Φενέρμπαχτσε - Βιλερμπάν 85-76: Την «λύγισε» και φτιάχνει σερί (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Φενέρμπαχτσε - Βιλερμπάν 85-76: Την «λύγισε» και φτιάχνει σερί (vid)
Φενέρμπαχτσε (10-10) και Βιλερμπάν (9-14) μέτρησαν τις δυνάμεις τους για την 24η αγωνιστική της EuroLeague στην Πόλη, με τους Τούρκους να επικρατούν με 85-76. Τρίτη διαδοχική νίκη για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς που μετρά μόνο ροζ φύλλα μέσα στο 2022.

Η Φενέρ είναι σε πολύ καλό «φεγγάρι» στην Euroleague και το επιβεβαίωσε με την τρίτη σερί - εντός έδρας - επικράτηση της. Η Βιλερμπάν πήρε τη... σκυτάλη από Ζάλγκιρις και Ολυμπιακό, με τους Τούρκους να εκμεταλλεύονται ξανά την έδρα τους αλλά και το γεγονός πως είχαν συνδυαστικά πολλούς παίκτες (Πιέρ 16π., Μπούκερ 16π., Γκούντουριτς 15π., Φλόιντ 10π.) σε μεγάλο βράδυ.

Στον αντίποδα, ο κόουτς Πάρκερ είδε τον Οκόμπο να κάνει ένα φανταστικό πρώτο μέρος (18π.) όμως να... πέφτει απότομα στην επανάληψη (5π.), ενώ στους διακριθέντες των Γάλλων ήταν ο Κώστας Αντετοκούνμπο σε μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις (10π., 2/2 διπ., 6/8 βολ., 5ρ., 2κλ., 1μπλ., 15PIR).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι Γάλλοι έκαναν εξαιρετική εκκίνηση και βρέθηκαν στο δεύτερο λεπτό με 3-9 μπροστά στο σκορ με κύριο εκφραστή των επιθετικών προσπαθειών τους τον Κρις Τζόουνς. Η Φενέρ ξεπέρασε το νωθρό ξεκίνημα και στα μισά της περιόδου βρέθηκε πήρε το προβάδισμα (13-12 στο 5') διαδοχικά καλάθια τον Χένρι και Χαζέρ. Κι εκεί που η ισορροπία έδειχνε να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας του πρώτου δεκαλέπτου, ένα καλάθι του Φλόιντ κι οι βολές του Γκούντουριτς στα τελευταία 10'', έστειλαν απρόσμενα τους γηπεδούχους στο +6 (29-23).

Μάλιστα η Φενέρ με ανεβασμένη ψυχολογία δεν άργησε να φτάσει και σε διψήφια επίπεδα με τον αποτελεσματικό Φλόιντ (36-26 στο 13'), ωστόσο ο Οκόμπο κρατούσε ζωντανή την Βιλερμπάν (38-34) έχοντας ήδη 18 πόντους στο ενεργητικό του, 5 λεπτά πριν το ημίχρονο! Μπούκερ και Χένρι έστειλαν ξανά τους Τούρκους στο +11 (47-36) βάζοντας... φρένο στην γαλλική αντεπίθεση, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να μειώνει στους 6 με ζευγάρι βολών στην λήξη του πρώτου μέρους (47-41). Το συγκρότημα του Τζόρτζεβιτς ήταν καλύτερο επιθετικά, όμως η μαχητική Βιλερμπάν δεν έδειχνε διατεθειμένη να παραδοθεί άνευ όρων.

