«Ο Παναθηναϊκός πήρε τον παίκτη που του έλειπε τα δύο τελευταία χρόνια!»

«Ο Παναθηναϊκός πήρε τον παίκτη που του έλειπε τα δύο τελευταία χρόνια!»

«Ο Παναθηναϊκός πήρε τον παίκτη που του έλειπε τα δύο τελευταία χρόνια!»
Ο Σέρβος τεχνικός Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς, που συνεργάστηκε πέρυσι στην Χίμκι με τον Στέφαν Γιόβιτς, παρομοιάζει τον νεοαποκτηθέντα point-guard των «πρασίνων» με τον Έλληνα διεθνή άσο της Μπάρτσα και θεωρεί θέμα χρόνου την αγωνιστική αναβάθμιση των «πρασίνων»!

Τον "Τρίφα" τον γνωρίσαμε το 2008, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου. Νωρίτερα, είχε διανύσει μία 15ετή διαδρομή (1986-2001) ως ψηλό guard (2,01) μέσα στα παρκέ, με καλύτερη περίοδο της καριέρας του το πέρασμα από τον Ερυθρό Αστέρα (1991-97), του οποίου και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στο ξεκίνημα της προπονητικής του σταδιοδρομίας (2002-2005).


Ακολούθησαν η Λιέτουβος Ρίτας, η Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης, η Ζάλγκιρις, η Αστάνα, η Μπελεντίγιε και η Καρσίγιακα στην Τουρκία, η Ιγκογκέα στην Βοσνία και η μισή περυσινή σεζόν ως assistant στην Χίμκι. Εκεί όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον συμπατριώτη και νεοαποκτηθέντα άσο του «τριφυλλιού», Στέφαν Γιόβιτς.


Ο λόγος για τον Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς, τον οποίο εντοπίσαμε στο σπίτι του στο Βελιγράδι ανήμερα Χριστούγεννα για τους παλαιοημερολογίτες Σέρβους και είχε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει για τον 31χρονο που κατέχει το ρεκόρ στις ασίστ (19) σε ένα ματς στην Euroleague.


«Δεν του έχω μιλήσει πρόσφατα, αλλά ξέρω ότι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα αποθεραπείας και το τελευταίο διάστημα έκανε ατομικές προπονήσεις, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την φόρμα του, ώστε να φτάσει στο σημείο που θα είναι έτοιμος για να υπογράψει κάπου. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός είναι το κατάλληλο περιβάλλον γιατί θα του δώσει χρόνο να βρει ρυθμό στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague, χωρίς να έχει την πίεση του παρελθόντος στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και συνάμα να "ζεσταθεί" ενόψει των πιο κρίσιμων αγώνων στο Κύπελλο και το πρωτάθλημα Ελλάδας.», μας είπε αρχικά ο 54χρονος Σέρβος coach πριν του ζητήσουμε να μας πει πως τον είδε στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν.


«Η περυσινή σεζόν στην Μόσχα δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για τον Στέφαν. Όταν πήγα εγώ στην ομάδα, για να πλαισιώσω τον Ρίμας Κουρτινάϊτις στο προπονητικό επιτελείο (σ.σ.: έναν μήνα αργότερα ο Λιθουανός coach απολύθηκε και ο Τριφούνοβιτς έμεινε ως συνεργάτης του υπηρεσιακού Αντρέϊ Μάλτσεφ ), η Χίμκι βρισκόταν σε άθλια κατάσταση από αγωνιστικής και οργανωτικής πλευράς. Προερχόταν από 11 σερί ήττες, που στην συνέχεια έγιναν 17, ενώ η διοίκηση είχε αφήσει στο έλεος της το αγωνιστικό τμήμα και όλοι ήταν πολύ πίσω στις πληρωμές. Μέσα στα Χριστούγεννα είχαν φύγει ο Μονρό και ο Γερέμπκο, τον Γενάρη ακολούθησε και ο Μπούκερ, οπότε από ένα σημείο και μετά παίζαμε με μισή ομάδα και ακόμη και οι καλοί μας παίκτες είχαν απογοητευτεί και περίμεναν πότε θα τελειώσει η χρονιά.», σχολίασε ο πρώην παίκτης του Ντράγκαν Σάκοτα και του αείμνηστου Κρέζιμιρ Τσόσιτς στην Ζαντάρ (1988-1991).


