Μίτροβιτς για Ράντονιτς στο Gazzetta: «Πώς να πει όχι στον Παναθηναϊκό;»

Μίτροβιτς για Ράντονιτς στο Gazzetta: «Πώς να πει όχι στον Παναθηναϊκό;»
Ο κουμπάρος του νέου προπονητή των «πρασίνων» χαρακτηρίζει τον πάγκο του Παναθηναϊκού ως μία από τις σημαντικότερες προπονητικές προκλήσεις, σκιαγραφεί το προφίλ του Ράντονιτς και δηλώνει έκπληκτος με την φυγή του Νέντοβιτς.

Τον γνωρίσαμε πριν από 4 χρόνια στην Αθήνα (2018), στο πλαίσιο του Final 4 του BCL, όταν βρισκόταν στην πρώτη του θητεία στην Μονακό, που έχασε στον τελικό από την ΑΕΚ. Εκείνο το καλοκαίρι, ο έμπειρος Μαυροβούνιος τεχνικός πήρε προαγωγή στην Βιλερμπάν και για 2,5 χρόνια εργάστηκε στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague.

Σε αυτό το διάστημα, ως προπονητής της Βιλερμπάν (2109-2020) και της Μονακό (2021-2022) αντιμετώπισε τρεις φορές (2-1 στις νίκες υπέρ του) τον κουμπάρο του και παιδικό φίλο, που καθόταν στον πάγκο της Μπάγερν (2019-2020) και του Ερυθρού Αστέρα.

Ο λόγος για τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς και τον νέο coach του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς, τους οποίους συνδέει μία πολύ στενή φιλία από την εποχή που ήταν μικρά παιδιά κι έπαιζαν μπάσκετ στην γειτονιά και στο σχολείο της Ποντγκόριτσα.

Το Gazzetta εντόπισε τον πρώτο στην φημισμένη παραλία της Αδριατικής θάλασσας, “Boka Bay” κι έχοντας τελειώσει το μεσημεριανό του, δεν αρνήθηκε να μας μιλήσει για την σχέση του με τον Μαυροβούνιο coach των «πρασίνων».

Οι 17 τίτλοι της καριέρας του (7 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα Μαυροβουνίου με την Μπουντούτσνοστ, 5 πρωταθλήματα και Κύπελλα Σερβίας και 5 τρόπαια Αδριατικής Λίγκας με τον Ερυθρό Αστέρα και δύο νταμπλ με την Μπάγερν Μονάχου), η πρόταση-πρόκληση του Παναθηναϊκού, το στυλ μπάσκετ που θα παίξει και η έκπληξή του για την αποχώρηση του Νέντοβιτς.

Η γνωριμία και η στενή φιλία σας με τον Ντέγιαν Ράντονιτς χρονολογείται από τα κοινά παιδικά σας χρόνια;

«Μεγαλώσαμε μαζί, ουσιαστικά στο ίδιο προάστιο της Ποντγκόριτσα, πήγαμε στο ίδιο σχολείο και αρχίσαμε ταυτόχρονα το μπάσκετ στην ομάδα του γυμνασίου στα 13 μας χρόνια! Η φιλία μας είναι πολύ δυνατή, κρατάει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και επισφραγίστηκε με την τιμή που μου έκανε να είναι κουμπάρος στον γάμο μου! Δεν είμαστε απλά φίλοι, είμαστε αδέρφια και η οικογένειά μου είναι οικογένειά του!»

Να υποθέσω ότι είχατε κοινή μπασκετική διαδρομή;

«Δεν θα το 'λεγα! Εκείνος ήταν πολύ καλός παίκτης κι έπαιξε πολλά χρόνια ως βασικός point-guard στην Μπουντούτσνοστ! Εγώ σταμάτησα νωρίς το μπάσκετ, αμέσως μετά τον στρατό και πριν πάω στο πανεπιστήμιο και προτίμησα να ασχοληθώ από πολύ νωρίς με την προπονητική. Σκέψου ότι για μία χρονιά τον είχα παίκτη, όταν ήμουν assistant-coach στην πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου. Σε ηλικία 22 ετών, εγώ ήμουν ήδη προπονητής, ενώ ο Ντέγιαν κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο όταν έκλεισε τα 35! Κι όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο οικείο περιβάλλον της Μπουντούτσνοστ, εγώ είχα ήδη βγει από τα πιο στενά όρια της χώρας και είχα ήδη πίσω μου δύο χρόνια στην Ουκρανία.»

Επομένως είστε πολύ πιο έμπειρος coach από εκείνον και μπορείτε να τον κρίνετε καλύτερα...

