Γιαμπουσέλε: Στην Ρεάλ αποδεικνύει πως δεν είναι… αναλώσιμος

Γιαμπουσέλε: Στην Ρεάλ αποδεικνύει πως δεν είναι… αναλώσιμος

Σταυρούλα Μουστακάτου
Γιαμπουσέλε: Στην Ρεάλ αποδεικνύει πως δεν είναι… αναλώσιμος
Ο άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν και το Gazzetta παρουσιάζει έναν ιδανικό φόργουορντ που... αρνείται να χάσει.

Στους όρους του παρκέ, η έννοια του «αναλώσιμου» μπορεί να αποτυπωθεί και με την λέξη… πυροτέχνημα. Παίκτες που κάνουν την διαφορά για ένα φεγγάρι ή για μία ολόκληρη σεζόν και στη συνέχεια αναγκάζονται να «βαλτώσουν» στην μετριότητα της πορείας τους.

Στο λεξικό των 26 χρόνων του Γκερσόν Γιαμπουσέλε, οι παραπάνω σημασίες αγνοούνται. Έχοντας γνωρίσει τον αθλητικό κόσμο μέσα από τα γάντια του μποξ και του ποδοσφαίρου, η απλή προτροπή του πατέρα του λέγοντάς του «ψήλωσες, πρέπει να δοκιμάσεις το μπάσκετ και θα σου αρέσει» ήρθε ως ακόμη μία αποστολή.

Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις ακαδημίες της γαλλικής Ροάν και ολόκληρη η σωματοδομή του, τον οδήγησαν να γίνει το No16 στο draft του 2016 (μέσω της Ρουέν) και να φορέσει το καπέλο των Μπόστον Σέλτικς, αλλά και τη φανέλα τους λίγο αργότερα.

Όταν το ρόστερ των Κελτών δεν είχε πλέον θέση για εκείνον ακολούθησε τον μακρινό δρόμο της Κίνας έχοντας περάσει και το 2016 από τους Σανγκάι Σαρκς, μέχρι η πανδημία να τον φέρει ξανά στην πατρίδα του.

Ο Γιαμπουσέλε επέστρεψε στην Γαλλία προκειμένου να «φοιτήσει» στην μεγάλη της Βιλερμπάν σχολή, η οποία είχε, έχει και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την ανάδειξη παικτών στην front line.

Εκεί χρειάστηκε μόλις μία σεζόν (και κάτι) για να αναδειχθεί σε μία υπερπολύτιμη λύση στα χέρια του κάθε προπονητή. Στην προκειμένη του Τι Τζέι Πάρκερ

h

Την σεζόν 2020/21, όπου ανάγκασε τα μεγάλα κλαμπ να στρέψουν το βλέμμα τους προς το μέρος του, σε βάθος 30 παιχνιδιών «έχτισε» 11 πόντους μέσο όρο με 52.8% στο δίποντο και 38.4% από την περιφέρεια. Τα 4.2 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 0.8 κλεψίματα συμπλήρωναν ιδανικά τους πίνακές του και οι σειρήνες δεν άργησαν να ακουστούν.

Η σεζόν, το πείσμα και το νέο συμβόλαιο

Ο Γάλλος φόργουορντ βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να πάρει την μεγάλη ευκαιρία και να μπει στο… τρυπάκι των κορυφαίων. Οι σειρήνες των Μαδριλένων δεν ήταν απλά εκκωφαντικές, αλλά έμοιαζαν «απελπισμένες».

Ο Πάμπλο Λάσο είχε δει δύο πολύ σημαντικά χαρτιά από την τράπουλα των ψηλών του να τραυματίζονται. Τόσο ο Άντονι Ράντολφ όσο και ο Τρέι Τόμπκινς θα έπρεπε να μείνουν στα «πιτς» για μεγάλο διάστημα εξαιτίας των τραυματισμών τους στο γόνατο και αυτό προκάλεσε στη Ρεάλ Μαδρίτης έντονο πονοκέφαλο.

