Αρμάνι-Ρεάλ 73-75: Ζωντανή στην… αρένα του Μιλάνου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αρμάνι-Ρεάλ 73-75: Ζωντανή στην… αρένα του Μιλάνου
Μετά από... πολύ ξύλο, μια απίστευτη εξέλιξη κι ένα άστοχο σουτ τριών πόντων από τον Μάλκολμ Ντιλέινι στην εκπνοή, η Ρεάλ Μαδρίτης απέδρασε από το Μιλάνο καθώς επικράτησε της Αρμάνι με 73-75.

Ο αγώνας στο Μιλάνο είχε απίθανη εξέλιξη, πολύ σκληρές μονομαχίες αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης μεγάλη νικήτρια. Εκεί που κυριαρχούσε δίνοντας την εντύπωση ότι είχε κλειδώσει τη νίκη, η ισπανική ομάδα ξαφνικά εμφάνισε τάσεις αυτοχειρίας. Δεν τιμωρήθηκε γιατί ο Μάλκολμ Ντιλέινι δεν βρήκε στόχο στην εκπνοή του αγώνα κι έτσι διατήρησε την τρομερή παράδοση που έχει χτίσει στην ιταλική πόλη με οκτώ νίκες στους τελευταίους εννιά αγώνες. Παρότι μάλιστα δεν είχε τον Πάμπο Λάσο καθώς ο Ισπανός είναι σε καραντίνα κι έτσι τη Ρεάλ κατεύθυναν οι άμεσοι συνεργάτες του, Χεσούς Αλφόνσο-Ματέο Ντίεθ.

Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν το... ξύλο (με την καλή έννοια) που έπαιξε μεταξύ των αθλητών, καθώς ανά λεπτό έβλεπες παίκτες να πέφτουν στο παρκέ, δείγμα του πάθους όλων για τη νίκη.

Ο αγώνας

Η Αρμάνι έδειξε πιο πεινασμένη στο πρώτο δεκάλεπτο, δεν ανέδειξε τον μεγάλο πρωταγωνιστή αλλά βασίστηκε στην πολυφωνία της στην επίθεση αλλά και τη συνέπεια στην εκτέλεση. Αυτά τα στοιχεία της έδωσαν τη δυνατότητα να προηγηθεί με 19-14, περίπου 90’’ πριν το τέλος της περιόδου, διάστημα κατά το οποίο δεν άφησε τον Ουίλ Ταβάρες να… αναπνεύσει, πολλώ δε μάλλον να βρει χώρο στο καλάθι.

Ο Γιαμπουσέλι (11π.) έκανε τη διαφορά για τη Ρεάλ στο δεύτερο δεκάλεπτο, σε συνδυασμό με την απελπιστική αστοχία των Ιταλών (4/16 σουτ) αλλά και την ευκολία τους στο λάθος. Οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν 9-0 σερί από το 14’ έως και το 19’, ξέφυγαν με διψήφια διαφορά (25-35) για να κλείσει το ημίχρονο μ’ ένα καλάθι του Σαβόν Σιλντς και με σκορ 27-35.

Το παιχνίδι έγινε ακόμη πιο σκληρό αλλά και επεισοδιακό (με αρκετές τεχνικές ποινές) στο τρίτο δεκάλεπτο όπου Σιλντς και Ντιλέινι ηγήθηκαν της προσπάθειας της Αρμάνι να ροκανίσει τη διαφορά (40-44, 25:30). Η Ρεάλ δεν πλήρωσε βαρύ τίμημα για την επιπόλαιες αντιδράσεις της σ' εκείνο το διάστημα, μέσα από τα τρίποντα (11/21 στο τέλος της τρίτης περιόδου) απορρόφησε την αντίδραση της Αρμάνι η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε μ' ένα... ξαφνικό τρίποντο του Σέρχιο Γιουλ (48-55, 30').

