Τι κρύβεται πίσω από την απόλυση του Λάσο!

Τι κρύβεται πίσω από την απόλυση του Λάσο!

Τι κρύβεται πίσω από την απόλυση του Λάσο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τις πρωτοφανείς εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρεάλ, αποκαλύπτει τι του καταλογίζει η διοίκηση καθώς και από πότε ο Βάσκος τεχνικός ήταν «κομμένος», απορεί με την αποδοχή του Τσους Ματέο και εξηγεί πώς εμπλέκεται ο Τσάβι Πασκουάλ.

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο “unhappy end”, αλλά πιο πολύ unfair τέλος στην πολυετή (11 χρόνια σαν προπονητής και 2 σαν παίκτης) και άκρως επιτυχημένη συνεργασία της «βασίλισσας» με τον 54χρονο προπονητή των 22 τίτλων και των 659 νικών (σε 860 αγώνες) με ποσοστό 76,6% στον πάγκο, δεν το περίμενε κανείς!

Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, το ήξεραν ελάχιστοι εδώ και καιρό αλλά με τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι δύο τελευταίοι μήνες για την Ρεάλ αλλά και για τον Πάμπλο Λάσο (πριν από έναν μήνα υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου), ακόμη και οι γνωρίζοντες πίστευαν ότι το συγκεκριμένο πλάνο δεν θα έβγαινε στο προσκήνιο και το κυριότερο δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά.

Πολύ απλά γιατί από μπασκετικής άποψης και μόνο, είναι άδικο για τον προπονητή που συνέδεσε το όνομά του με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της πρωταθλήτριας Ισπανίας από το 2011 και μετά και οδήγησε τους Μαδριλένους δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης (2015 και 2018) αλλά και σε συνολικά 5 τελικούς Final 4, καθώς επίσης σε ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (2015), σε 6 Super Copa και σε ισάριθμα πρωταθλήματα και Κύπελλα Ισπανίας τα τελευταία 11 χρόνια. Χώρια που στο αντίστοιχο διάστημα αναδείχτηκε 2 φορές προπονητής της χρονιάς στην Euroleague και πέντε στην λίγκα ACB.

"

Αν είναι άδικο στο αγωνιστικό κομμάτι, είναι ακόμη πιο ανακόλουθο απέναντι στις αρχές που πρεσβεύει το μεγαλύτερο club του κόσμου, από την άποψη της πρότασης που του έγινε να μείνει έναν χρόνο εκτός για να αναρρώσει (ενώ είχε ήδη επιστρέψει στους τελικούς της ACB και είχε πάρει το ιατρικό ok για να κοουτσάρει του χρόνου) και να πληρωθεί κανονικά!

Μιλάμε για μία απόφαση που συνιστά την απόλυτη έλλειψη σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο Λάσο πρώτα και εν συνεχεία τον προπονητή, που όχι απλά καθοδήγησε με μεγάλη επιτυχία το «υπερωκεάνιο» της Ρεάλ, αλλά για όσους γνωρίζουν, ήταν ταυτόχρονα πιστός στρατιώτης της διοίκησης και σίγουρα πολύ χαμηλόμισθος για τους τίτλους που είχε κατακτήσει και το status του head coach των Μαδριλένων (δεν ξεπέρασε ποτέ τις 650.000 Ευρώ ετησίως).

Πολλώ δε μάλλον, όταν ο άνθρωπος κλήθηκε να ανέβει έναν ιατρικό "Γολγοθά" και να τα βάλει με τον θάνατο, χωρίς να διστάσει να επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του, μόλις οι γιατροί του άναψαν το «πράσινο φως».

