Ολυμπιακός: Πιο μπροστά από την εποχή, αλλά υπάρχει λόγος

Ολυμπιακός: Πιο μπροστά από την εποχή, αλλά υπάρχει λόγος
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την εντυπωσιακή νίκη του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα και την δικαιολογεί λόγω βασικού κορμού και σύγχρονου ρόστερ.

Ήταν που ήταν ενθουσιασμένος ο κόσμος του Ολυμπιακού, είδε και όσα έκανε η ομάδα του Πειραιά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και… εκστασιάστηκε. Πραγματικά οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για την εποχή, ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να παραξενεύει κανέναν.

Τα αποτελέσματα δεν παίζουν ρόλο, αλλά όταν επικρατείς με 40 πόντους μίας ομάδας από την Euroleague με τόσο καταιγιστικό τρόπο δεν γίνεται παρά να χαμογελάς. Τους έβλεπα να παίζουν και στις δύο πλευρές στο επίπεδο που αγωνιζόντουσαν πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο για παράδειγμα.

Το πλεονέκτημα του βασικού κορμού

Ο Ολυμπιακός δεν έχει μπει σε κάποια μηχανή του χρόνου, ούτε βιάζεται να δείξει πράγματα. Απλά εκμεταλλεύεται τον περίφημο βασικό κορμό τον οποίο έχουν δημιουργήσει εδώ και δυόμιση χρόνια οι Γιώργος Μπαρτζώκας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και Γιώργος Αγγελόπουλος (μαζί με τους άμεσους συνεργάτες τους).

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός πορεύεται όπου η ζωή τον πάει. Όπου «ζωή» βάλτε «μπάσκετ». Το παραδέχτηκε και ο Μπαρτζώκας μετά το παιχνίδι με τους Σέρβους. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ένα βασικό κορμό ο οποίος τους επιτρέπει να βγάζουν στο παρκέ πράγματα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από τους αντιπάλους τους. Και αυτό έχει τεράστια λογική αφού είναι πιο εύκολο οι τέσσερις μεταγραφές να μπουν στο σύνολο των οκτώ παλιών παικτών.

Παπανικολάου

Αν μία ομάδα έχει 6-7 μεταγραφές, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βγάλει στο παρκέ το μπάσκετ που θέλει ο προπονητής της. Όχι, πώς το βγάζει από τώρα ο Ολυμπιακός, όμως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό ίσως τον βοηθήσει τον Οκτώβριο αν και το γεγονός πως έχει τρία παιχνίδια στην Ισπανία μειώνει κάπως τις πιθανότητες.

Σύγχρονη ομάδα γεμάτη σουτέρ

Το μπάσκετ τη σημερινή εποχή έχει πτυχές που το κάνουν πιο εύκολο. Το μακρινό σουτ είναι τεράστια υπόθεση και θα πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον Μπαρτζώκα διότι έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ που έχει πολλούς σουτέρ. Στο δικό μου μυαλό Κάνααν, Πίτερς, Βεζένκοφ, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπανικολαου και εσχάτως κι ο ΜακΚίσικ δεν είναι για να μένουν μόνοι τους στα 6.75.

Εννοείται πως δεν είναι όλοι ικανοί να βγουν από σκριν, να φτιάξουν τα πόδια τους, να πάρουν την μπάλα όπως θέλουν και να εκτελέσουν. Αν δούμε όμως έναν αγώνα Euroleague πόσα τέτοια σουτ θα βγουν και πόσα στατικά; Πολλά περισσότερα τα σουτ από στατική θέση μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Μπαρτζώκας

Ειδικά όσα παίρνει από τους Βεζένκοβ και Πίτερς είναι ευχή. Τρομεροί σουτέρ, μεγαλώνουν το γήπεδο, δημιουργούν αποστάσεις. Νωρίς ακόμη, αλλά φαίνεται πως ο Μπαρτζώκας θα δικαιωθεί για την επιλογή του να πάει σε δύο παίκτες με όμοια χαρακτηριστικά στη θέση «4» και όχι σε παίκτες που ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον.

Νωρίς ακόμη λοιπόν, αλλά δεν γίνεται η απόδοση των «ερυθρόλευκων» να μην κάνει τον κόσμο του ακόμη πιο αισιόδοξο από όσο ήταν. Οταν βρουν ρυθμό και τα πρόσφατα μεταγραφικά αποκτήματα, δεν μπορώ να φανταστώ που θα φτάσει το επίπεδο μπάσκετ που θα παίξει ο Ολυμπιακός. Βέβαια καλό είναι κι οι οπαδοί να μάθουν να διαχειρίζονται τον ενθουσιασμό τους. Εδώ και δύο χρόνια αποτελούν μέρος της ομάδας, οπότε ας μάθουν να σκέφτονται και σαν μέλη της. Ταπεινά και με διαχείριση των συναισθημάτων, χαράς και λύπης.

ΥΓ: Τα φάουλ που κάνει ο Κώστας Παπανικολάου σε close out άμυνες όταν βλέπει πως δεν προλαβαίνει να χαμηλώσει κι υπάρχουν ομαδικά είναι για να διδάσκονται. Δεν αφήνει περιθώριο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.