«(Γελάει!!)... Αυτό είναι σίγουρο και ισχύει σε μεγάλο βαθμό! Να φανταστείς ότι του λέω συνέχεια για να τον πειράζω! Έστω κι αν είναι μεγαλύτερος από μένα για 17 μέρες! Για να αφήσουμε τα αστεία, όμως και να μιλήσουμε πιο σοβαρά, ο Ντέγιαν έχει κάνει μία πολύ επιτυχημένη καριέρα στους πάγκους. Αν μετρήσετε πόσους τίτλους έχει κατακτήσει από το 2005 που είναι προπονητής, θα το διαπιστώσετε και μόνος σας. Σχεδόν διπλάσιους με από τα χρόνια του στο επάγγελμα! Το ότι η Μπάγερν δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στην Γερμανία, μετά τα δύο συνεχόμενα που πήρε με τον Ράντονιτς, τα λέει όλα νομίζω! Ακόμη απορώ πως δεν τον κράτησαν στο Μόναχο!»

Μοιάζουν οι φιλοσοφίες σας στην προπονητική;

«Βασικά και οι δύο στηριζόμαστε στην πολύ σκληρή άμυνα, αλλά στην επίθεση έχουμε διαφορές στον τρόπο που παίζουν οι ομάδες μας. Ο Ντέγιαν ήταν πολύ καλός σαν παίκτης στο pick'n'roll, οπότε το χρησιμοποιεί πολύ και σαν προπονητής και βασίζεται πιο πολύ στο set παιχνίδι απέναντι στην οργανωμένη άμυνα, σε αντίθεση με μένα που θέλω οι παίκτες μου να παίζουν πιο ελεύθερα και πιο γρήγορα στο transition.»

Μιλήσατε μαζί του πριν αναλάβει τον Παναθηναϊκό;

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα! Οπότε ήξερα από την αρχή το ενδιαφέρον της ελληνικής ομάδας και συζητήσαμε αρκετά γι' αυτή την προοπτική. Ήμασταν μαζί εδώ στο Κότορ, πριν συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και η αλήθεια είναι ότι τον περιμένω από μέρα σε μέρα για να περάσουμε λίγο ξένοιαστο χρόνο με την ησυχία μας δίπλα στην Αδριατική θάλασσα, μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά ξέρω ότι τώρα είναι στην Αθήνα και στήνει το ρόστερ της νέας σεζόν, οπότε ίσως αργήσει λίγες μέρες γιατί έχει πολλά στο κεφάλι του!»

Σας εξέπληξε η απόφασή του να φύγει από τον Ερυθρό Αστέρα;

«Καθόλου, γιατί δεν λες “όχι” στον Παναθηναϊκό! Είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τον Ερυθρό Αστέρα στην Ευρώπη! Εντάξει, μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια να έχει υποχωρήσει το status του στην Euroleague, αλλά όπως κι εκείνος, έτσι κι εγώ, πιστεύουμε ότι η ομάδα έχει τεράστια παράδοση αλλά και την προοπτική να τα πάει καλύτερα του χρόνου. Προφανώς το budget δεν είναι μεγάλο, όπως τότε μέχρι και πριν από τρία χρόνια που υπήρχε η μεγάλη οικονομική στήριξη της οικογένειας Γιαννακόπουλου, αλλά και πάλι η στήριξη των φιλάθλων είναι σημαντική, επομένως η πρόκληση είναι πραγματικά μεγάλη! Η θέση που πήρε ο Ντέγιαν ενδιέφερε όλους τους προπονητές της Euroleague, που δεν είχαν ομάδα, ειδικότερα από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός προέρχεται από την χειρότερη σεζόν του στην Ευρώπη!»

Αυτό ακριβώς ήθελα να σας ρωτήσω... Αν οι δύο κακές σεζόν από τις οποίες προέρχεται ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, αποτελούν ρίσκο από την πλευρά του, με την έννοια ότι το budget δεν θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε από πλευράς ρόστερ, να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει κάτι πολύ καλύτερο;

«Είναι γνωστό ότι η χρυσή εποχή του Παναθηναϊκού επί Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά ίσως έχει φτάσει η ώρα για ένα νέα αγωνιστικό ξύπνημα της ομάδας, γιατί το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει ανάγκη και αξίζει να ξαναζήσει το γεμάτο ενέργεια ΟΑΚΑ από τους “πράσινους” μπασκετόφιλους της Αθήνας! Αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τον Ράντονιτς.»

Περιμένατε την αποχώρηση του Νέντοβιτς, λίγες μέρες μετά την συμφωνία με τον νέο προπονητή;

«Να σου πω την αλήθεια όχι, γιατί σε παλαιότερες συζητήσεις μας ο Ράντονιτς μου είχε μιλήσει με καλά λόγια για τον Νεμάνια! Και για το παιχνίδι του και για τον χαρακτήρα του. Δεν ξέρω τι συνέβη, όμως. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα που πήγε στον Ερυθρό Αστέρα με τόσο συνοπτικές διαδικασίες

Κλείνοντας, τι στυλ μπάσκετ να περιμένουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στη νέα σεζόν;

«Θα εξαρτηθεί πολύ από τον βασικό point-guard που θα αποκτηθεί, αλλά σε γενικές γραμμές θα δείτε μία ομάδα που θα παίζει πολύ επιθετική άμυνα και που μπροστά θα έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε και θα επιτίθεται με πολλά pick'n'roll.»