ΤΣΣΚΑ - Βιλερμπάν 90-83: Θέλημα... Χάκετ (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
ΤΣΣΚΑ - Βιλερμπάν 90-83: Θέλημα... Χάκετ (vid)
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (12-7) δυσκολεύτηκε όμως κατάφερε να υποτάξει με 90-83 την Βιλερμπάν (8-10) στην MegaSport Arena, βγαίνοντας αλώβητη από την «διαβολοβδομάδα» της Euroleague. Ξανά MVP ο συγκλονιστικός Ντάνιελ Χάκετ με 27 πόντους!

Χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά έχοντας τον Ντάνιελ Χάκετ (27π, 9/12 σουτ, 5ρ, 4α, 38PIR) σε δαιμονιώδη φόρμα, η ΤΣΣΚΑ έκαμψε την αντίσταση της άκρως μαχητικής Βιλερμπάν στη Μόσχα κι έφτασε αισίως τις 12 νίκες σε 19 αναμετρήσεις στη φετινή Regular Season.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Τα πρώτα λεπτά κύλησαν ήρεμα, με τις δύο ομάδες να σκοράρουν εκατέρωθεν, αναζητώντας η κάθε μια τον ρυθμό της. Στο 7ο λεπτό ένα τρίποντο του Σβεντ έσπασε το... μοτίβο ισορροπίας καθώς έδωσε αέρα 7 πόντων στους γηπεδούχους (19-12), αλλά ένα παλικαρίσιο buzzer beater δίποντο του Οκόμπο, υπό την πίεση τριών αντιπάλων, στην εκπνοή του εναρκτήριου δεκαλέπτου επανέφερε τις ομάδες στην ίδια αφετηρία (23-23).

Ο Γκριγκόνις με τρίποντο επιχείρησε να ξεκολλήσει την ΤΣΣΚΑ (28-23 στο 12') όμως ο Γκιστ έδινε διαρκώς ποιοτικές επιθετικές λύσεις στους Γάλλους (33-31 στο 16'). Η παραγωγικότητα των ομάδων μειώθηκε αισθητά, το παιχνίδι παρέμεινε αμφίρροπο (36-35 στο 18') κι ως εκ τούτου το ημίχρονο έληξε με την «αρκούδα» να δυσκολεύεται να ξεφύγει. Εξάλλου, το ισχνό 40-39 υπέρ της προμήνυε ντέρμπι στην επανάληψη.

Πράγματι, η τρίτη περίοδος ήταν παρόμοια με τις δύο προηγούμενες (45-45 στο 23'), με την διαφορά πως μπήκε στο ματς ο Τζόουνς και με 4 πόντους έγινε για πρώτη φορά αισθητός. Στο πρώτο μέρος είχε παροπλιστεί από νωρίς από φάουλ. Ο Χάκετ ήταν ο άνθρωπος που κουβαλούσε την ΤΣΣΚΑ (53-51 στο 28'), δείχνοντας πως η προχθεσινή εμφάνιση του στο ΟΑΚΑ δεν ήταν τυχαία. Κι ενώ όλα έδειχναν πως η Βιλερμπάν θα μπει στο καθοριστικό δεκάλεπτο με προβάδισμα δύο πόντων, ένα πολύτιμο τρίποντο του Σβεντ στην τελευταία επίθεση, έδωσε ξανά βραχεία κεφαλή στο σύνολο του Ιτούδη (62-61), αλλά και ψυχολογική ώθηση για τα επόμενα λεπτά.

Φόγκτμαν και Γκριγκόνις πήραν μπρος στο ιδανικό timing κι έβαλαν... το νερό στ' αυλάκι για τους Ρώσους (69-61 στο 32'). Η ΤΣΣΚΑ διατηρούσε το προβάδισμα της με ασφάλεια, αν κι η Βιλερμπάν δεν έπαψε να της βάζει πίεση (74-68 στο 34'). 5'33'' πριν το φινάλε, ο εξαιρετικός Χάκετ έστειλε στο +10 την «ομάδα του στρατού» (78-68), μετατρέποντας πια σε ξεκάθαρο φαβορί την ΤΣΣΚΑ. Ο Οκόμπο έδωσε με τρίποντο μια ακόμη ελπίδα στους πρωταθλητές Γαλλίας (80-74 στο 37'), το οποίο βρήκε άμεση απάντηση από τον Σβεντ για το ρωσικό +9. 1'40'' πριν την λήξη, ο Χάκετ χτύπησε ξανά, αυτή τη φορά με καθοριστικό γκολ-φάουλ (88-81). Η ΤΣΣΚΑ αγκάλιασε το ροζ φύλλο με τον Ιταλό διεθνή να φτάνει τους 27 πόντους!

Με το σκορ στο 88-83 στα 29'', ο Τζόουνς έκλεψε και πήγε να βάλει... φωτιά στο ματς, αλλά ο Σενγκέλια πήρε το επιθετικό φάουλ από τον Νάιτ κι ουσιαστικά κατοχύρωσε το ροζ φύλλο υπέρ των γηπεδούχων. Ο ψύχραιμος Γκριγκόνις έγραψε 2/2 βολές στα 9'' για να γράψει το τελικό 90-83 στο παρκέ της MegaSport Arena και... καθησύχασε τους περίπου 3.000 φίλους της «αρκούδας» που βρέθηκαν στις εξέδρες.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-23, 40-39, 62-61, 90-83.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η ΤΣΣΚΑ ήταν πιο αποφασιστική στα τελευταία δέκα λεπτά. Έβγαλε στο παρκέ την ποιότητα και την εμπειρία της. Προστάτευσε επιτυχώς το προβάδισμα της, παρότι είχε απέναντι της μια ομάδα που έμοιαζε... εφτάψυχη.

O MVP: Ο Χάκετ είναι σε τρομερή κατάσταση. Ενώπιον του πατέρα του, φόρτωσε με 27 πόντους το καλάθι της Βιλερμπάν. All-around εμφάνιση με 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ κι αμυντική συνεισφορά που δεν αποτυπώνεται στη στατιστική.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ασταθής ο Οκόμπο. Έβαλε μεν 15 πόντους αλλά ήταν άστοχος με 1/6 τρίποντα κι είχε και 5 λάθη σε 32 λεπτά. Έχει δείξει πως μπορεί και καλύτερα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Σβεντ με 17 ποντους κι ο Γκριγκόνις με 16 πόντους έδωσαν πολύτιμες λύσεις στην ΤΣΣΚΑ κι υποστήριξαν τον Χάκετ. Αμφότεροι πέτυχαν από 4 τρίποντα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 23 ασίστ μοίρασε η ΤΣΣΚΑ που εκτελούσε και με 48% από την περίμετρο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Ντάνιελ Χάκετ ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 πόντων στην Euroleague, στην 239η εμφάνιση του στην διοργάνωση. Η βραδιά του ανήκει, δικαιωματικά.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Δεν είμαστε βέβαιοι πως η ΤΣΣΚΑ θα επιβίωνε απόψε, αν δεν υπήρχε στη σύνθεση της ο Ντάνιελ Χάκετ. Σκληροτράχηλη η Βιλερμπάν, αλλά οι Ρώσοι έχουν περισσότερο ταλέντο και φυσικά βάθος πάγκου.

1

2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.