Μπάγερν - Μακάμπι 70-52: Υπόθεση ενός ημιχρόνου

Ευαγγελος Στελλάκης
Μπάγερν - Μακάμπι 70-52: Υπόθεση ενός ημιχρόνου
Η Μπάγερν Μονάχου (12-12) «καθάρισε» την Μακάμπι Τελ Αβίβ (10-12) στο δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας εν τέλει σε μια άνετη επικράτηση με σκορ 70-52.

Οι Βαυαροί πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην «ομάδα του λαού» (η οποία προβλημάτισε με την απότομη κάμψη της στην επανάληψη) για να φτάσουν στην άνετη, όπως αποδείχθηκε, κατάκτηση του 12ου φετινού τους ροζ φύλλου στην Euroleague.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να περιορίσουν σε χαμηλά επιθετικά στάνταρ τους φιλοξενούμενους, κάνοντας τα... απαραίτητα στην επίθεση με συνεισφορά απ' όλους όσοι πάτησαν παρκέ (Ουόλντεν 13π., Λούτσιτς 9π., Μπαμπ & Ραντόσεβιτς 8π., Χάντερ & Ρούμπιτ 7π., Ομπστ 6π.).

Η Μακάμπι πλην του Ουίλμπεκιν (20π., 3κλ., 2ρ., 2α.) είχε συνδυαστικά πολλούς βασικούς της παίκτες σε κακό βράδυ, ενώ της κόστισε το απογοητευτικό 16% στα τρίποντα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Στο αρχικό δεκάλεπτο οι Ισραηλινοί - απόντος του Γιάννη Σφαιρόπουλου - ήταν ελαφρώς ανώτεροι σε άμυνα κι επίθεση και με αιχμή του δόρατος τον Ουιλμπέκιν που σκόραρε και δημιουργούσε (5π., 2α.) έφτασαν στο πρώτο ουσιώδες προβάδισμα (3-10 στο 6'). Έκτοτε οι Βαυαροί άρχισαν προϊόντος του χρόνου να βρίσκουν καλύτερο επιθετικό ρυθμό (με τρίποντα των Ρούμπιτ και Ομπστ), τον οποίο αποτύπωσαν με ένα επί μέρους σκορ 12-6 που... ζέστανε το ματς (15-16 στο 12').

Οι παίκτες του Τρινκιέρι όχι μόνο ισορρόπησαν, αλλά κατάφεραν και να προσπεράσουν με τρίποντο του Ραντόσεβιτς (23-22 στο 16'). Το ισχνό τους προβάδισμα τους συνόδευσε ως την ανάπαυλα (30-29 στο 20'), με το ματς να είναι εξαιρετικά κλειστό. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν στα πρώτα είκοσι λεπτά ομοιομορφία στην κατανομή των πόντων τους, μιας και δεν υπήρχε κάποιος παίκτης στο παρκέ που να ξεχωρίζει στο σκοράρισμα.

Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν πόντους με το σταγονόμετρο ενώ η Μπάγερν αποκτούσε συνέπεια για να φτάσει στο +7 με καλάθια των Ραντόσεβιτς και Μπαμπ (39-32 στο 25'). Κάποιες επιθετικές εκλάμψεις των Ουιλμπέκιν και Κάιρι Τόμας απέτρεπαν τους Γερμανούς από το να ξεφύγουν περισσότερο (44-40 στο 29'), αλλά ο Ουόλντεν με τρίποντο στην εκπνοή του γ' δεκαλέπτου διατήρησε απόσταση ασφαλείας (49-41 στο 30').

Δύο κακές επιθέσεις της Μακάμπι στην έναρξη της καθοριστικής περιόδου μαζί με ακόμη ένα τρίποντο του Ουόλντεν έστειλαν στο +11 το συγκρότημα του Τρινκιέρι (52-41 στο 32'). Ακολούθως ο Λούτσιτς με τρεις εύστοχες βολές έστειλε τον δείκτη του σκορ στο +14 (55-41), μετατρέποντας σε μεγάλο φαβορί την Μπάγερν, 8 λεπτά πριν το τέλος. Ο Χάντερ κάρφωνε για το αναπάντητο 8-0 των γηπεδούχων (57-41 στο 36') με την Μακάμπι να συμπληρώνει ένα ολόκληρο τετράλεπτο δίχως πόντο. Ο Λούτσιτς στα 4'10'' πριν το φινάλε έβαλε ένα πολύ δύσκολο τρίποντο για το 63-46 και κάπου εκεί ουσιαστικά η Μπάγερν διέβη τον Ρουβίκωνα αναφορικά με την κατάκτηση του 12ου φετινού της ροζ φύλλου. Η Μακάμπι προσπάθησε να κάνει μια ύστατη προσπάθεια επιστροφής όμως παρέμεινε άστοχη και το ματς ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-16, 30-29, 49-41, 70-52.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μπάγερν απλοποίησε κατά πολύ την κατάσταση στο φινάλε της τρίτης περιόδου με το τρίποντο του Ουόλντεν (49-41). Είχε το μομέντουμ και την ψυχολογία και ουσιαστικά κατάφερε να ησυχάσει μια ώρα αρχύτερα, αυξάνοντας την υπέρ της διαφορά στα πρώτα λεπτά της τέταρτης.

O MVP: Ο Ουόλντεν με 13 πόντους (3/7 τριπ.), 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Δύο από τα τρίποντα του ήταν άκρως σημαντικά στην οικονομία του ματς.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Άποντος με 0/4 σουτ αλλά και 0 ασίστ ο Κίναν Έβανς σε 21 λεπτά, μακριά απ' τον καλό του εαυτό κι ο Νάναλι με 4 πόντους (1/5 σουτ) σε 32 λεπτά.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Σταθερός ο Οθέλο Χάντερ (7π., 4ρ., 2α., 1κλ.), πολύτιμος κι ο Λούτσιτς (9π., 5ρ., 2κλ., 1α) με ένα καθοριστικό τρίποντο στο ενεργητικό του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Με 36% εντός πεδιάς (18/49 σουτ) δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο η Μακάμπι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η αποφασιστική εμφάνιση της Μπάγερν στο β' ημίχρονο σε άμυνα κι επίθεση (σκορ 40-23) είναι αντιπροσωπευτική ομάδας που θέλει να μπει στα playoffs.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Η Μακάμπι είχε επικρατήσει της Μπάγερν με 69-68 στην πρεμιέρα. Οι Βαυαροί συνδύασαν τη νίκη τους με την κάλυψη και της διαφοράς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Για δεύτερη σερί σεζόν η ομάδα του Τρινκιέρι αποδεικνύεται πολύ σκληρό καρύδι και παραμένει ζεστά στο κατόπι της οκτάδας. Η Μακάμπι σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει γρήγορα την αποψινή εμφάνιση.

5

7

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.