Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ των 23 ασίστ και τα 13/54 υπό πίεση σουτ της Μπασκόνια σε τρία δεκάλεπτα (vid)

Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ των 23 ασίστ και τα 13/54 υπό πίεση σουτ της Μπασκόνια σε τρία δεκάλεπτα (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ των 23 ασίστ και τα 13/54 υπό πίεση σουτ της Μπασκόνια σε τρία δεκάλεπτα (vid)
Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μια άνετη νίκη επί της Μπασκόνια και το Gazzetta αναλύει τα τρία δεκάλεπτα όπου οι «πράσινοι» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Επιστροφή στις νίκες για τον Παναθηναϊκό ύστερα από 50 ημέρες και από την εντός έδρας αναμέτρηση με την Άλμπα Βερολίνου στις 10 Δεκεμβρίου. Και μάλιστα... τι νίκη! Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα, τόσο στην άμυνα όπου είχε περιορίσει τους Βάσκους σε μόλις 32 πόντους, όσο και στην επίθεση όπου τα πάντα λειτούργησαν ρολόι.

Το 57-32 της 3ης περιόδου αποτυπώνει τα όσα διαδραματίζονταν στο παρκέ του ΟΑΚΑ καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Βέβαια στο τελευταίο δεκάλεπτο η Μπασκόνια πέτυχε σχεδόν τους ίδιους πόντους που είχε σημειώσει στα προηγούμενα 30 λεπτά (18-31 το επιμέρους στην 4η περίοδο) ωστόσο αυτό ήταν δείγμα και της χαλάρωσης από πλευράς των «πρασίνων».

To Gazzetta με την βοήθεια της Instat αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι «πράσινοι» έφτασαν στο +25 στο 30' αλλά και το ρεκόρ σεζόν στην EuroLeague με τις 23 τελικές πάσες απέναντι στους Βάσκους.

Μόλις 6 uncontested σουτ η Μπασκόνια σε 54 προσπάθειες

Για τρία δεκάλεπτα η διαφορά των δύο ομάδων ήταν χαώδης. Και αυτό οφείλονταν σε δύο πράγματα. Στις εξαιρετικές συνεργασίες των παικτών του Πρίφτη στην επίθεση οι οποίοι κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα, όσο -και κυρίως- στην άμυνα όπου δεν έδιναν ελεύθερα σουτ στους Βάσκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 30' οι φιλοξενούμενοι είχαν μόλις 13/54 εντός παιδιάς! Όπερ και σημαίνει ποσοστό της τάξεως του 24%! Από αυτά τα 13/54 σουτ, τα 11/34 αφορούσαν τα δίποντα (32,3%) και τα 2/20 τα τρίποντα (10%).

Και εδώ φαίνονται οι αμυντικές επιδόσεις των «πρασίνων» οι οποίοι σε αυτά τα 30 λεπτά, είχαν δώσει μόλις έξι uncontested σουτ (σ.σ. για την ακρίβεια έξι τρίποντα) στους αντιπάλους του. Οι υπόλοιπες 48 προσπάθειες των Βάσκων σε διάστημα τριών δεκαλέπτων ήταν υπό την πίεση των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι είχαν δυσκολέψει τις προσπάθειές τους για εύκολους πόντους. Και η χαλάρωση των γηπεδούχων στην τελευταία περίοδο όπου οι Βάσκοι επέστρεψαν από το -27 μειώνοντας έως το -12 αποτυπώθηκε από το γεγονός ότι είχαν 13/21 σουτ, εκ των οποίων 4/7 τρίποντα.

