Ολυμπιακός: Ο «πασέρ» Φαλ επέστρεψε με 13 πόντους που φαίνονται κι άλλους τόσους που δε φαίνονται (vids)

Ολυμπιακός: Ο «πασέρ» Φαλ επέστρεψε με 13 πόντους που φαίνονται κι άλλους τόσους που δε φαίνονται (vids)

Ολυμπιακός: Ο «πασέρ» Φαλ επέστρεψε με 13 πόντους που φαίνονται κι άλλους τόσους που δε φαίνονται (vids)
Ο Μουστάφα Φαλ κάρφωνε, μοίραζε την μπάλα, ήταν στιβαρός στην άμυνα και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να απορροφήσει την πίεση που του έβαλε ο «πύργος» του Ολυμπιακού. Το Gazzetta εστιάζει στην επίδραση που είχε ο Γάλλος σέντερ στην ευρεία επικράτηση των Πειραιωτών επί του αιωνίου τους αντιπάλου στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε με σκορ 101-73 τον Παναθηναϊκό στην 30η «στροφή» της Regular Season της Euroleague, σε μια βραδιά όπου πολλοί παίκτες έκαναν το βήμα προς τα εμπρός για τους νικητές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάδειξη ενός μονάχα MVP.

Οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία τους προς την κατάκτηση του πολυπόθητου πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των playoffs, αφού ο αιώνιος αντίπαλος τους δεν κατάφερε να τους ανακόψει τη φόρα που απέκτησαν στο Κάουνας.

Συγχρόνως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον βασικό του σέντερ, Μουστάφα Φαλ, να επιστρέφει σε υψηλό βεληνεκές εμφανίσεων, έπειτα από ένα νωχελικό ματς στην Λιθουανία.

Ο Φαλ όχι μόνο γέμισε την δική του στατιστική κάρτα με πραγματικά ουσιώδη νούμερα στην οικονομία του ματς, αλλά φρόντισε να κάνει καλύτερη την... ζωή και των συμπαικτών του.

Ήταν παντού με πολύπλευρη συνεισφορά

Ο 30χρονος σέντερ, αν και δεν έπαιξε περισσότερα από 17'17'' στο ντέρμπι της Πέμπτης, έβαλε τη σφραγίδα του σε αυτό, καθώς στα διαστήματα που ήταν στο παρκέ σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο, ήταν... παντού. Μόνο το... τζάμπολ δεν κέρδισε, διότι κατά τα λοιπά δεν έλειψε τίποτα απολύτως από το παιχνίδι του. Πρώτα πρώτα, στον επιθετικό τομέα, όπου ήταν αποτελεσματικός με 13 πόντους από 6/7 δίποντα συν 1/1 βολή, αξιοποιώντας με καρφώματα τις μπάλες που έφταναν στα χέρια του πλησίον του καλαθιού του Παναθηναϊκού.

Τέσσερα από τα έξι εύστοχα δίποντα του ήταν έπειτα από ασίστ που έλαβε (Παπανικολάου και Ντόρσεϊ στο πρώτο δεκάλεπτο, ΜακΚίσικ και Σλούκας στη τρίτη περίοδο αυτοί που τον «τάισαν»), το ένα ήταν προσωπικό καλάθι σε ποστάρισμα με τον Παπαγιάννη και το άλλο ήταν... σώσιμο κακής πάσας του Ουόκαπ, η οποία αλλοιώθηκε από τον seven footer των Πρασίνων.

Οι κορυφαίες φετινές επιδόσεις του Φαλ στο σκοράρισμα

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΠΟΝΤΟΙFGFT
Εφές (εκτός)155/82/2
Παναθηναϊκός (εντός)136/71/1
Ζενίτ (εκτός)134/85/5
Αρμάνι Μιλάνο (εντός)125/62/5
Μακάμπι Τελ Αβίβ (εντός)125/82/2

Ο Φαλ μάζεψε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 5 ασίστ, έκλεψε 2 φορές κι έκανε μια τάπα, προκειμένου να συλλέξει συνολικά 25 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Ο «πύργος» του Ολυμπιακού έβγαλε ασφάλεια και ήταν συνεπής και στις δύο πλευρές του παρκέ, κυριάρχησε εντός της ρακέτας, ενώ προσέφερε στο κοινό των γηπεδούχων αρκετές εντυπωσιακές στιγμές για να... ξεσηκωθούν.

