Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Νο.1 του NBA Draft 2023 (vids)

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Νο.1 του NBA Draft 2023 (vids)
Ο Ολυμπιακός θα βρει απόψε (17/12, 21:00) απέναντί του τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα και το Gazzetta γράφει για τον πιτσιρικά της Βιλερμπάν που δηλώνει ευθαρσώς πως «ο στόχος μου δεν είναι να είμαι το Νο.1 του Draft αλλά να γίνω ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ»!

Με την απόκτηση του Βίκτορ Γουεμπανιάμα (17χρ., 2μ.19) το περασμένο καλοκαίρι, η Βιλερμπάν ενέταξε τον καλύτερο Νέο Παίκτη του περσινού γαλλικού πρωταθλήματος και συγχρόνως, το μεγαλύτερο ταλέντο του γαλλικού μπάσκετ που ήδη λογίζεται από πολλούς ως το νούμερο 1 του NBA Draft 2023.

Έναν παίκτη που το άνοιγμα χεριών του είναι 2μ.31 (σ.σ. το wingspan του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι 2μ.21), που συνδυάζει το τεράστιο ανάστημά του με τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και έφεση στα κοψίματα ενώ οι Αμερικανοί scouts που ασχολούνται επισταμένως μαζί του, τον αντιμετωπίζουν ως το πιο μεγάλο prospect ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Έχει εξαιρετική τεχνική για έναν τόσο ψηλό παίκτη. Πασάρει δίχως να κοιτάζει, ντριμπλάρει και διαθέτει τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού», ανέφερε ο πρώην προπονητής του στην Ναντέρ, Πασκάλ Ντοναντιέ για τον Γουεμπανιάμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ένα τεράστιο ταλέντο, την ώρα που η σωματική ανάπτυξή του συνεχίζεται. «Είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο project παίκτη στον κόσμο» υπερθεμάτισε ο αναλυτής του ESPN για τη διαδικασία του NBA Draft, Μάικ Σμιτζ.

O 17χρονος φόργουορντ/σέντερ ασχολήθηκε αρχικώς με το ποδόσφαιρο -ως τερματοφύλακας και το τζούντο ωστόσο η επιρροή της μητέρας του που είχε παίξει μπάσκετ στο παρελθόν ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του. Σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ναντέρ, μιας ομάδας που παραδοσιακά δίνει έμφαση στις μικρές ηλικίες ενώ οι γονείς του αρνήθηκαν προτάσεις από την Μπαρτσελόνα και τη Βιλερμπάν.

Πάντως τον Φεβρουάριο του 2018, ο Γουεμπανιάμα έπαιξε με τους Καταλανούς στο Minicopa, το τουρνουά U4 που διεξάγεται κάθε χρόνο στο περιθώριο του ισπανικού Copa del Rey, έχοντας 16 πόντους και 15 ριμπάουντ στον αγώνα της τρίτης θέσης. Το 2019 εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα της Ναντέρ και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που ντεμπουτάρει στο EuroCup, σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 25 ημέρων απέναντι στην ιταλική Μπρέσια.

Ακολούθως έκανε θόρυβο στο Adidas Next Generation Tournament που διεξήχθη στο Κάουνας τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας 15.8 πόντους, 12 ριμπάουντ, 6 μπλοκ, 2.8 κλεψίματα και 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης απέναντι σε αθλητές που ήταν δυο χρόνια μεγαλύτεροί του! Μάλιστα στη νίκη επί της Σαραγόσα στις 8 Φεβρουαρίου 2020 έκανε ρεκόρ στο ANGT με 9 μπλοκ απέναντι στη Σαραγόσα!

H σεζόν 2020-21 ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του Γουεμπανιάμα σε καλύτερο νέο παίκτη της γαλλικής λίγκας, κάνοντας στο μεσοδιάστημα ρεκόρ καριέρας με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ στη νίκη επί της Ορλεάν με 99-87 στις 25/5/21. Το καλοκαίρι δέχτηκε πολλές προτάσεις ωστόσο αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της Βιλερμπάν, υπογράφοντας συμβόλαιο τριετούς διάρκειας στην ομάδα του Τόνι Πάρκερ, κερδίζοντας σταδιακά σε εμπειρία και χρόνο στο παρκέ.

Ο ίδιος παραδέχεται πως «η μεγαλύτερη δουλειά που έχω μπροστά μου είναι να βελτιώσω τη σωματική μου διάπλαση» και το video που κυκλοφόρησε πέρσι και δείχνει τον 16χρονο Γουεμπανιάμα να προπονείται με τους συμπατριώτες του, Βενσάν Πουαριέ και Ρούντι Γκομπέρ μοιάζει με σκηνή από ταινία προσεχώς. Ο πιτσιρικάς έχει ως πρότυπο τον Κρίσταπς Πορζίνγκις ενώ παρακολουθεί το παιχνίδι των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κέβιν Ντουράντ και Ρούντι Γκομπέρ.

Ξεκαθαρίζει, δε πως «Ο στόχος μου δεν είναι να είμαι το No.1 στο Draft, αλλά να γίνω ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ» εξηγεί ο Γουεμπανιάμα που φέτος μετράει 4.2 πόντους και 2.7 ριμπάουντ μ.ό. σε 6 αγώνες στην EuroLeague. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό στα μέρη μας.