η Μπαρτσελόνα και πόσο ο παίκτης Σατοράνσκι;
«Άλλαξαν πολλά πράγματα. Από εκείνη την ομάδα βρήκα πάλι την Άλεξ Αμπρίνες που κι εκείνος έπαιξε στο ΝΒΑ στο μεσοδιάστημα. Πολλά πρόσωπα άλλαξαν γύρω από το κλαμπ, το ίδιο και ο προπονητής. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι εδώ για τρίτη σεζόν. Προφανώς, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για μένα όσον αφορά την προσαρμογή μου, ξέρω πολλούς ανθρώπους στην ομάδα και την πόλη όμως νιώθω πως ακόμα μαθαίνω. Ειδικά έπειτα από έξι χρόνια.

Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η ισπανική λίγκα και η EuroLeague όμως τα πράγματα είναι κάπως καινούργια και για μένα! Τα έξι χρόνια στο ΝΒΑ είναι πολλά, συνηθίζεις σε ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Προσωπικά, άλλαξα πολύ. Είμαι πιο έμπειρος και είχα την ευκαιρία να παίξω κόντρα στους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ. Ελπίζω να μπορέσω να εκμεταλλευτώ αυτή την εμπειρία. Έχω παίξει στην Μπαρτσελόνα και ξέρω τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με αυτή τη φανέλα».

Εξάλλου, θα βρεις απέναντι σου τον πρώην συμπαίκτη σου, Σάσα Βεζένκοβ που πλέον είναι κομβικός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.
«Θυμάμαι πολύ καλά τον Σάσα! Εγώ τον έπαιρνα μαζί μου στο αμάξι και πηγαίναμε μαζί στην προπόνηση! Τότε δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, έμενε κοντά μου και τον έπαιρνα μαζί μου στις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα. Τον θυμάμαι πολύ καλά. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που έχει προοδεύσει και έχει βελτιώσει το παιχνίδι του! Έχει ωριμάσει, ήταν πάντα σούπερ ταλαντούχος όμως εκείνη ήταν η πρώτη χρονιά του στην Μπάρτσα. Είχε μπροστά του τον Τζάστιν Ντόελμαν που εκείνη την εποχή κατά την γνώμη μου, ήταν ένα από τα κορυφαία 4άρια στην Ευρώπη. Έμαθε πράγματα από το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα. Η περσινή χρονιά του ήταν εξωφρενική»!

Τι σου έλειψε περισσότερο τα τελευταία έξι χρόνια όσον αφορά το ευρωπαϊκό μπάσκετ και την EuroLeague;
«Το γεγονός ότι κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Ότι πλέον ζω ξανά καταστάσεις do-or-die. Η σημασία των αγώνων εδώ στην Ευρώπη είναι εντελώς διαφορετική. Σίγουρα τα παιχνίδια είναι λιγότερα συγκριτικά με το ΝΒΑ όμως η προετοιμασία, η κρισιμότητα των ματς και οι μεγάλες στιγμές είναι αυτά που επιδιώκεις να ζήσεις αν είσαι ανταγωνιστής. Επίσης, μου έλλειψε και η ατμόσφαιρα στα γήπεδα στις διαφορετικές χώρες. Απλώς, η ομορφιά του ομαδικού μπάσκετ».

Τι ταμπέλα θα έβαζες στον φετινό Ολυμπιακό;
«Δεν είμαι σε θέση να χαρακτηρίσω τον Ολυμπιακό, να βάλω κάποιον χαρακτηρισμό. Όπως εξήγησα, ουσιαστικά είναι μια νέα κατάσταση και για μένα, σίγουρα θα ξέρω περισσότερα τους επόμενους μήνες. Πάντως, γνωρίζω σίγουρα ότι η χρονιά θα είναι τρομερά ανταγωνιστική. Με σπουδαίους παίκτες σε σπουδαίες ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα όσον αφορά την εμπειρία του. Είναι μια ομάδα που δεν άλλαξε τόσο πολύ σε σχέση με πέρσι, ο κορμός είναι σχεδόν ίδιος και αυτό του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Είμαι σίγουρος πως θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για τους φιλάθλους στην EuroLeague».

Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις από τις αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό; Ίσως εκείνη τη σειρά των playoffs και το τρίποντο του Πρίντεζη στο ΣΕΦ;
«Ευχαριστώ που μου θυμίζεις τις κακές στιγμές πριν από το παιχνίδι μας (γέλια)! Ειλικρινά, ήταν το πιο τρελό παιχνίδι που έχω παίξει. Από τα πιο τρελά παιχνίδια σίγουρα! Εκείνο το Game 4 με το τρίποντο του Πρίντεζη. Όλο το γήπεδο μπήκε στο παρκέ να πανηγυρίσει! Ο Ολυμπιακός άξιζε να κερδίσει εκείνη τη σειρά και να πάει στο Final 4. Θυμάμαι ότι έφτασε ως τον τελικό και έχασε από τη Ρεάλ. Σίγουρα επίσης ήταν καλή εμπειρία για μένα σαν νέος παίκτης να μαρκάρω τον Σπανούλη».

Ξέρεις ότι πλέον κάνει καριέρα προπονητή...
«Στην πραγματικότητα, δεν είχα καλές αναμνήσσεις με τον Σπανούλη σαν παίκτη. Χάσαμε από τον Ολυμπιακό στα playoffs στην πρώτη μου χρονιά στην EuroLeague. Πλέον ο Ολυμπιακός έχει σπουδαία ομάδα και εξαιρετικό προπονητή. Δεν έχω παίξει στην EuroLeague εδώ και έξι χρόνια και είμαι το ίδιο ενθουσιασμένος όπως τότε! Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι να περιμένω! Παρ' όλα αυτά, νιώθω ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ ανταγωνιστικός. Πέρσι ήταν μια από τις ομάδες που έπαιξαν στο Final 4. Έχουμε δύσκολο έργο».

Παίκτες όπως εσύ, ο Μπελινέλι και ο Μπιέλιτσα επέστρεψαν φέτος στην EuroLeague. Τι σημαίνει αυτό για τη διοργάνωση;
«Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το κενό μεταξύ ΝΒΑ και EuroLeague μικραίνει. Βλέπεις κάθε χρόνο διεθνείς παίκτες να πηγαίνουν στην Αμερική. Από την άλλη πλευρά, παίκτες επιστρέφουν στην Ευρώπη για να διεκδικήσουν τίτλου. Προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένος. Γύρισα σε ένα μέρος που θεωρώ σπίτι μου και θα παλέψω για τους φιλάθλους που μας στηρίζουν».

@Photo credits: EuroLeague