Πρίντεζης: Ο τελευταίος ευρωπαϊκός χορός ενός «ερυθρόλευκου» θρύλου (vids)

Πρίντεζης: Ο τελευταίος ευρωπαϊκός χορός ενός «ερυθρόλευκου» θρύλου (vids)

Πρίντεζης: Ο τελευταίος ευρωπαϊκός χορός ενός «ερυθρόλευκου» θρύλου (vids)
O φαινομενικά τελευταίος χορός του Γιώργου Πρίντεζη διέθετε σέρβικο σκοπό. Μπόλικα χειροκροτήματα. Και πολλές αναμνήσεις. Ο «κάπτεν» του Ολυμπιακού ίσως αγωνίστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς της 20χρονης καριέρα του.

Ένα στρογγυλεμένο, από το στατιστικό πέρασμα των ετών, δίλεπτο. Η πρώτη φορά. Κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι ο Γιώργος Πρίντεζης έγραφε το πρώτο κεφάλαιο της καριέρας του στη EuroLeague, ένα βράδυ του Οκτωβρίου, κάπου στην Πολωνία, στο Βρότσλαβ.

Αντίπαλος η Σλασκ. Νίκη για τον Ολυμπιακό με 91-72.

Είκοσι χρόνια μετά, ένα χρονικό διάστημα που αφήνει έκπληκτο ακόμη και τον ίδιο τον αρχηγό του Ολυμπιακού, το Βελιγράδι και το Final Four 2022 θα γίνουν σημείο αναφοράς στην καριέρα του.

Απέμεναν 57.5 δευτερόλεπτα για το φινάλε ενός φαινομενικά τελευταίου χορού. Και στη θέα του Πρίντεζη, έτοιμου να μπει ξανά στο ματς, όλοι σηκώθηκα όρθιοι να τον αποθεώσουν. Όλοι όσοι ήταν στην Stark Arena, ανεξαρτήτου χρώματος φανέλας.

Μία κολακευτική και ταιριαστή υποσημείωση, μία πόλη που ζει και αναπνέει για το άθλημα που ονομάζουμε μπάσκετμπολ, αναμένεται να είναι η ύστατη πόλη που αγωνίστηκε ο Πρίντεζης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ξέρει τι θα κάνει την επόμενη σεζόν. Απομένει να το μοιραστεί. Αν και όλα δείχνουν ότι οι σελίδες στο βιβλίο της καριέρας του έχουν... σωθεί.

Ήταν 9 Οκτωβρίου 2002 όταν μπήκε στη ζωή μας. Και είναι 21 Μαΐου 2022 όταν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ακούσαμε για τελευταία φορά το όνομά του σε μία αναμέτρηση της EuroLeague. Ως μέρος μιας ομάδας. Ενός αγώνα. Ενός ρεκόρ.

Τελικά άξιζε; Ναι...

Η μοίρα των θρύλων αναφέρει πως το τέλος του πρέπει να είναι λαμπερό. Γεμάτο χειροκροτήματα. Μία γρήγορη ανάμνηση. Και το μεγάλο ερώτημα: Τελικά άξιζε; Λίγε χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, χρόνο που ο Πρίντεζης έχει νικήσει αρκετές φορές με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, η απάντηση είναι «ΝΑΙ».

Η ολοκλήρωση της 19ης σεζόν του Πρίντεζη στη EuroLeague αφήνει ξωπίσω της μία τεράστια κληρονομία. Όχι μόνο τίτλους και αναγνώριση. Μοιάζει δεδομένο ότι ο «κάπτεν» του Ολυμπιακού θα... βαπτιστεί μία ημέρα θρύλος της EuroLeague. Όχι πως αυτή τη στιγμή μπορεί να λογιστεί ως κάτι διαφορετικό.

Ο κόσμος του έδειξε την αγάπη του στην Stark Arena. Και εκείνος απάντησε πως τους αγαπάει. Κράτησε με δυσκολία τα δάκρυά του.

Είναι ο άνθρωπος που έδωσε μία ολάκερη EuroLeague στον Ολυμπιακό, το 2012, στην Πόλη. Εκείνο το «πεταχτάρι» έγινε θρύλος. Και μόδα. Σήμα κατατεθέν. Βρήκε μιμητές.