«Χωρίς τραυματισμούς θα έπαιζε τώρα σε Ρεάλ, Μπάρτσα ή ΤΣΣΚΑ!»


Του ζητάμε ένα σύντομο scouting-report και εκείνος στέκεται στην ατυχία είχε ο Γιόβιτς με τους τραυματισμούς στο peak της καριέρας του. «Η γνώμη μου για το αγωνιστικό του προφίλ και την ποιότητα που βγάζει στο παρκέ, είναι πολύ ξεκάθαρη γιατί τον ξέρω πολύ καλά, από όταν ήταν πολύ μικρός και έπαιζε στην Σλόγκα και την Ραντνίσκι και πριν μετακομίσει στο Βελιγράδι για τον Ερυθρό Αστέρα. Κατά την άποψή μου είναι ένας από τους 3-4 τέσσερις κορυφαίους point-guards στην Ευρώπη και αν δεν είχε τραυματισμούς, σίγουρα θα είχε πάρει μετεγγραφή σε κάποιο από τα μεγάλα clubs, επιπέδου Ρεάλ, Μπαρτσελόνα ή ΤΣΣΚΑ. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει έρθει νωρίτερα στον Παναθηναϊκό, αλλά βλέπεις, μέχρι το 2016 υπήρχε ο Διαμαντίδης και μετά τα ηνία τα πήρε ο Καλάθης.», υπερθεμάτισε ο πρωταθλητής και Κυπελλούχος Λιθουανίας σαν προπονητής με τον Λιέτουβος (2012) και 2 φορές πρωταθλητής Σερβίας σαν παίκτης με τον Ερυθρό Αστέρα (1993 & 1994).


«Με την ευκαιρία θεωρώ ότι έχει αρκετές ομοιότητες με τον Νικ, γιατί είναι δυνατός και ψηλός και όταν ήταν απολύτως υγιής, οι δύο τους συναγωνίζονταν για την πρωτιά της Euroleague στις ασίστ. Ο Γιόβιτς είναι καλύτερος σουτέρ και ο Καλάθης ίσως πιο γρήγορος. Όπως και να 'χει, πάντως, το γεγονός ότι δεν βιάστηκε να επιστρέψει, δείχνει σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του τραυματισμού του. Όπως επίσης και το ότι υπέγραψε σε μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, σημαίνει ότι είναι σε καλή κατάσταση, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρει που έρχεται και τις απαιτήσεις υπάρχουν!», συμπλήρωσε ο έμπειρος Σέρβος τεχνικός, που τον Σεπτέμβριο του 2019 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κι έμεινε για περίπου 14 μήνες μακριά από τους πάγκους.


«Θέμα χρόνου να αναβαθμίσει τον Παναθηναϊκό!»


Κλείνοντας, του ζητάμε να μας παραθέσει τα πλεονεκτήματά του μέσα σο παρκέ και πριν τελειώσουμε την φράση, γίνεται χείμαρρος: «Βάσει ύψους (σ.σ.: 1,98), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί combo guard, αλλά πιστεύω ότι είναι περισσότερο δημιουργικός point-guard παρά εκτελεστικός. Το μεγάλο του κορμί και τα δυνατά χέρια του, τον βοηθούν πολύ στο κομμάτι της άμυνας, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένας playmaker, που παρ' ότι μπορεί να σκοράρει, θυσιάζεται για να βοηθήσει σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα, όμως, έχει την προσωπικότητα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες και να ηγηθεί στην επίθεση και αυτό δείχνει πόσο ολοκληρωμένος παίκτης είναι. Για μένα αποτελεί τον ιδανικό προπονητή μέσα στο γήπεδο και πιστεύω ότι είναι ο playmaker αλλά και η προσωπικότητα που έλλειπε από τον Παναθηναϊκό, τα δύο τελευταία χρόνια. Έχοντας δει αρκετά παιχνίδια του, φέτος θεωρώ ότι ταιριάζει πάρα πολύ με τον Μέικον στο "2", είμαι σίγουρος ότι θα συνεννοείται με κλειστά μάτια με τον Νέντοβιτς και πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανεβάσει το παιχνίδι της ομάδας σε υψηλότερα επίπεδα!», κατέληξε ο "Τρίφα", υπογραμμίζοντας ότι έχει δει πολλά εφετινά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και πιστεύει σε μία σαφώς καλύτερη εικόνα του στο 2ο μισό της σεζόν.