γ

Με την επιλογή του Γκερσόν Γιαμπουσέλε βγήκε διπλά κερδισμένη. Όχι μόνο έκανε recruit έναν παίκτη σε κομβική ηλικία, ωστόσο τον απέκτησε με «λίγα» και της έδωσε «πολλά». Δεν φοβήθηκε το βάρος της ευθύνης όταν κλήθηκε να παίζει για να καλύψει όλα τα κενά που αναφέρθηκαν. Άρπαξε την ευκαιρία και ανέβηκε πολλά σκαλιά μαζί.

Έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κλαμπ, είναι ένας ταπεινός πρωταγωνιστής και «ξεκολλάει» την ομάδα όταν εκείνη το χρειαστεί ως δίδυμο με τον Έντισον Ταβάρες.

Στην Euroleague μετράει μέχρι στιγμής 12.7 πόντους ανά αγώνα (62.2% δίποντο και 37.5% τρίποντο), 4.8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε σύνολο 16 αγώνων. Στο ντεμπούτο του στη νίκη επί της Εφές αγωνίστηκε 30 λεπτά ως «πενταδάτος» και συστήθηκε στο κοινό της «Βασίλισσας» με 15 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 μπλοκ.


Στην εξήγηση για το… πυροτέχνημα, το πιο απλό παράδειγμα είναι η περιπέτειά του με τον κορονοϊό. Τον «χτύπησε» σε ένα χρονικό σημείο που ήταν ασταμάτητος και σημείο αναφοράς σε συνεχόμενα ματς. Παρόλα αυτά, η καραντίνα δεν τον κράτησε μακριά από τον καλό του εαυτό.

Απλώς ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε…

Άλλωστε φάνηκε από την ικανότητά του να «μαγέψει» τους ιθύνοντες της Ρεάλ, οι οποίοι του προσέφεραν πρόσφατα το εισιτήριο διαμονής στη Μαδρίτη μέχρι και το 2025, με νέο συμβόλαιο.

Η... άγνωστη Άλμπα

Ο 27χρονος φόργουορντ βρέθηκε αντιμέτωπος με την Άλμπα Βερολίνου όντας ακόμη μέλος της Βιλερμπάν, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (2020/21).

Στην παρθενική του εμφάνιση με τα άλμπατρος δεν κατάφερε να δείξει όσα έχει στο ρεπερτόριό του, αφού έμεινε μακριά από τις καλύτερες στιγμές της στατιστικής του. Μόλις 2 πόντοι και 4 ριμπάουντ στη Γερμανία, όπου οι γηπεδούχοι έκλεψαν στο... νήμα τη νίκη με 76-75 τελικό σκορ.

Την επόμενη φορά που συναντήθηκε με την Άλμπα στην Γαλλία, ο Γιαμπουσέλε είχε αποφασίσει να απελευθερωθεί εκμεταλλευόμενος την έδρα. Η χρονιά θεωρούνταν ήδη «εκτροχιασμένη» με την Βιλερμπάν να μετρά ένα σωρό ήττες, ωστόσο ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε από την ομάδα.

g

Έκανε ό,τι ακριβώς γνώριζε στο παρκέ και σημείωσε 20 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά αφού είχε 5/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 4/4 βολές, προσθέτοντας 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ για συμπληρώσει το 20 της αξιολόγησής του.

Εξακολουθεί, όμως, να είναι μία αντίπαλος «άγνωστη» για εκείνον και περιμένει να την… ανακαλύψει. Στο πρώτο παιχνίδι με διαφορετικό έμβλημα, δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στην αποστολή των Μαδριλένων, μίας και υποχρεώθηκε να μπει σε καραντίνα μετά το θετικό τεστ και την διάγνωση με κορονοϊό.

Στην 22η αγωνιστική της φετινής σεζόν επιζητά μία καλή παράσταση απέναντι (και) στην Άλμπα, όχι για να αποδείξει ότι μπορεί να έχει διάρκεια, απλώς για να συνεχίσει να προσθέτει «τικ» στα ζητούμενα της Ρεάλ.

@Photo credits: euroleague