Τα 13/54 σουτ της Μπασκόνια στα τρία πρώτα δεκάλεπτα ​
                              Τα 13/54 σουτ της Μπασκόνια στα τρία πρώτα δεκάλεπτα  ​

Η άμυνα έφερε και εύκολους πόντους με ρεκόρ σεζόν στις ασίστ

Συνήθως, και είναι αλήθεια, οι προπονητές λένε ότι μέσα από μια καλή άμυνα αυτομάτως αυξάνονται ο πιθανότητες των εύκολων και γρήγορων πόντων στην επίθεση. Και ότι μέσα από την καλή άμυνα μπορεί μια ομάδα να αποκτήσει ψυχολογία ώστε να την αποτυπώσει με εμφατικό τρόπο στην αντίπερα όχθη του παρκέ. Αυτό ακριβώς έκανε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπασκόνια για τρία δεκάλεπτα! Με γρήγορες πάσες και σωστό «διάβασμα» της αντίπαλης άμυνας μπόρεσε να βρει αυτούς τους εύκολους πόντους, είτε σε transition, είτε σε καταστάσεις «πέντε εναντίον πέντε».

Κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις ασίστ όπου οι «πράσινοι» σημείωσαν ρεκόρ σεζόν όσον αφορά τις περισσότερες τελικές πάσες σ' ένα παιχνίδι της φετινής EuroLeague. Συγκεκριμένα σταμάτησαν στις 23 ασίστ (σ.σ. για... δύο ασίστ δεν μπήκαν στις 8 καλύτερες καλύτερες επιδόσεις τις ιστορίας τους), αριθμός που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την άμυνα της Μπασκόνια. Αυτές οι 23 μοιράστηκαν ως εξής: 5 ο Μποχωρίδης, 5 ο Παπαπέτρου, 4 ο Νέντοβιτς, 3 ο Γιόβιτς, 2 ο Κασελάκης, 2 ο Σαντ-Ρος και από μία οι Έβανς και Ουάιτ.

Έτσι μοιράστηκαν οι 23 ασίστ του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μπασκόνια
                       Έτσι μοιράστηκαν οι 23 ασίστ του Παναθηναϊκού κόντρα στη Μπασκόνια

Και επειδή η ευστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα είναι απαραίτητη για να αυξηθούν οι τελικές πάσες μιας ομάδας, οι «πράσινοι» πήραν τα επτά από τα οκτώ εύστοχα τρίποντα ύστερα από πάσα. Μόνο ο Νέντοβιτς ευστόχησε σε ένα τρίποντο ύστερα από προσωπική ενέργεια. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατάσταση «catch and shoot» οι «πράσινοι» είχαν 6/10 τρίποντα. Δηλαδή με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Βέβαια ακόμα και με τον (ειδικό) Γιόβιτς στο παρκέ (και απόντος του Παπαγιάννη) το «τριφύλλι» τελείωσε μόλις δύο φάσεις σε καταστάσεις pick n roll (στο 3ο δεκάλεπτο με Νέντοβιτς-Έβανς και με Σαντ Ρος-Καββαδά με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο «γκολ φάουλ»).

Βέβαια με τα σωστά plays ο Παναθηναϊκός βρήκε 13 εύκολα καλάθια μέσα από το «ζωγραφιστό» με τον Γιόβιτς να δείχνει από την αρχή ότι έχει πρόθεση να δώσει αμέσως τη μπάλα. Κάτι που έκανε στο πρώτο ημίχρονο και δη σε κατάσταση αιφνιδιασμού με τον Οκάρο Ουάιτ, όπως επίσης και ύστερα από επαναφορά «βλέποντας» το γρήγορο «κόψιμο» του Νέντοβιτς προς το καλάθι. Αντίστοιχα οι πέντε ασίστ του Παπαπέτρου ήταν προϊόν των double teams με τον αρχηγό των «πρασίνων» να βλέπει την skip pass ή τις off screen κινήσεις των συμπαικτών του ενώ ο Μποχωρίδης «διάβασε» εξαιρετικά την αντίπαλη άμυνα δίνοντας τα πιο... εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες του.

Οι 23 ασίστ του Παναθηναϊκού απέναντι στην Μπασκόνια