Τζέρεμι Έβανς: Έγινε... σέντερ και έκανε το δικό του «ξεπέταγμα»

Τζέρεμι Έβανς: Έγινε... σέντερ και έκανε το δικό του «ξεπέταγμα»

Γιώργος Κούβαρης
Τζέρεμι Έβανς: Έγινε... σέντερ και έκανε το δικό του «ξεπέταγμα»
Ο Τζέρεμι Έβανς κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το «κενό» του τραυματία Παπαγιάννη το τελευταίο δεκαήμερο, έχοντας «γράψει» τις καλύτερες φετινές του επιδόσεις παίζοντας

Η αλήθεια είναι ότι είχε πέσει μπόλικη... σπέκουλα, ενδεχομένως και όχι άδικα, τη φετινή σεζόν όσον αφορά την παρουσία του Τζέρεμι Έβανς και το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ δεν άφηνε και τις... καλύτερες εντυπώσεις με την παρουσία του στο παρκέ, κάτι που είχε επηρεάσει και την συνολική εικόνα των «πρασίνων».

Ήταν ολοφάνερο ότι ο Παναθηναϊκός «πονούσε» στη θέση «τέσσερα» καθώς ούτε ο Έβανς, αλλά ούτε και ο Οκάρο Ουάιτ έπειθαν με την απόδοσή τους. Ουσιαστικά ο ένας θα συμπλήρωνε τον άλλον, αλλά κάτι τέτοιο -και ίσως με απειροελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έγινε. Όμως κάποιες συγκυρίες είναι ικανές να αλλάξουν τα πράγματα. Η θλάση του Γιώργου Παπαγιάννη έφερε τον Έβανς... μόνιμα στη θέση του βασικού σέντερ, με αποτέλεσμα να πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να παίζει με... άλλον αέρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η γλώσσα των αριθμών αποτελεί τον... αδιάψευστο μάρτυρα! Μέχρι και την αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές στις 21/1, ο Αμερικανός είχε πάρει μέρος σε 24 παιχνίδια εντός και εκτός των συνόρων. Συγκεκριμένα μετρούσε 16:18 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, έχοντας 5,8 πόντους και 3,6 ριμπάουντ, σουτάροντας με 60% στα δίποντα (51/85), 46,7% στα τρίποντα (7/15) και 72,7% στις βολές (16/22).

Από αυτά τα παιχνίδια, οι 4,9 πόντοι και τα 3,1 ριμπάουντ αφορούσαν 18 ματς της EuroLeague όπου είχε αρνητικό συντελεστή στο +/- με -3,6 πόντους κάθε φορά που ήταν στο παρκέ, ενώ σε άλλα έξι παιχνίδια της Basket League είχε κατά μέσο όρο 8,5 πόντους και 5,3 ριμπάουντ με +15,7 πόντους στο αντίστοιχο +/-. Όμως από το τελευταίο δεκαήμερο, δηλαδή από τη στιγμή που πήρε θέση στην πεντάδα ως ο βασικός σέντερ της ομάδας, εκτοξεύθηκαν οι αριθμοί του και η απόδοσή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρουσία του στο παρκέ αυξήθηκε κατά 8:12 λεπτά με αποτέλεσμα να φτάσει στα 24:30 κατά μέσο όρο και να μετρήσει 12,8 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και το +/- συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη να βρεθεί στους +8,8 πόντους κάθε φορά βρίσκονταν μέσα στο παρκέ! Επιπλέον σούταρε με εντυπωσιακά ποσοστά έχοντας 71% στα δίποντα (17/24), 75% στα τρίποντα (3/4) και 73% στις βολές (8/11)!

Αν μη τι άλλο ο Αμερικανός «πατάει» πολύ καλύτερα σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν και δείχνει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενόψει και της συνέχειας. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον καλό Έβανς, ειδικά στις εγχώριες υποχρεώσεις όπου «κυνηγάει» δύο τρόπαια, με πρώτο αυτό του Κυπέλλου το διήμερο 18-20 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο.

Το Shot Chart του Έβανς στα πέντε τελευταία παιχνίδια

Η εξαιρετική παρουσία του Τζέρεμι Έβανς στα πέντε τελευταία ματς σε EuroLeague και Basket Leaue