Γιασικεβίτσιους: Ο «μίδας» που τα θέλει όλα στο Final 4 και ως προπονητής (vid)

Γιασικεβίτσιους: Ο «μίδας» που τα θέλει όλα στο Final 4 και ως προπονητής (vid)
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξέρει το μυστικό. Άλλωστε η χρυσή βίβλος των Final 4 έχει γραμμένη πάνω της πολλές φορές το όνομά του! Έχοντας 4 τίτλους ως παίκτης αναζητά την κούπα που θα τον κάνει τον μοναδικό «διπλό πράκτορα» της νέας εποχής στην EuroLeague.

«Το μυστικό για να αντιμετωπίσεις ένα Final 4 είναι να έχεις εμπειρία...» λέει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και δίπλα σε κάθε μία από αυτές τις λέξεις στα βιβλία της EuroLeague υπάρχει το όνομά του.

Είτε εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ, είτε πατώντας πάνω σε αυτές για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες από το πινακάκι του, ο Σάρας συγκεντρώνει εικόνες μπαρουτοκαπνισμένου παίκτη και προπονητή προδιαγραφών που τον τοποθετούν σε διάφορες λίστες «μοναδικών» στην διοργάνωση. Διανύοντας το 46ο έτος της ζωής του, στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα, ο Λιθουανός «μίδας» ετοιμάζεται για την 9η παρουσία του συνολικά σε Final 4. Και η αρχή προς το τρόπαιο γίνεται με Clasico, αφού το βράδυ της Πέμπτης (19/05) θα διεκδικήσει το εισιτήριο του τελικού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Έχοντας απέναντί του τον Πάμπλο Λάσο, των 7 «ραντεβού» στο Final 4 με την «Βασίλισσα».

Στην ενεργό δράση, ο Σάρας, μεγαλούργησε. Με τις φανέλες της Μακάμπι, του Παναθηναϊκού και των «μπλαουγκράνα» έδωσε το «παρών» έξι φορές στις τελικές φάσεις της EuroLeague. Με το ποσοστό επιτυχίας να αγγίξει τα υψηλά στρώματα, ακόμη και σήμερα αποτελεί τον μόνο παίκτη στην ιστορία που κατέκτησε τέσσερις τίτλους (οι τρεις συνεχόμενοι) με τρεις διαφορετικές ομάδες!

Η αφετηρία δόθηκε από τα πρώτα του κιόλας βήματα, όταν την πέμπτη σεζόν της καριέρας του έφτασε στην κορυφαία τετράδα της διοργάνωσης με την Μπαρτσελόνα, σηκώνοντας και το τρόπαιο του 2003. Ακολούθησε η μεταγραφή στην Μακάμπι Τελ Αβίβ με τις δάφνες του ευρωπαϊκού πρωταθλητή. Και δύο νέοι τίτλοι με τους Ισραηλινούς στις αρχές Μαϊου του 2004 και 2005. Μάλιστα, στο τελευταίο Final 4 είχε αναδειχθεί και MVP, ενώ στον ημιτελικό είχε συναντήσει τον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Του προπονητή που τον επέλεξε κάποια χρόνια αργότερα για τους «πράσινους» ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο του πρωταθλητή όταν ραβόταν το πέμπτο αστέρι στη φανέλα το 2009!

Λίγο πριν αποσυρθεί από τα παρκέ, έζησε την εμπειρία άλλων δύο Final 4, τα οποία δεν κατέληξαν σε τίτλους, ωστόσο τον οδήγησαν να δηλώνει πως «Πάντα έλεγα ότι στο πρώτο μου ήμουν πολύ νευρικός, χωρίς να κοιμηθώ μια εβδομάδα πριν. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί σε κάποιους. Πρέπει να το ζήσεις. Μπορείς να προετοιμάσεις τους παίκτες, αλλά αυτοί είναι που πρέπει να το ζήσουν σε πρώτο πρόσωπο. Τώρα τα ζω διαφορετικά…».

Όσο διαφορετικά βίωσε την «παρθενική» του συμμετοχή σε Final 4 κάνοντας την έκπληξη με την Ζάλγκιρις το 2018, από τις rookie σεζόν του ως head coach, με την τρίτη θέση να είναι το εφαλτήριο για ό,τι θα γινόταν μετά. Την περασμένη σεζόν, ως καθοδηγητής της Μπαρτσελόνα, έφτασε μέχρι τον τελικό, με την θριαμβεύτρια Αναντολού Εφές να του στερεί την είσοδο στο δικό του… Πάνθεον.

Τα Final 4 του Γιασικεβίτσιους ως παίκτης:

  • 2002/03 Μπαρτσελόνα
  • 2003/04 Μακάμπι
  • 2004/05 Μακάμπι --- MVP
  • 2008/09 Παναθηναϊκός
  • 2011/12 Παναθηναϊκός
  • 2012/13 Μπαρτσελόνα

Τα Final 4 του Γιασικεβίτσιους ως προπονητής:

  • 2017/18 Ζάλγκιρις
  • 2020/21 Μπαρτσελόνα

Στις σελίδες των μοναδικών

Ο Γιασικεβίτσιους κυνηγούσε και εξακολουθεί να αναζητά την είσοδό του στις σελίδες των… μοναδικών. Με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, να σηματοδοτήσει έναν Σβέτισλαβ Πέσιτς της νέας εποχής. Ένας προπονητής που θα σηκώσει την κούπα της EuroLeague έχοντας στεφθεί πρωταθλητής και ως παίκτης. Ο προκάτοχός του στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών ως παίκτης το 1979 και την EuroLeague το 2003 ως προπονητής. Με το ρόστερ του να αποτελείται από 11 συν τον 27χρονο τότε Σαρούνας.

Οι δυο τους, παρόλα αυτά, δεν διατηρούσαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις. Δεν το έκρυψαν και δεν το «σκέπασαν» πίσω από κανένα προσωπείο. Ο Πέσιτς ήταν στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα το 2018 όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το όνομα του προπονητή της Ζάλγκιρις και άλλοτε παίκτη του, Γιασικεβίτσιους, για αντικαταστάτη του. Η αντίδρασή του στα αποδυτήρια της ομάδας λέγοντας πως «αν έρθει θα είναι ο τρίτος βοηθός μου» διέρρευσε άμεσα και δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με το πλήρωμα του χρόνου...

e

Από εκεί και πέρα, στους προπονητές που έφτασαν στο «Stardom» Ευρώπης συνεχίζοντας το έργο τους από το σημείο που έμειναν… πριν την απόσυρση εντάσσονται και ο Αρμενάκ Αλασασιάν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Λόλο Σάινθ (Ρεάλ Μαδρίτης), τον οποίο και «διαδέχθηκε» ο Πάμπλο Λάσο όντας ο δεύτερος τεχνικός της «Βασίλισσας» που φτάνει τις 500 νίκες. Ωστόσο και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ενώ μία «ιδιάζουσα» περίπτωση είναι εκείνη του Σεργκεί Μπελοφ που το 1971 με την ΤΣΣΚΑ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης κόντρα στην Βαρέζε με «διπλή ιδιότητα, αυτή του παίκτη-προπονητή, έπειτα από πρόβλημα του τεχνικού της ομάδας, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, στα ρωσικά σύνορα.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, λοιπόν, με την μακρά ιστορία του στο glory των Final 4 ξεκινά την «αποστολή» του προς το τρόπαιο της EuroLeague. Και φόντο τον τίτλο του πρώτου παίκτη της νέας έκδοσης του θεσμού που θα ανέβει στο βάθρο και ως προπονητής.

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.