Ζάλγκιρις-Ρεάλ 68-47: Πάρτι στο Κάουνας με... καλεσμένη τη Ρεάλ (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ζάλγκιρις-Ρεάλ 68-47: Πάρτι στο Κάουνας με... καλεσμένη τη Ρεάλ (vid)
Η ουραγός Ζάλγκιρις Κάουνας όχι μόνο... αποκαθήλωσε την Ρεάλ Μαδρίτης από την κορυφή της κατάταξης αλλά την υποχρέωσε και σε βαριά ήττα με 68-47.

Τελευταίος με τον πρώτο; Κανένα πρόβλημα για την Ζάλγκιρις!

Τι κι αν η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονταν στην κορυφή της κατάταξης στην EuroLeague. Τι κι αν οι Λιθουανοί ήταν (και παραμένουν) στην τελευταία θέση με 5 νίκες σε 24 ματς... Στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τα πάντα γίνονται. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην «Zalgirio Arena» όπου η ουραγός και άνευ στόχων Ζάλγκιρις έκανε... φύλλο και φτερό τη Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζοντας με 68-47!

Χάρη στην άμυνά της η λιθουανική ομάδα κατάφερε να γίνει το «αφεντικό» του αγώνα και να μετατρέψει την αναμέτρηση σε... παράσταση για έναν ρόλο. Και μάλιστα στον δικό της! Ο Ουλάνοβας με 15 πόντους ήταν εκείνος που ηγήθηκε της Ζάλγκιρις, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των Λεκαβίτσιους (10π., 4ριμπ., 4ασ.), Νίμπο (10π., 9ριμπ.) και Λοβέρν (10π., 6ριμπ.) Στον αντίποδα οι Μαδριλένοι είχαν μόλις 1/15 τρίποντα (6,7%!) και χαμηλό ποσοστό και στα δίποντα (20/46 με 43%)

Το ματς

Η Ζάλγκιρις στηρίχθηκε στην άμυνά της στο ξεκίνημα του αγώνα, γνωρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να περιορίσει τη Ρεάλ και να έχει τις δικές της πιθανότητες στο παιχνίδι της 27ης αγωνιστικής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 7' είχε δεχθεί μόλις 6 πόντους από τους Μαδριλένους, ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο στο 18-11 έχοντας κυριαρχήσει στα ριμπάουντ (6-7) έναντι της Ρεάλ (3-7). Επιπλέον μέτρησε 9/23 εντός παιδιάς σε αυτό το διάστημα ενώ η ισπανική ομάδα είχε 7/16 με... έξι λάθη.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Ζάλγκιρις συνέχισε να έχει τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι με προβάδισμα οκτώ πόντων (28-20 στο 15' και 32-24 στο 17') ενώ το ημίχρονο «έκλεισε» με τη μεγαλύτερη διαφορά του +9 (38-29). Στο πρώτο μισό του αγώνα οι Λιθουανοί μπορεί να ήταν άστοχοι έξω από τα 6.75 μέτρα (1/10 τρίποντα) αλλά είχαν 52% στα δίποντα βρίσκοντας λύσεις μέσα από την περίμετρο. Να σημειωθεί ότι ο Νίμπο είχε 1/7 δίποντα (!) ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του 14/20! Από εκεί και πέρα η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και δεν μπόρεσε να παραμείνει κοντά στο σκορ.

Και όσο η Ρεάλ συνέχιζε να ήταν άστοχη, άλλο τόσο η Ζάλγκιρις προσπαθούσε να το εκμεταλλευτεί. Μετά το 40-35 του 24' οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν επιμέρους 9-2 και έκλεισαν την 3η περίοδο στο +12 (49-37) η οποία ήταν και η μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς στο παιχνίδι. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν εκείνος που οδηγούσε την ομάδα του ενώ η αστοχία της Ρεάλ από την περιφέρεια (1/11 τρίποντα έως το 30') είχαν δώσει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στον Ταβάρες (12π., 12ριμπ. Έως το 30')

Στην τελευταία περίοδο τα πάντα είχαν... κριθεί. Η Ρεάλ δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στο ματς, ο Ουλάνοβας συνέχισε το πάρτι και όσο οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν σίδερο στα σουτ, άλλο τόσο η διαφορά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να φτάσει και στο +20.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο τελευταίο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου, όταν οι Λιθουανοί δέχτηκαν μόλις ένα καλάθι με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν επιμέρους 9-2 και να μετατρέψουν το «ρευστό» +5 (40-35) σε +12 (49-37) με τη λήξη της περιόδου.

MVP: Ο Εντγκάρας Ουλάνοβας ήταν ο πιο σταθερός παίκτης του αγώνα με 15 πόντους και πολύ καλά ποσοστά (3/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3/3 βολές).

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λούκας Λεκαβίτσιους (10π., 4ασ., 4ριμπ.) ήταν εκείνος που στο πρώτο ημίχρονο έβαλε τις (επιθετικές) βάσεις για τη νίκη της ομάδας του.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Με εξαίρεση του Ταβάρες και Πουαριέ όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Ρεάλ. Ήταν σε... άλλο γήπεδο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 1/15 τρίποντα της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Ζάλγκιρις ήταν εξόχως ανταγωνιστική στο παιχνίδι της Μαδρίτης, αλλά η Ρεάλ είχε καταφέρει να πάρει στο τέλος της νίκη με 95-82.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν μια ομάδα χαμηλότερης ποιότητας αντιμετωπίζει ένα από τα φαβορί της σεζόν, ο μόνος τρόπος για να... επιβιώσει είναι η άμυνα. Η Ζάλγκιρις το κατάλαβε, το εκτέλεσε, με αποτέλεσμα να βγάλει εκτός ματς όλη την περιφερειακή γραμμή των Μαδριλένων, παράλληλα να αφοπλίσει τον Γιαμπουσέλε, ενώ εκμεταλλεύτηκε ό,τι της έδωσε η ομάδα του Λάσο.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 38-29, 49-37, 68-47

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.