Αναμφίβολα, όσο και ειλημμένη να ήταν η απόφαση απομάκρυνσής του – που ήταν και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί – ο τρόπος που αυτή «εκτελέστηκε», αν μη τι άλλο δεν τιμά το κύρος και την ιστορία ενός τόσο σπουδαίου συλλόγου. Η διαδρομή του βετεράνου διεθνούς point-guard (κατέκτησε το Saporta Cup σαν παίκτης με την Ρεάλ) και το κύρος, το ήθος αλλά και η επίδρασή του στο παλμαρέ της ομάδας ως τεχνικού, άξιζαν μίας πολύ καλύτερης και σαφώς πιο ανθρώπινης μεταχείρισης.

Γιατί ο Χουάν Κάρλος Σάντσεθ είχε αποφασίσει να τον «φάει»

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Γενάρη. Τότε που η Ρεάλ άρχισε να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και να χάνει συνεχώς έδαφος σε Ισπανία και Ευρώπη. Η δεύτερη πεντακάθαρη ήττα της (75-85) από την «αιώνια αντίπαλό» της στην σεζόν (και μάλιστα εντός εντός έδρας για το πρωτάθλημα στις 23/01) κι ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη (80-93) στην Βαρκελώνη στο πλαίσιο της Euroleague, άρχισε να φέρνει τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του coach με τον επικεφαλής του μπασκετικού τμήματος του συλλόγου και επιστήθιο φίλο του προέδρου, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ακολούθησαν τέσσερις σερί εντός έδρας αποτυχίες από την Ανδόρρα, την Βαλένθια, την Μπασκόνια και την Μανρέσα για την λίγκα ACB, ενώ στο μεσοδιάστημα χάθηκε και το Copa del Rey μέσω της τρίτης διαδοχικής ήττας από την Μπάρτσα στον τελικό.

Με αυτά και με εκείνα, από τις 23 Γενάρη μέχρι και τις 10 Απρίλη (όταν η Μπαρτσελόνα έκανε το 5/5 μέσα σε μία σεζόν απέναντι στην «βασίλισσα»), η ομάδα της ισπανικής πρωτεύουσας μέτρησε ένα πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ 11-17 (!) σε όλες τις διοργανώσεις (3-8 στην ACB, 2-1 στο Copa del Rey και 6-8 στην Euroleague), χάνοντας έναν τίτλο και καταγράφοντας από δύο φορές ένα σερί 4 συνεχόμενων ηττών στην κανονική περίοδο της EL!

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με μία διαφωνία-τσακωμό των δύο ανδρών σχετικά με το θέμα της τιμωρίας των Τόμπκινς, Ερτέλ (έμειναν εκτός ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν) και Γιαμπουσέλε (πλήρωσε πρόστιμο), που ξενύχτησαν στην Αθήνα πριν την ήττα από τον Παναθηναϊκό, έφερε μεγαλύτερη ένταση στην ομάδα. Πρώτον γιατί ο Γάλλος playmaker δεν ήταν επιλογή του Λάσο αλλά του Χουαν Κάρλος Σάντσεθ (εκείνος ήταν υπέρ της παραμονής Λαπροβίτολα) και δεύτερον γιατί λίγες μέρες μετά την επίσημη τιμωρία των παικτών, του ζητήθηκε να τους δεχθεί πίσω στην προπόνηση!

Παρ' όλα αυτά, ο Βάσκος τεχνικός κατόρθωσε να φτιάξει το κλίμα, να «ξυπνήσει» το ανταγωνιστικό πνεύμα των παικτών, να πάρει με sweep (3-0 την Μακάμπι) την πρόκριση για το Final 4 του Βελιγραδίου και παρά το «προσβλητικό» και εις βάρος του 0/5 απέναντι στον Saras, να αφήσει την περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης εκτός τελικού.

Εκεί όπου ήταν άτυχος και όπως φάνηκε πλήρωσε την λάθος εκτίμησή του να μην κάνει φάουλ στον Μίτσιτς στην τελευταία επίθεση της Εφές, με αποτέλεσμα να μην έχει την ευκαιρία για την ισοφάριση ή και τη νίκη! Και ταυτόχρονα να δώσει δικαίωμα στον διοικητικό ηγέτη των «γκαλάκτικος» να προχωρήσει το σχέδιο του...

