Τι θα δώσει ο Ντεκ στο γεμάτο ρόστερ της Ρεάλ (vids)

Τι θα δώσει ο Ντεκ στο γεμάτο ρόστερ της Ρεάλ (vids)

Τι θα δώσει ο Ντεκ στο γεμάτο ρόστερ της Ρεάλ (vids)
Ο Γκάμπριελ Ντεκ υπήρξε 15ος σε συμμετοχές μεταξύ 21 παικτών σε μια από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ. Πλέον θα φορέσει ξανά τα λευκά της Ρεάλ Μαδρίτης, προτιμώντας την επιστροφή από την αβεβαιότητα.

Τον περασμένο Απρίλιο η αποδεκατισμένη λόγω τραυματισμών Ρεάλ Μαδρίτης ισοπέδωσε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και προκρίθηκε την ύστατη ώρα στα playoffs της EuroLeague, εντούτοις ο Γκάμπριελ Ντεκ ενημέρωσε πριν από το τζάμπολ τους συμπαίκτες του για την απόφασή του να πάρει τα ταλέντα του και να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Η νίκη (67-93) επί της Φενέρ ήταν το τελευταίο ματς του Αργεντινού φόργουορντ με τη Ρεάλ ενώ ο Πάμπλο Λάσο είδε για δεύτερη φορά έναν κομβικό παίκτη στο rotation να αποχωρεί μεσούσης της σεζόν για το ΝΒΑ έπειτα από τον Φακούντο Καμπάτσο. Κι αν στην περίπτωση του Φάκου, η μετακίνησή του στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο ήταν αναμενόμενη, ο Ντεκ άφησε στα... κρύα του λουτρού συμπαίκτες και προπονητές, δίχως ουδείς να περιμένει την παραπάνω εξέλιξη. Το βράδυ της Πέμπτης 8/4/21, ο Ισπανός δημοσιογράφος Chema de Lucas δημοσίευσε στο Twitter την είδηση πως ο Ντεκ θα συνεχίσει στους Θάντερ, επιβεβαιώνοντας εκ νέου πως το ΝΒΑ κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα επί του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μια... μικρομεσαία ομάδα και αγορά των ΗΠΑ άρπαξε έναν πρωταγωνιστή από ένα μέγεθος όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, μολονότι το buy-out του Ντεκ ήταν στα δυο εκατομμύρια.

Το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένας προπονητής με ενδιαφέρουσες επιθετικές επιλογές. Επί ημερών του, η Ρεάλ Μαδρίτης στηρίζεται στο επιθετικό ταλέντο των παικτών της. Ο Βάσκος κόουτς τους δίνει ελευθερία στο παρκέ, θέλει γρήγορη κίνηση της μπάλας με καλό spacing, δίνοντας παράλληλα βάση στην transition offense. Ό,τι συμβαίνει, επί παραδείγματι με τα χαρακτηριστικά plays που ήθελαν διαρκή κίνηση και εκτέλεση από τον Τζέισι Κάρολ ή εκείνα που ξεκινούν από post up ψηλών. Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία του Λάσο από το 2011 δεν προσαρμόζεται από αντίπαλο σε αντίπαλλο, αλλά αντίθετα παραμένει αναλλοίωτη, βάζοντας στην εξίσωση τη διαχείριση πολλών σταρ. Με την επικείμενη απόκτηση του Ντεκ, η Ρεάλ Μαδρίτης προχώρησε σε μια κίνηση που αναμένεται να αποδειχθεί συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές, με δεδομένο ότι η θέση «4» ενισχύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταβάρες - Πουαριέ στη θέση του σέντερ. Γιαμπουσέλε - Ντεκ - Ράντολφ στους πάουερ φόργουορντ. Μια πανίσχυρη γραμμή ψηλών (ο Ντεκ θα παίζει και στο "3"), με τον Ράντολφ να ανεβάζει σταδιακά στροφές, δίχως να πιέζεται να επιστρέψει στο top επίπεδο. Πλέον ο Γιαμπουσέλε πλαισιώνεται με ακόμη έναν παίκτη που μπορεί να παίξει στο low post, που πασάρει καλά και μπορεί να τρέξει στο γήπεδο ενώ βελτιώνει την άμυνα, ειδικά κοντά στο καλάθι.

τνεκ

Χάνει σούπερ σταρ, συνεχίζει στο top επίπεδο

Τα τελευταία χρόνια, η Ρεάλ έχασε σημαντικούς παίκτες της που αποφάσισαν να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξουν στο ΝΒΑ. Ό,τι συνέβη, επί παραδείγματι με τους Νίκολα Μίροτιτς (Μπουλς, 2014), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Σίξερς, 2016), Ουίλι Ερνανγκόμεθ (Νικς, 2016) Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς, 2018), Φακούντο Καμπάτσο (2020, Νάγκετς), Γκάμπριελ Ντεκ (2021, Θάντερ) και εσχάτως Ουσμάν Γκαρούμπα, ο οποίος μετακόμισε στο Χιούστον για λογαριασμό των Ρόκετς. Στο μεσοδιάστημα, ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ, Φελίπε Ρέγιες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Σέρχιο Γιουλ υπέστη ρήξη χιαστού το 2017, χάνοντας την εκρηκτικότητα που είχε πριν από τον τραυματισμό του ενώ ο Άντονι Ράντολφ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο ΣΕΦ, τον Δεκέμβριο του 2020. Έστω κι έτσι, η «Βασίλισσα» συνεχίζει στο top επίπεδο ενώ ο Λάσο δίνει την ευκαιρία στους παίκτες της Ακαδημίας να ανέβουν στη σκηνή και να δείξουν τι αξίζουν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2014-16, κατέκτησε τα πάντα με τη Ρεάλ και πλέον... φιγουράρει στο εξώφυλλο του ΝΒΑ2Κ22, αποτελώντας τον ηγέτη των Μάβερικς. Ή ο Τρίσταν Βούκσεβιτς, ο γιος του Ντούσαν Βούκσεβιτς που έχει κερδίσει ρόλο και χρόνο στο rotation.

Συνοψίζοντας...

Ο Γκάμπριελ Ντεκ μέτρησε μόλις 7 συμμετοχές φέτος με τους Θάντερ. Ήταν ο 15ος σε συμμετοχές μεταξύ των 21 παικτών που έχει χρησιμοποιήσει φέτος η Οκλαχόμα. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει καλό όνομα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γνωρίζει την ομάδα, τον προπονητή και πολλούς από τους συμπαίκτες του. Πριν φύγει για το ΝΒΑ, ήταν ένας από τους χαμηλόμισθους παίκτες των Μαδριλένων. Πλέον επιστρέφει με νέο στάτους στη Ρεάλ που πήρε ουσιαστικά 2 εκατομμύρια ως buy-out για να τον «δανείσει» στους Θάντερ απλώς για εννιά μήνες.

Το depth-chart της Ρεάλ Μαδρίτης

PG Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος, Τομά Ερτέλ, Κάρλος Αλοθέν, Χουάν Νούνιεθ

SG Σέρχιο Γιουλ, Φαμπιάν Κοζέρ, Ρούντι Φερνάντεθ

SF Άνταμ Χάνγκα, Τζέφερι Τέιλορ, Αλμπέρτο Αμπάλντε, Γκάμπριελ Ντεκ

PF Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Άντονι Ράντολφ, Τρέι Τόμπκινς, Τρίσταν Βούκσεβιτς

C Έντι Ταβάρες, Βενσάν Πουαριέ