Μάνος Παπαδόπουλος στο Gazzetta: «Νικητής και ηγέτης ο Πονίτκα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Μάνος Παπαδόπουλος στο Gazzetta: «Νικητής και ηγέτης ο Πονίτκα!»
Ο general manager της πρώην ομάδας του Ματέους Πονίτκα, μιλάει στο Gazzetta για τον χαρακτήρα, την αγωνιστική αξία και την πρόοδο που έκανε ο Πολωνός guard στην Ζενίτ, επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ και χαρακτηρίζει την τελευταία μετεγγραφή των «πρασίνων» εξαιρετικά ποιοτική.

Η είδηση της συμφωνίας του «τριφυλλιού» με τον αρχηγό της Εθνικής Πολωνίας, προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ομάδας, που βλέπουν ένα από τα «αστέρια» του πρόσφατου Eurobasket (μ.ο. 13,4π., 5,3ρ. & 5,7ασ. σε Πράγα και Βερολίνο) να προστίθεται στο ρόστερ και να προσφέρει ένα διάπλατο upgrade στην περιφέρεια των δευτεραθλητών Ελλάδας.

Ο λόγος για τον Ματέους Πονίτκα, ο οποίος «οδήγησε» την Εθνική ομάδα της χώρας του στην 4η θέση της Ευρώπης (για πρώτη φορά μετά 51 χρόνια) και έστρεψε πάνω του τους προβολείς με την μεγαλειώδη εμφάνιση (26π., 16ρ. & 10ασ.) που έκανε στον νικηφόρο προημιτελικό με την Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, μπαίνοντας στο club των (4) παικτών (Βράνκοβιτς, Κούκοτς και Μαντάκε) με triple double σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η οριστικοποίηση της μετεγγραφής (αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών), μας «υποχρέωσε» να επικοινωνήσουμε με τον γενικό διευθυντή της Ζενίτ, τα χρώματα της οποίας φορούσε μέχρι πέρυσι και αν δεν είχε προκύψει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα φορούσε μέχρι το 2024.

Εντοπίσαμε τον Μάνο Παπαδόπουλο στο πούλμαν της ρωσικής ομάδας καθ' οδόν για το αεροδρόμιο και με προορισμό την Μόσχα (για το Super Cup της VTB League) και ο έμπειρος παράγοντας δεν αρνήθηκε να μιλήσει για τον παίκτη που στήριξε όσο κανέναν άλλον, ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος τον βρήκε στην Αγία Πετρούπολη, μεσούσης της περιόδου 2019-2020.

«Χάρηκα πολύ για τον Ματέους, γιατί μετά την εξαιρετική του παρουσία στο Eurobasket δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει στο επίπεδο της Euroleague, όπου και ανήκει ως παίκτης. Στα δύο χρόνια της συνεργασίας μας, διαπίστωσα ότι ένας μπασκετμπολίστας με πληθωρικό μπασκετικό ταμπεραμέντο, από την άποψη ότι μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς και να είναι άκρως επιδραστικός στο παιχνίδι.», σχολίασε αρχικά ο επί σχεδόν τριάντα διοικητικός παράγοντας των «πρασίνων» και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή που τον είδε ο Τσάβι (σ.σ.: Πάσκουαλ) διέκρινε στο πρόσωπό του έναν παίκτη-ηγέτη με νοοτροπία νικητή και αρχηγικά προσόντα και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Θεωρώ ότι ο coach τον πίστεψε πάρα πολύ και τον έπεισε ότι έχει τις ικανότητες να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της καριέρας του. Στην περυσινή σεζόν, άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που πήρε χρόνο συμμετοχής σαν point-guard, κλείνοντας αρκετές τρύπες που δημιουργήθηκαν από τους τραυματισμούς των παικτών!», υπερθεμάτισε ο 59χρονος παράγοντας που το περασμένο καλοκαίρι επέκτεινε τη συνεργασία του με την Ζενίτ μέχρι το 2024.

Του ζητάμε να μας πει λεπτομέρειες για τις αγωνιστικές του αρετές και πριν προλάβουμε να τελειώσουμε την φράση μας, μας διακόπτει ευγενικά λέγοντας: «Ο Πονίτκα είναι ο απόλυτος παίκτης ομάδας και επειδή κάνει πολύ καλά πολλά πράγματα, αποτελεί μία προσωπικότητα που χρειάζεται κάθε ομάδα και θα κάνει την διαφορά σε άμυνα και επίθεση στον Παναθηναϊκό. Θεωρώ ότι η βελτίωσή του τα τελευταία δύο χρόνια, φάνηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο Eurobasket και θα φανεί και στη νέα του ομάδα. Είναι ένας ποιοτικός παίκτης που «δένει» πολύ την άμυνα με την επίθεση και διαθέτει μεγάλη έφεση στην δημιουργία αλλά και στο ένας εναντίον ενός», συμπλήρωσε ο Μάνος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η αποχώρησή του από την Αγία Πετρούπολη (μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση που δέχτηκε από την πολωνική ομοσπονδία.