Ο αρχηγός της Ρεάλ δεν μπορούσε να σκοράρει από κοντινή απόσταση αλλά από μακρινή είχε χέρι αλφάδι. Στην πραγματικότητα ήταν ο απόλυτος μαέστρος για την ομάδα του η οποία ξέφυγε με διψήφια διαφορά (55-67, 34:30) συνεχίζοντας να εκτελεί κατά ριπάς έξω από τα 6.75. Εκεί έδωσε λύσεις και ο Ρούντι Φερνάντεθ (61-71, 37') για να φτάσουμε στο τελευταίο λεπτό. Η Ρεάλ δεν ολιγώρησε απλά αλλά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να χάσει τη νίκη.

Η Αρμάνι επέμεινε και παρότι είδε τον Σιλντς να φεύγει τραυματίας, πλησίασε σε 69-73, 40'' πριν το τέλος αλλά και με (72-74). Στα τελευταία 15 δευτερόλεπτα έγιναν απίθανα πράγματα. Ο Ταβάρες πήρε το σπουδαιότερο ριμπάουντ του αγώνα μετά από άστοχη βολή του Κοζέρ, ο Χάνγκα αστόχησε σε τρεις βολές με το σκορ στο 72-75 και από το πουθενά η Αρμάνι βρήκε μια τελευταία ευκαιρία. Ο Χολ ευστόχησε σε μία βολή (73-75), αστόχησε επίτηδες στη δεύτερη με 5'' στο ρολόι, η Ρεάλ έχασε το ριμπάουντ και στην εκπνοή ο Ντιλέινι αστόχησε σε σουτ τριών πόντων. Απίθανο φινάλε

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 27-35, 48-55, 73-75

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η τελευταία φάση του αγώνα ήταν όλο το παιχνίδι. Ο Ντιλέινι δεν έβαλε το σουτ που θα έδινε τη νίκη στην Αρμάνι, όπως η ιταλική ομάδα δεν ευστόχησε σε κανένα από τα σουτ που κρίνουν έναν αγώνα.

MVP: Ο Γιαμπουσέλι έκανε τρομερό παιχνίδι. Θα μπορούσε να πάρει αυτόν τον τίτλο ο Σέρχιο Γιουλ αλλά στο τέλος υπέπεσε σε παιδικά λάθη κι έβαλε την ομάδα του σε καθεστώς κινδύνου.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Δεν ήταν ένας αλλά αρκετοί. Από τον Φαμπιάν Κοζέρ, στον Ρούντι Φερνάντεθ ο οποίος έβαλε την πινελιά του όταν έπρεπε.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Σε παιχνίδι που κρίθηκε και στην προσωπικότητα των παικτών, θα περίμενε κανείς ότι ο Λουίτζι Ντατόμε θα ύψωνε ανάστημα αλλά δεν το έκανε. Ο Μέλι έβγαλε τρομερές άμυνες αλλά δεν βοήθησε στην επίθεση.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το ξύλο που έπεσε στο παρκέ. Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, ανά λεπτό έβλεπες κορμιά στο παρκέ μετά από μια ισχυρή σύγκρουση καθώς έγιναν πολύ δυνατές μονομαχίες. Χωρίς υπερβολή, τα 44 φάουλ ήταν λίγα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Ρεάλ τελείωσε τον αγώνα με 13/27 τρίποντα και η Αρμάνι με 8/23.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αντικειμενικά, η Αρμάνι δεν υστέρησε σε κανέναν τομέα σε σχέση με τη Ρεάλ με εξαίρεση την ακρίβεια στο μακρινό σουτ. Η ισπανική ομάδα έδειξε παιδική αφέλεια όταν προηγήθηκε με +12 και κυρίως στο τελευταίο λεπτό όπου πέταξε στα σκουπίδια τρεις κατοχές και τέσσερις ελεύθερες βολές. Δεν πλήρωσε το τίμημα όμως γιατί ο Ντιλέινι ήταν άστοχος.

φ

ξ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.