Ενές Καντέρ: «Θα ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό ακόμα και αν δεν μπορώ να αγωνιστώ στην Τουρκία»

Ενές Καντέρ: «Θα ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό ακόμα και αν δεν μπορώ να αγωνιστώ στην Τουρκία»

Newsroom
Ενές Καντέρ: «Θα ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό ακόμα και αν δεν μπορώ να αγωνιστώ στην Τουρκία»
Ο Ενές Καντέρ συνεχίζει να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας πως παρά τις δυσκολίες θέλει μία μέρα να φορέσει τη φανέλα του.

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει για τον Παναθηναϊκό ο Ενές Καντέρ, που έδωσε μία συνέντευξη στο Ισραήλ και τη «Walla Sports», εκφράζοντας ξανά την επιθυμία του να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι, παρόλο που δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά δε μένει εκεί και μιλάει τόσο για τον Ερντογάν αλλά και για τη ζωή του που απειλείται καθημερινά.

Η συνέντευξη του Ενές Καντέρ

«Μεγάλωσα παρακολουθώντας τον Παναθηναϊκό. Αγαπώ αυτή την ομάδα εδώ και πολλά χρόνια και ως παιδί έβλεπα πολλά παιχνίδια τους με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πέρσι ο καλός μου φίλος ο Μάριο Χεζόνια πήγε εκεί. Πείτε σε όποιον διαβάσει τη συνέντευξη ότι μπορεί να μην είμαι σε θέση να παίξω στα εκτός έδρας παιχνίδια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά θα ήθελα πολύ να πάω στον Παναθηναϊκό. Είμαι 30 ετών, μπορώ να παίξω για 5-6 χρόνια ακόμη μπάσκετ. Δεν μπορώ να πάω στην Τουρκία και μην ξεχνάτε πως η Turkish Airlines κάνει κουμάντο στην EuroLeague. Επενδύουν τόσα χρήματα, οπότε πιστεύω ότι δεν θα επέτρεπαν να παίξω στη διοργάνωση».

Για την αναζήτηση ομάδας στο ΝΒΑ: «Τους τελευταίους μήνες μίλησα ανοιχτά για ό,τι γίνεται στην Κίνα, που είναι μια σημαντική αγορά για το ΝΒΑ. Σε αφήνουν να μιλήσεις ανοιχτά για ό,τι θες, μέχρι να θίξεις την τσέπη τους. Όταν το κάνεις αυτό, σε κόβουν. Είναι λυπηρό και απαράδεκτο. Ήξερα εξ αρχής πως θα πληρώσω το τίμημα, δεν μετανιώνω για τίποτα. Αυτά τα πράγματα είναι μεγαλύτερα από το ΝΒΑ, το μπάσκετ ή εμένα. Όσο εγώ σκάω μια μπάλα στις ΗΠΑ, πολύς κόσμος δολοφονείται, βασανίζεται ή φυλακίζεται κάπου στον κόσμο. Αν είναι αυτή η θυσία που πρέπει να κάνω, είμαι έτοιμος να ζήσω με αυτή».

Για την τουρκική κυβέρνηση: «Μακάρι να μπορούσα να πω ότι η Τουρκία είναι σπίτι μου, αλλά δεν ξέρω πια. Η τελευταία φορά που πήγα ήταν το 2015 και έκτοτε δεν έχω δει την οικογένειά μου. Με πονά πολύ αυτό. Οι άνθρωποι κοντά σε μένα έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα. Ο πατέρας μου φυλακίστηκε, ο αδερφός μου εκδιώχθηκε από την ομάδα που έπαιζε, η αδερφή μου τελείωσε την ιατρική και δεν μπορεί να βρει δουλειά. Οι αρχές τους ανάγκασαν να βγάλουν μια ανακοίνωση αποκηρύσσοντας εμένα, τους πήραν ακόμη και τα διαβατήρια για να μη βγουν από την Τουρκία».

Για το τι θα έκανε αν έβλεπε τον Ερντογάν και αν φοβάται: «Δεν θα τον ρωτούσα τίποτα. Απλώς θα τον έφτυνα κατάμουτρα. Φυσικά και φοβάμαι, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου δύο ή τρεις φορές της εβδομάδα. Τριγυρίζω με σωματοφύλακες όλη την ώρα. Όπου και αν πάω, οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή, ακόμα και στην Αμερική με το FBI. Το τουρκικό καθεστώς προσπάθησε να με απαγάγει πριν πέντε χρόνια στην Ινδονησία. Μου τηλεφώνησαν στις 2:30 το πρωί και μου είπαν ότι υπήρχαν άνθρωποι που με έψαχναν. Δραπετεύσαμε στη Σιγκαπούρη, ήμουν πολύ τυχερός γιατί οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών θέλανε να με στείλουν πίσω στην Τουρκία».

@Photo credits: NBA/Getty Images