Σάσαρι - Παναθηναϊκός 79-75: Τα «κενά» διαστήματα έφεραν την ήττα

Σάσαρι - Παναθηναϊκός 79-75: Τα «κενά» διαστήματα έφεραν την ήττα

Γιώργος Κούβαρης
Σάσαρι - Παναθηναϊκός 79-75: Τα «κενά» διαστήματα έφεραν την ήττα
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Σάσαρι με 79-75 στο τουρνουά του Κάλιαρι και θα αντιμετωπίσει την Κυριακή (11/9, 19:00) την Βαρέζε. Γουίλιαμς (18π.) και Λι (14π.) οι πρώτοι σκόρερ για τους «πράσινους».

Οι «πράσινοι» έδειξαν ότι χρειάζονται χρόνο και ρυθμό. Και ήταν ξεκάθαρο στο πρώτο επίσημο φιλικό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Φυσικά δεν παίζει κανέναν ρόλο το τελικό σκορ. Ειδικά από τη στιγμή που απουσίαζαν τρεις βασικές μονάδες της ομάδας, όπως είναι οι διεθνείς Γκριγκόνις, Παπαγιάννης και ο Άντριου Άντριους, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι και κρίθηκε προτιμότερο να μην αγωνιστεί καθόλου στο ματς.

Βέβαια αυτό που πλήρωσε ο Παναθηναϊκός ήταν δύο μεγάλα «κενά» διαστήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν και δέχθηκε δύο επιμέρους σκορ (15-4 και 17-5). Αυτά ήταν και τα σημεία που έκριναν το ματς στο τουρνουά του Κάλιαρι, εκεί όπου την Κυριακή (11/9, 19:00) θα αναμετρηθεί με την Βαρέζε. Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς πλήρωσε επίσης την αστοχία της έξω από τα 6.75 μέτρα καθώς μέτρησε μόλις 4/24 τρίποντα, εκ των οποίων 0/7 ο Ντέρικ Γουίλιαμς και 0/4 ο Πάρις Λι. Παρόλα αυτά ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν από πλευράς «πρασίνων».

Ο μεν Γουίλιαμς τελείωσε το ματς έχοντας 18 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, ο δε Λι με 14 πόντους, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα αλλά 4 λάθη. Ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν κάτι παραπάνω από θετικός στο πρώτο ημίχρονο (12π., 7ριμπ.) ενώ ήταν ξεκάθαρη και η έλλειψη ρυθμού του Γκουντάιτις.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με πεντάδα τους Λι, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, Γιώργο Καλαϊτζάκη, Γουίλιαμς και Γκουντάιτις και όπως ήταν λογικό έδειξε ότι υπολείπεται αγώνων και ρυθμού. Αμυντικά είχε προβλήματα στις επιστροφές, όπως και στις συνεννοήσεις μεταξύ των παικτών με αποτέλεσμα η Σάσαρι να κρατήσει το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια της πρώτης περιόδου. Βέβαια με το αρχικό «μούδιασμα» και το 14-8 των Ιταλών, οι «πράσινοι» βρήκαν λύσεις δια χειρός Μαντζούκα και Γουίλιαμς και έκλεισαν την πρώτη περίοδο στο 20-22.

Στη συνέχεια ανέβασαν ακόμα περισσότερο την απόδοσή τους και βρέθηκαν στο +14 (25-39), με τον Ντέγιαν Ράντονιτς να αλλάζει συνέχεια πρόσωπα και σχήματα. Οι Λι και Γουόλτερς άλλαζαν στη θέση του «άσου» και στο «δύο» υπήρχαν εναλλαγές του Μποχωρίδη και του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Όταν ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει τα ριμπάουντ (εκεί όπου έδειξε να έχει πρόβλημα απόντος και του Παπαγιάννη), βρήκε και το εύκολο καλάθι. Αν και το «τριφύλλι» πήγε στο ημίχρονο με τη διαφορά να έχει «ψαλιδιστεί» στο 36-44.

Αν και ο Παναθηναϊκός έβρισκε λύσεις με ντράιβ, είχε προβλήματα στο μακρινό σουτ και δη στο τρίποντο. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε στο πρώτο μισό του αγώνα 3/10 τρίποντα, εκ των οποίων 2/2 ο Μαντζούκας, 1/1 ο Μποχωρίδης και... 0/7 όλοι οι υπόλοιποι με τον Γουίλιαμς να μετράει 0/5! Το άσχημο δεκάλεπτο του Παναθηναϊκού ήταν το 3ο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκαν οι παίκτες συγκεντρωμένοι, έκαναν πολλά λάθη, η αστοχία από την περιφέρεια συνεχίστηκε και από τη στιγμή που «βγήκαν» εκ νέου οι αμυντικές αδυναμίες του πρώτου πενταλέπτου, η Σάσαρι γύρισε το ματς και με επιμέρους 15-4 προηγήθηκε με 51-48 στο 26'.

Τελικά έκλεισε την 3η περίοδο έχοντας το προβάδισμα με 59-58 και με το συνολικό σκορ της 3ης περιόδου να ήταν 23-14. Η αγωνιστική άνοδος του Πάρις Λι, ο οποίος έπαιξε μαζί με τον Γουόλτερς στο μεγαλύτερο διάστημα του β' μέρους, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να προηγηθεί με 70-62 και να έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και ισχύς. Όμως αποδείχθηκε το άκρως αντίθετο. Το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο και στις δύο πλευρές του παρκέ, οι αμυντικές αδυναμίες ήταν ευδιάκριτες και με... γυμνό μάτι, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η ιταλική ομάδα. Πραγματοποίησε νέο 17-5 και... έριξε τους τίτλους τέλος του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 36-44, 59-58, 79-75.

* Στο παιχνίδι που προηγήθηκε για το τουρνουά στο Κάλιαρι, η Αρμάνι Μιλάνο δεν είχε πρόβλημα να επικρατήσει της Βαρέζε με 111-86 (Πάνγκος 22π., 4/4τρ., Μήτρου-Λονγκ 19π., 7ριμπ., Ντέιβις 16π., 6ριμπ., 6ασ., Τόμας 12π.)