Η Βιλερμπάν επέστρεψε αποφασισμένη στο παρκέ και στρογγυλοκάθισε στην θέση του οδηγού στο πρώτο τρίλεπτο της επανάληψης με επί μέρους σκορ 2-12 (49-53), με τον Καουντί να έχει μπει κι εκείνος στην επιθετική της εξίσωση. Σε μια... επανάληψη των όσον διαδραματίστηκαν στην αρχική περίοδο, η Φενέρ πάτησε απότομα το γκάζι και προσπέρασε εκ νέου με ταχύτατο 6-0 με Γκούντουριτς και Μπούκερ (55-53 στο 25'). Η «έκρηξη» της όμως περιορίστηκε στο δίλεπτο και το ντέρμπι συνεχίστηκε (59-59 στο 28'). Μια τρίποντη «βόμβα» του... άφαντου (μέχρι εκείνη τη στιγμή) Νάιτ για το 59-62 (29') ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Τζόρτζεβιτς που έβλεπε τους παίκτες του να ταλαιπωρούνται εμφανώς στην άμυνα. Ο Γκούντουριτς ήταν ο άνθρωπος που άναβε τη... σπίθα για τη Φενέρ, στέλνοντας την με τρίποντο στην καθοριστική περίοδο με βραχεία κεφαλή (64-63) αντί με την πλάτη στον τοίχο.

7 λεπτά πριν το τέλος, με το σκορ στο 69-66 υπέρ της Φενέρ, το παρκέ έμοιαζε με... σκακιέρα. Οι δύο ομάδες ήταν προσεκτικές. Ο εξαιρετικός Γκούντουριτς... ξέσπασε ξανά και με 4 διαδοχικούς πόντους έστειλε στο +7 τους Τούρκους σε κρίσιμη καμπή της αναμέτρησης (73-66 στο 35'). Ο Στράζελ ήταν σε κακό βράδυ και 4'15'' πριν το φινάλε χρεώθηκε με -σημαντικό στην οικονομία του ματς- επιθετικό φάουλ, στερώντας την ευκαιρία στην ομάδα του να πλησιάσει (76-68). Ο Τζόρτζεβιτς γνώριζε πως πλέον πρέπει να χρησιμοποιήσει έξυπνα και... το ρολόι. Ο Μπούκερ διαμόρφωνε το 78-69 (στο 37'), ο Οκόμπο απέτυχε να απαντήσει ακολούθως και κάπως έτσι η Φενέρ έγινε το φαβορί. Με 1'39'' να απομένουν, ο Φλόιντ έκανε ακόμη ένα εντυπωσιακό κάρφωμα για το +10 (81-71), γέρνοντας οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων. Οι Τούρκοι χαμογέλασαν με την λήξη, αφού αυτή ήταν η 3η διαδοχική τους νίκη στην Euroleague.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-23, 47-41, 64-63, 85-76.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Φενέρ έκανε κατανοητό με την απόδοση της πως μπήκε στην τελευταία περίοδο αποφασισμένη να πάρει το ματς.

O MVP: Γκούντουριτς (15π., 3α) και Μπούκερ (16π., 4ρ.) μοιράζονται τον εν λόγω τίτλο αφού έδωσαν πολλές λύσεις σε περιφέρεια και ρακέτα αντιστοίχως.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο νεαρός Στραζέλ έκανε 2 λάθη σε κρίσιμο χρονικό σημείο κι είχε 0/2 σουτ, 1/2 βολές σε 12 λεπτά.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Πιέρ ήταν... βιονικός (37'30'' συμμετοχής, 16π., 8ρ.), ενώ ο Φλόιντ έγραψε 5/5 δίποντα και 10 εύκολους πόντους από τις πάσες πάρε-βάλε των συμπαικτών του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αν κι είχε μόλις 5/21 τρίποντα (23.8%), η Φενέρ κατάφερε να φτάσει στην υψηλή συγκομιδή των 85 πόντων.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η τρίτη σερί νίκη της Φενέρ που παραμένει αήττητη μέσα στο 2022 και μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το υπόλοιπο της σεζόν.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Η Βιλερμπάν είχε επικρατήσει με 84-82 στο ματς του Αστρομπάλ. Η Φενέρ απόψε κατάφερε να καλύψει την διαφορά της ήττας της, αφού νίκησε με 9 πόντους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Φενέρ «γράφει» αισίως 3/3 δίχως Ντε Κολό και Βέσελι και μετά από τη σημερινή νίκη αρχίζει να προσεγγίζει περισσότερο την οκτάδα. Αντιθέτως η Βιλερμπάν χάνει έδαφος.

7

9

@Photo credits: EUROLEAGUE.NET

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.