Δημιουργικός μετά από καιρό

Η αλήθεια είναι πως ο Φαλ, αν και φημίζεται για την ικανότητα του στην πάσα, είχε αρκετό καιρό να κάνει ένα πραγματικά καλό ματς στον δημιουργικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, μετά τις 5 ασίστ που είχε μοιράσει στο εντός έδρας ματς του α' γύρου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, δεν είχε επαναλάβει αντίστοιχη επίδοση, μένοντας συνήθως χαμηλά, στη μια ασίστ μάξιμουμ.

Παρ' όλα αυτά χθες ο Γάλλος διεθνής ήταν και πάλι επιδραστικός, έκανε την διαφορά στο συγκεκριμένο σκέλος, λειτουργώντας ξανά ως πασέρ (τρίτος του Ολυμπιακού μετά τους Σλούκα με 9ασ. σε 29'35'' και ΜακΚίσικ με 6ασ. σε 24'3'') και βοηθώντας συνολικότερα στην επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών. Ο Φαλ είχε μόλις ένα λάθος κι έφτασε τις 28 ασίστ φέτος σε ισάριθμα ματς, μετρώντας πλέον μια κατά μέσο όρο. Οι πάσες του οδήγησαν σε τρία τρίποντα (Ουόκαπ στο 2', Παπανικολάου στο 8' και Βεζένκοβ στο 25') και δύο δίποντα (Παπανικολάου στο 1' και Σλούκα στο 26'), κάτι που πρακτικά μεταφράζεται ως 13 έξτρα πόντοι τους οποίους έφτιαξε.

Σε μια βραδιά όπου γενικώς ο Ολυμπιακός μοίρασε σωστά τη μπάλα έχοντας διαύγεια, ταχύτητα και κατ' επέκταση καλή κυκλοφορία σε σχεδόν όλο το ματς (εξού κι οι 25 ασίστ έναντι 10 λαθών), ο Φαλ ήρθε να δώσει το «κάτι παραπάνω», ισοφαρίζοντας μάλιστα το career-high του.

Oι κορυφαίες φετινές επιδόσεις του Φαλ στις ασίστ

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΑΣΙΣΤ (ΛΕΠΤΑ)
Παναθηναϊκός (εντός)5 (17'17'')
Μακάμπι Τελ Αβίβ (εντός)5 (29'08'')
Άλμπα Βερολίνου (εντός)3 (23'07'')
Μπαρτσελόνα (εκτός)2 (23'44'')

Άφησε πίσω του την μέτρια εμφάνιση του Κάουνας

48 ώρες πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός επικρατούσε με 73-84 της Ζάλγκιρις στο Κάουνας, εντούτοις ο Μουστάφα Φαλ δεν ήταν μεταξύ των κορυφαίων, πραγματοποιώντας μια μετριότατη «πτήση» σε ατομικό επίπεδο. Ο Γάλλος είχε κάποιες σποραδικές θετικές στιγμές, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα από Λοβέρν και Νέμπο, ενώ ούτε επιθετικά (6π.) μπόρεσε να μπει στην εξίσωση του ματς.

Ο Φαλ κατάφερε πάντως να αφήσει πίσω του τη συγκεκριμένη εμφάνιση στο άψε σβήσε και να κοιτάξει αμέσως μπροστά. Μπήκε στο ντέρμπι με... άλλον αέρα και τρομερή συγκέντρωση, βοηθώντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά στην οικοδόμηση του προβαδίσματος του Ολυμπιακού. Ο ύψους 2.18μ. σέντερ πέτυχε 7 από τους 12 πρώτους πόντους δυσκολεύοντας σφόδρα τον Παπαγιάννη που ιδίως στο ξεκίνημα αδυνατούσε να τον περιορίσει. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό πως ο Φαλ μοίρασε τρεις από τις πέντε τελικές του πάσες στα πρώτα επτά λεπτά του ντέρμπι, με την τελευταία εκ των τριών να στέλνει την διαφορά στο +20 (28-8, 2'42'' πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου) αφού οδήγησε σε τρίποντο του Παπανικολάου.

Εν κατακλείδι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο Φαλ ενεπλάκη στο 26% των 101 πόντων της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, όντας ταυτόχρονα φανερός και αφανής ήρωας.

@Photo credits: eurokinissi