Λάσο: Ζούμε στον κόσμο του «Λασίσμο» (vid)

Λάσο: Ζούμε στον κόσμο του «Λασίσμο» (vid)

Λάσο: Ζούμε στον κόσμο του «Λασίσμο» (vid)
Ο Πάμπλο Λάσο μας «υποχρεώνει» να ζούμε στο δικό του μπασκετικό κόσμο. Πορεύεται με το δόγμα του «Λασίσμο». Και μετά από 11 χρόνια στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης απολαμβάνουν τον τίτλο του «μαέστρου». Όχι άδικα.

Δεν είναι υπερβολή. Ζούμε στον κόσμο του Πάμπλο Λάσο. Όπου το μπασκετικό δόγμα είναι ένα: Λασίσμο! Σα να λέμε, ο δικός του δρόμος.

Δεν ήταν εύκολος. Ακόμα δεν είναι. Και ας αγωνιστεί αύριο (21/5) σε έναν ακόμη τελικό. Ξανά στο αγαπημένο του Βελιγράδι.

Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένα μπασκετικό φαινόμενο. Τα έντεκα χρόνια που έχει περάσει στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι φαινόμενο.

Από το 1999 μέχρι το 2011 οι Μαδριλένοι άλλαξαν έξι προπονητές. Και μετά ήρθε ο Λάσο.

Ένας γεννημένος πλέι μέικερ. Ουχί μέτριος. Ακόμη κατέχει το ρεκόρ της ACB σε ασίστ και κλεψίματα. Για να λέμε την αλήθεια και αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια... κλοπή είναι. Εις βάρος όλων των συναδέλφων του. Με διαφορετικές ομάδες. Με προικισμένα σύνολα και εξαιρετικές προσθήκες. Με έναν 17χρονο ηγέτη. Με χρονιές που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο.

Και σε ατομικό επίπεδο. Και όμως, ο Λάσο είναι ακόμα εδώ. Όχι επειδή είναι το αγαπημένο - τρόπον τινά - «παιδί» του προέδρου της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, όχι επειδή κάποτε φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, αλλά επειδή ξέρει να αλλάζει τη φιλοσοφία του. Και να δίνει στους Ισπανούς αυτό που... απαιτεί το κλαμπ: Νίκες και τίτλους!

Laso
Ο Πάμπλο Λάσο μαρκάρει τον Σάρας Γιασικεβίτσιους.

Κάποτε θα μπορούσε να έχει μία δυναστεία με τους Σέρχιο Γιουλ, Σέρχιο «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ, Ρούντι Φερνάντεθ και Τζέι Σι Κάρολ. Πλέον, η Ρεάλ στηρίζεται (μολονότι οι Γιουλ και Ρούντι φορούν ακόμη την ίδια φανέλα) στην εποχή του... δεινόσαυρου, Έντι Ταβάρες, στον Βενσάν Πουαριέ και στον Ζέρσον Γιαμπουσέλε.

Κυνηγώντας τον Σάινθ και τον Φεράντιθ

Δύο διαφορετικές εποχές, δύο διαφορετικές Ρεάλ. Το επιθετικό παιχνίδι των Ισπανών είναι ακόμη φημισμένο, μολονότι... τραυματισμένο. Αλλά πλέον διακρίνονται και στην άμυνα. Αν και «γέρικος σκύλος», ο Λάσο ξέρει να αλλάζει για να κερδίζει.

Στα κιτάπια της Ρεάλ, το όνομά του θα μπει με χρυσά γράμματα. Όταν αποφασίσει να αποχωρήσει ή να αποσυρθεί. Κοντεύει να ξεπεράσει τον θρυλικό Λόλο Σάινθ των 22 τίτλων και πλέον θα κυνηγάει τον εμβληματικό Πέδρο Φεράντιθ των 27 τροπαίων.

Απέναντι στην Εφές, ο Λάσο θα διεκδικήσει τον 22o τίτλο του! «Ο κόουτς πρέπει να εφευρίσκει τον εαυτό του ξανά κάθε μέρα. Η ιδέα μου για το μπάσκετ δεν έχει αλλάξει, αλλά πρέπει να αλλάζουμε», έχει πει ο Ισπανός προπονητής. Και το εφαρμόζει.

Στην Ισπανία το έχουν... βαπτίσει ως «Λασίσμο». Και ο Λάσο φροντίζει να το διαλαλεί με κάθε κίνηση και απόφασή του. Ο ίδιος το παραδέχτηκε πριν τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα.

Οι αποφάσεις είναι στο DNA κάθε προπονητή. Και από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας, κάθε απόφασή του τον έχει οδηγήσει μέχρι το Βελιγράδι.

Η σεζόν ήταν ζόρικη. Ίσως να έφτασε περισσότερο κοντά στην απόλυση από κάθε άλλη χρονιά. «Κατηγορήθηκε» ότι έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Και όμως. Έδειξε περίτρανα ότι το «Λασίσμο» ζει και βασιλεύει. Έθεσε στο περιθώριο τους Τρέι Τόμπκινς και Τομά Ερτέλ, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. Και σε εκείνο το σημείο, η σεζόν άλλαξε ρότα.

Ο φίλος Εργκίν Αταμάν

Ό,τι είναι ο Λάσο για τη Ρεάλ, είναι ο Εργκίν Αταμάν για την Εφές. Βρίσκεται στον πάγκο της για πέντε χρόνια, έχοντας οδηγήσει την τουρκική ομάδα σε τρεις συνεχόμενους τελικούς της EuroLeague. Δίχως υπερβολή, θα μπορούσαν να είναι και οι δύο όψεις ενός νομίσματος.

Ξέρουν μπάσκετ περισσότερο από πολλούς. Έχουν την ικανότητα να παράγουν απίστευτες ατάκες. Και κάτι μας λέει πως όταν ο τελικός ολοκληρωθεί, οι δύο τους θα τα πουν, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Και η ζωή συνεχίζεται.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους θα συναντηθούν σε έναν τελικό. Και η δεύτερη του Λάσο απέναντι σε μία τουρκική ομάδα στο Βελιγράδι. Την τελευταία φορά, το 2018, είχε κατακτήσει τη EuroLeague απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (80-64).

@Photo credits: EuroLeague