Όταν, δε, ένα χρόνο αργότερα ήταν ξανά στους νικητές, ο «Πριντ» άρχισε να λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ του παιχνιδιού.

Είναι ο ίδιος που έδωσε μία πρόκριση σε ένα ακόμη Final 4. Οι υψωμένες γροθιές του Πρίντεζη και η έκφραση της απόλυτης ευτυχίας θα μπορούσαν να αποτελούν την τέλεια αφίσα σε ένα παιδικό δωμάτιο. Πιθανότατα και στο δικό του, αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω.

Οι περισσότεροι ξεχνούν ότι πριν το μεγάλο τρίποντο που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα ο Πρίντεζης έχει βάλει και το δίποντο που έφερε προσωρινά μπροστά τον Ολυμπιακό στο σκορ (66-65).

Μετά από επτά Final Four

Ο θρύλος του γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο. Ήταν μέλος του... φωνακλάδικου «χωριού» στον Πειραιά. Που αρνείται να σπαταλήσει χρήματα για να κερδίσει φήμη και τίτλους. Το κάνει με τον δικό του τρόπο. Και έχει επιτυχία.

Τα επτά Final 4 από το 2009 και μετά αυτό μαρτυρούν.

Ο μικρός τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα είναι η 375η συμμετοχή του. Γεμάτες ιδρώτα, πόνο, χαρά, λύπη. Ο Πρίντεζης βρίσκεται μόνο πίσω από τον «βιονικό» Λιθουανό Παούλιους Γιανκούνας. Έναν μπασκετικό «δυνάστη» στις μικρές στατιστικές κατηγορίες.

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, το όνομα του Πρίντεζη υπάρχει σε μπόλικες στατιστικές κατηγορίες.

Πόντοι, ριμπάουντ και σουτ!

Είναι ένας από τους πέντε παίκτες στην ιστορία της EuroLeague που έχει ξεπεράσει τους 3.500 πόντους (3.599). Εκτός από τον Γιανκούνας, οι άλλοι τέσσερις είναι οι Νάντο Ντε Κολό (3.825), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.152) και Βασίλης Σπανούλης (4.455).

Παράλληλα, είναι ένας από μία πεντάδα αθλητών που έχουν σπάσει το όριο των 1.000 αμυντικών ριμπάουντ (1.065). Εκτός από τον Γιανκούνας (1.453), μπροστά του είναι ένας πρώην συμπαίκτης του, ο Γιάννης Μπουρούσης (1.164) και ο Φελίπε Ρέγες (1.094).

Υπάρχει και η κατηγορία των συνολικών ριμπάουντ. Ο Πρίντεζης πάντα λάτρευε να μαζεύει... σκουπίδια. Είναι στην 6η θέση των ριμπάουντ (1.452), με τον Γιανκούνας να οδηγεί την κούρσα (2.010).

Την ίδια στιγμή, ο 37χρονος φόργουορντ είναι στην 6η θέση του συστήματος αξιολόγησης (PIR) με 3.820 βαθμούς και 4ος στη λίστα με τις συμμετοχές στην αρχική πεντάδα (237 συμμετοχές, όπου και εδώ πάλι πρώτος είναι ο Γιανκούνας, 392 φορές πενταδάτος).

Αφήσαμε την πρωτιά του για το φινάλε. Βλέπετε, ο Πρίντεζης είναι εδώ και λίγο καιρό ο ρέκορντμαν στην επίτευξη καλαθιών (δίποντα και τρίποντα). Ξεπέρασε μία άλλη εμβληματική μορφή του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη.

O «Πρι Πρι» έχει πλέον 1.428 καλάθια, ο Σπανούλης 1.403 και ακολουθούν οι Ναβάρο (1.338), Ντε Κολό (1.264) και Γιανκούνας (1.1168).

Ο Πρίντεζης με αριθμούς

  • 375 αγώνες
  • 237 φορές στην πεντάδα
  • 3.599 πόντους
  • 1.194/2.200 δίποντα
  • 234/688 τρίποντα
  • 509/743 βολές
  • 1.452 ριμπάουντ
  • 354 ασίστ
  • 126 κλεψίματα
  • 3.818 PIR
@Photo credits: eurokinissi