Ένα σχέδιο, που από οποιονδήποτε άλλο σοβαρό παράγοντα που σέβεται τον εαυτό του, τον σύλλογο που διοικεί αλλά και τον άνθρωπο-προπονητή Πάμπλο Λάσο, θα είχε παραμείνει στο συρτάρι ή στην σκέψη του. Ειδικότερα μετά την περιπέτεια υγείας του ενδιαφερόμενου και την επιστροφή της ομάδας στον θρόνο του ισπανικού μπάσκετ...

Ποιος είναι ο διακαής πόθος του «αφεντικού» της μπασκετικής Ρεάλ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, το πλάνο ήθελε τον βοηθό του 54χρονου coach, Τσους Ματέο (η συμφωνία ανακοινώθηκε) να βγαίνει μπροστά για μία μεταβατική χρονιά. Από την στιγμή που η νο1 επιλογή του Χουάν Κάρλος Σάντσεθ, ο Καταλανός Τσάβι Πασκουάλ, δεσμεύεται με πολύ ισχυρό συμβόλαιο στην Αγία Πετρούπολη με την Ζενίτ και ειδικότερα το εφετινό καλοκαίρι δεν μπορούσε εύκολα να απελευθερωθεί.

Στην επόμενη σεζόν (έως τότε, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το status, όσον αφορά στην συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στην Euroleague), υπάρχει όρος στο συμβόλαιό του και με πόσο που δεν είναι "απαγορευτικό", μπορεί να μείνει ελεύθερος. O ίδιος, βέβαια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Gazzetta θα καλοέβλεπε περισσότερο την επιστροφή του στην γενέτειρά και στην Μπαρτσελόνα, στον οργανισμό της οποίας δούλεψε για 12 χρόνια (2004-2016) συνολικά, ενώ για μία 8ετία (2008-2016) διετέλεσε πρώτος προπονητής της (στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2010 στο Παρίσι).

Με βάση τις πληροφορίες που «ταξιδεύουν» από τα μανατζερικά στέκια της ισπανικής πρωτεύουσας, οι ιθύνοντες της Ρεάλ έκριναν ότι ο Λάσο έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα, καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει του χρόνου και ποια θα ήταν η πορεία της ομάδας, ώστε να οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου. Απ' αυτή την άποψη, ο εδώ και 8 χρόνια πιο στενός του συνεργάτης, θα αποτελούσε μία σαφώς πιο εύκολη «λεία» και οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομάδας, ενδεχομένως να μην ασχολούνταν με την καταγωγή του Πασκουάλ.

Στην περίπτωση που ο 53χρονος πρώην assistant-coach δεν δεχόταν την πρόταση της πρωταθλήτριας Ισπανίας και δευτεραθλήτριας Ευρώπης (αλήθεια πως διαδέχεται κάποιος τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν αυτοκόλλητος και επιλέγει να συνεργαστεί με τον οργανισμό που φέρθηκε με τόσο προσβλητικό τρόπο απέναντι σε εκείνον που τον προσέλαβε το 2014;), υπήρχε έτοιμο και το plan b.

Αυτό περιελάμβανε την συμφωνία με τον Αντρέα Τρινκιέρι (ο δεύτερος εκλεκτός του Χουάν Κάρλος Σάντσεθ), τον οποίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μπάγερν δεν καίγεται να κρατήσει, παρ' ότι έχει άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο μαζί του. Όχι τίποτε άλλο, αλλά περιμένει και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που ίσως να γίνει κάτοικος Μονάχου, αν ο Ιταλός δεν συνεχίσει στην Βαυαρία... Όχι πάντως για να μετακομίσει στην Μαδρίτη! Για την ώρα τουλάχιστον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!