Αναντολού Εφές - Βιλερμπάν 78-72: Υπόθεση Λάρκιν και ενός λεπτού (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Αναντολού Εφές - Βιλερμπάν 78-72: Υπόθεση Λάρκιν και ενός λεπτού (vid)
Η Αναντολού Εφές (12-11) χρειάστηκε ένα ξέσπασμα στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου για να κάμψει την αντίσταση της Βιλερμπάν (9-15), με 78-72.

Μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου, το ματς στην Κωνσταντινούπολη ήταν ντέρμπι. Η Βιλερμπάν με τον φοβερό και τρομερό Μάρκος Νάιτ (21π., 12 ριμπ.), δεν επέτρεπε στην (νικήτρια στο φινάλε με 78-72) Αναντολού Εφές να ξεφύγει στο σκορ.

Η γαλλική άμυνα περιόρισε τον Βασίλιε Μίτσιτς και τον Ροντρίγκ Μπομπουά και όλα πήγαινα πρίμα! Η Εφές αρκούνταν σε μερικά ξεσπάσματα του Κρούνοσλαβ Σιμόν (14π.) και του Σέιν Λάρκιν (19π., 8 ασίστ, 4 κλεψ.), αλλά μέχρι εκεί.

Ένα σερί 11-0 των πρωταθλητών Ευρώπης, τους επέτρεψε να περάσουν μπροστά στο σκορ και να προηγηθούν με 48-40. Προτού η Βιλερμπάν επανέλθει στο σκορ, εκμεταλλευόμενη την κυριαρχία του Φαλ στη ρακέτα.

Με το σκορ στο 55-54 και τον Φαλ να έχει μόλις σκοράρει δύο διαδοχικά καλάθια, η μηχανή της Εφές πήρε μπροστά! Σε διάστημα 54 δευτερολέπτων ο Λάρκιν πέτυχε δύο τρίποντα (το ένα συνοδεύτηκε με βολή από φάουλ) και ένα δίποντο και ο Αντριάν Μοερμάν σημείωσε τρίποντο από το σημείο που «καθάρισε» τον Παναθηναϊκό. Με το σκορ να διαμορφώνεται σε 68-54.

Και το τάιμ άουτ που κάλεσε αμέσως ο Τι Τζέι Πάρκερ να μην μπορεί να αλλάξει άμεσα την εικόνα της ομάδας του. Ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος επέστρεψε στον πάγκο της Εφές, είδε να μπαίνουν τα πάντα σε αυτό το σκάρτο αγωνιστικό λεπτό και ενώ στο προηγούμενο κομμάτι του αγώνα η ομάδα του ήταν απλώς υποφερτή.

Η Βιλερμπάν υποχρεώθηκε να κυνηγάει στο σκορ. Κατάφερε να βρει λύσεις πίσω από τη γραμμή των 6.75, και με ένα μακρινό σουτ του Κρις Τζόουνς και ένα δίποντο από τον ίδιο παίκτη έκλεισε τη ψαλίδα στο -5 (71-66).

Με το ρολόι να δείχνει 1.12 πριν το τέλος, το σκορ ήταν 73-68, με τον Κρις Τζόουνς να συνεχίζει το κρεσέντο του, έχοντας 7 σερί πόντους. Ο παίκτης της Βιλερμπάν επιχείρησε να βάλει την ομάδα του για τα καλά στο ματς, αλλά αστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία.

Και στην επόμενη επίθεση, ο Μπράιαν Ντάνστον, σε ένα από τα σπάνια μακρινά του σουτ, διαμόρφωσε το 76-68! Και ουσιαστικά έδωσε τη νίκη στην τουρκική ομάδα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην αρχή της τελευταίας περιόδου, όταν η Εφές με το ξέσπασμα του Σέιν Λάρκιν έκανε το σκορ

O MVP: Ο Σέιν Λάρκιν. Τα έκανε όλα στο παρκέ με 19 πόντους, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Τσαρλς Καουντί έμεινε άποντος σε 26 λεπτά συμμετοχής, επιχειρώντας μόλις μία προσπάθεια.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν ήταν ο παίκτης που κράτησε στο δύσκολο κομμάτι την Εφές, προτού αναλάβει δράση ο Λάρκιν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 19 λάθη της Βιλερμπάν και τα 11 κλεψίματα με 20 ασίστ για την Εφές.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το κρεσέντο του Λάρκιν, με δύο κολλητά τρίποντα και την άμυνα κρεμασμένη πάνω του. Μάλιστα, το ένα συνοδεύτηκε και από μία βολή, έπειτα από φάουλ.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Εφές (12-11) κάλυψε τη διαφορά του πρώτου αγώνα, όπου είχε ηττηθεί με 75-73 και αποσπάστηκε τρεις νίκες από τη Βιλερμπάν (9-15)

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Αναντολού Εφές έχει αρκετά ζητήματα να λύσει. Αν δεν υπήρχε ο Σέιν Λάρκιν, η Βιλερμπάν μπορεί να έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Οι Γάλλοι προδόθηκαν από τα 19 λάθη τους και το ένα λεπτό που επέτρεψαν στον Λάρκιν να τους διαλύσει.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 32-36, 54-50, 78-72

Efes Asvel

Efes Asvel

@Photo credits: EuroLeague