Μάρκο Μπελινέλι-EuroLeague: 20 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία (vid)

Μάρκο Μπελινέλι-EuroLeague: 20 χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία (vid)
Ο Μάρκο Μπελινέλι μαζεύει τις εμπειρίες του από τις 860 συμμετοχές στο ΝΒΑ, προσθέτει στην τροπαιοθήκη του τους τίτλους της καριέρας του και φορά τη φανέλα της Βίρτους για τη μεγάλη επιστροφή στην EuroLeague.

Κύπελλο. Διαμάντι. Πολεμιστής. Όλα αυτά χαραγμένα και γεμισμένα με μελάνι στο σώμα του. Άγκυρα. Ως σύμβολο της ελπίδας και της ασφάλειας. Από την οποία ξέφυγε επιλέγοντας την μπασκετική “αναρχία”. Μα το πιο σημαντικό…

“Η θέληση πρέπει να είναι δυνατότερη από το ταλέντο”.

Υπάρχει εκεί, στο πίσω μέρος του χεριού του, για να του θυμίζει κάθε ένα από τα λεπτά που έχει περάσει στο παρκέ. Κάθε σταγόνα ιδρώτα που στα 36 του χρόνια τον έφεραν και πάλι στα μεγάλα ευρωπαΪκά σαλόνια. Ο Μάρκο Μπελινέλι μετρά αντίστροφα για ένα νέο ξεκίνημα που βιώνει έπειτα από τα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Ως κομμάτι της Βίρτους στην οποία γαλουχήθηκε, ετοιμάζεται να παραταχθεί στο Paladozza κόντρα στη Μονακό (07/10, 21:30) για την πρεμιέρα της EuroLeague που θα σημάνει και την επιστροφή του. Με την ιδιότητα του αρχηγού και φέρνοντας στη Μπολόνια όσες εμπειρίες συγκέντρωσε.

Τα άγουρα χρόνια του Μπελινέλι στην Ευρώπη

Η μπασκετική αναζήτηση του "Μπέλι" ξεκίνησε να παίρνει τις βάσεις της από πολύ νωρίς και μέχρι τα... άγουρα ακόμη 16 του χρόνια είχε φτάσει στο σημείο της ευρωπαΪκής... πρεμιέρας με τη φανέλα της Βίρτους Μπολόνια. Το ταλέντο και ο ενθουσιασμός του μικρού Μάρκο μεταφράζονταν στο παρκέ δίπλα, αλλά και απέναντι σε κορυφαία ονόματα της EuroLeague.

Ο Μπελινέλι έμεινε σταθερός στην πόλη του, ωστόσο το 2003 μετέβη στην Φορτιτούντο, με την οποία ανέβασε σταδιακά τόσο τον χρόνο συμμετοχής του, όσο και την απόδοσή του, μέχρι που οι μεγάλες επιτυχίες βρέθηκαν μπροστά του. Η μία μετά την άλλη.

Στην πρώτη σεζόν παρουσίας του στην ομάδα, έφτασε μέχρι την πηγή του τίτλου στη διοργάνωση, ωστόσο η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σταμάτησε τον δρόμο των Ιταλών στον μεγάλο τελικό. Παρόλα αυτά, το τρόπαιο ήρθε την επόμενη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματιος της Seria A.

O 19χρονος πλέον γκαρντ συνέχιζε να ωριμάζει μαζί με το παιχνίδι του και το όνειρο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, με την τελευταία σεζόν στη Φορτιτούντο να είναι το προπύργιο σε ό,τι ακολουθούσε.

Ένας Αργεντινός, δύο Γάλλοι και ο πρώτος Ιταλός με δαχτυλίδι στο ΝΒΑ

"Όταν ήμουν παιδί έμενα ξύπνιος όλη νύχτα για να δω τους τελικούς του ΝΒΑ με τον αδερφό μου και τώρα θα παίζω σε αυτούς" δήλωνε ο Μπελινέλι το 2014. Στη σεζόν που ακόμη και σήμερα εμφανίζεται ως ορόσημο στην καριέρα του.

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς, υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς, έχοντας στο ρόστερ τους μεταξύ κορυφαίων και του Τιμ Ντάνκαν, έναν Αργεντίνο (Μανού Τζινόμπιλι) , δύο Γάλλους (Τόνι Πάρκερ, Μπορίς Ντιαό) και έναν Ιταλό (Μάρκο Μπελινέλι) σήκωναν την κούπα του ΝΒΑ ξεπερνώντας το εμπόδιο των ΜαΪάμι Χιτ. Ο μοναδικός "ατζούρι" που φορούσε το δαχτυλίδι του ΝΒΑ...

Στο απαραίτητο… rewind για να φτάσει κανείς στον πρώτο καιρό της παρουσίας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα, θα βρει το όνομά του στη λίστα του draft pick το 2007. Το Νο18 της επιλογής ανήκε στους Γουόριορς, οι οποίοι αποφάσισαν να τον χρίσουν “πολεμιστή” και να τον συστήσουν στο κοινό του ΝΒΑ αρχικά μέσω του Summer League. Οι σπουδαίες του εμφανίσεις του έδωσαν μία θέση και στο ρόστερ, ωστόσο οι αριθμοί του δεν εμφανίζονταν οι ίδιοι το επόμενο διάστημα που χρειάστηκε να παλέψει για τα λεπτά συμμετοχής του.

Ακολούθησε μία τριετία… ανταλλαγών (2009-2012) σε Ράπτορς και Νέα Ορλέανη, προτού μεταβεί στους Μπουλς τον Ιούλιο του 2012. Η φήμη του clutch παίκτη που αναπτύχθηκε, μεταφέρθηκε στο Σαν Αντόνιο και τη χρονιά πρωταθλήματος. Μαζί με το 43% από την περιφέρεια, με το οποίο έφτασε και στο τρόπαιο του διαγωνισμού τριπόντων στο All-star… Το τρίποντο ήταν αυτό που χαρακτήρισε μέχρι και την 13η σεζόν του στη Λίγκα. Ράπτορς, Χοκς και Σίξερς έγιναν οι επόμενοι σταθμοί του λίγο πριν το Σαν Αντόνιο επιστρέψει στα πλάνα του.

Για τη φανέλα...

Ο κύκλος του ΝΒΑ άρχισε να μικραίνει σταδιακά για τον βετεράνο πλέον Μάρκο. Όσο οι σειρήνες του ενδιαφέροντος παρέμεναν στο βάθος, η Ευρώπη έμοιαζε με ασφαλές περιβάλλον. Πόσω μάλλον όταν αυτό επρόκειτο για τη Βίρτους.

h

Η φανέλα του ως πιτσιρικάς στη Μπολόνια έμεινε κρεμασμένη στον τοίχο και ο Μπελινέλι έγινε το "μπαμ" του Νοεμβρίου του 2020 για τους Ιταλούς που άλλαζαν σελίδα. Δίπλα στον Μίλος Τεόντοσιτς οι φιλοδοξίες του 34χρονου γκαρντ συμβάδιζαν με αυτές της ομάδας. Ο στόχος της ανόδου έγινε ρεαλιστικός "βήμα-βήμα" όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος.

Μπορεί ο τραυματισμός του την περασμένη χρονιά να του στέρησε λίγο καιρό από το παρκέ, ωστόσο ένα πρωτάθλημα (2021), δύο Super Cup (2021,2022) και ένα EuroCup αργότερα, ο Μάρκο Μπελινέλι φορώντας το "περιβραχιόνιο" είναι έτοιμος να γράψει μία διαφορετική αφετηρία στην καριέρα του. Για τη φανέλα της Βίρτους... Και τη Μπολόνια!