Μίροτιτς στο Gazzetta: «Ο Γιάννης είναι "θρύλος", θα βγει και φέτος MVP!» (gTV)

Μίροτιτς στο Gazzetta: «Ο Γιάννης είναι "θρύλος", θα βγει και φέτος MVP!» (gTV)

Μίροτιτς στο Gazzetta: «Ο Γιάννης είναι "θρύλος", θα βγει και φέτος MVP!» (gTV)
Λίγες ώρες πριν την αποψινή (21.00) μάχη με τον Παναθηναϊκό, ο 2ος σκόρερ της Euroleague, Νίκολα Μίροτιτς μιλάει στην κάμερα του gTV για την εφετινή "υπερταχεία" της Μπαρτσελόνα, «θαμπώνεται» στην θέα του βαρύτιμου τροπαίου και καταθέτει την άποψή του για το φαινόμενο Στεφ Κάρι.

Η περυσινή επιστροφή στον τελικό του Final 4, μετά από 11 χρόνια (2010), πέρασε από μύρια κύματα και μετά από ένα ματς-θρίλερ στην Κολωνία συνδυάστηκε με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν, όμως, ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάκτηση των στόχων για τους οποίους αποφάσισε να αφήσει μία καριέρα στημένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που στην 5ετία που διήρκεσε του είχε αποφέρει κάτι περισσότερο 31,5 εκατομμύρια δολάρια και τον είχε καθιερώσει ως έναν forward, εκ των πλέον αποτελεσματικών στο σκοράρισμα.

Άλλωστε, το συμβόλαιο που του πρόσφερε η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2019 (26 εκατομμύρια Ευρώ για 3 χρόνια), ήταν επιπέδου ΝΒΑ και τον κατέστησε αυτομάτως ως τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην Ευρώπη!

Επομένως, ο Νίκολα Μίροτιτς περί ου και ο λόγος, πήρε μία εύκολη απόφαση να γυρίσει στην δεύτερη πατρίδα του (γεννήθηκε στο Μαυροβούνιο, αλλά είναι πολιτογραφημένος Ισπανός), με κίνητρο να νικήσει απέναντι στην πρώην ομάδα του (Ρεάλ) στην Ισπανία και να επαναφέρει τους «μπλαουγκράνα» στον ευρωπαϊκό θρόνο!

Η πρώτη προσπάθεια την σεζόν 2019-2020, δεν μπορεί να κριθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Η δεύτερη της περυσινής χρονιάς, ήταν σαφώς καλύτερη με τον "νατουραλιζέ" Ισπανό άσο να βάζει την υπογραφή του στο double (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και να οδηγεί την ομάδα στο Final 4 μετά από 7 χρόνια.

Η ήττα στον τελικό της 30ης Μαϊου από την Εφές, ακόμη στοιχειώνει τους πάντες στο καταλανικό στρατόπεδο και κατά μία έννοια τους δίνει συνεχές κίνητρο για την εφετινή προσπάθεια. Μετά από 15 αγώνες, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μετράει 13 νίκες και είναι μόνη της στην κορυφή της βαθμολογίας στην Euroleague, ενώ έρχεται στην Αθήνα μετρώντας επτά συνεχόμενες νίκες.

Ο "Μίρο" είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ατομικό επίπεδο, όντας 1ος σε αξιολόγηση (21,4) και 2ος σκόρερ της διοργάνωσης (μ.ο. 17,0π.), την ίδια ώρα που τα νούμερα του αγγίζουν το τέλειο: σχεδόν 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι, με 88% στις βολές, 65,5% στα δίποντα και 51% στα τρίποντα.

Το Gazzetta συνάντησε τον ηγέτη της αποψινής (21.00) αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο ξενοδοχείο "Divani Caravel" και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες μπασκετόφιλους. Από την μάχη της εφετινής Euroleague, το πανάκριβο συμβόλαιό και την πρόκληση του ΟΑΚΑ, μέχρι τον πρώην συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο (πριν αρχίσει η συνέντευξη ευχήθηκε να μην έχει κορονοϊό γιατί τον έχει στο Fantasy) και τον «Chef» του τριπόντου, Στεφ Κάρι.

Κι όλα αυτά στην θέα του βαρύτιμου τροπαίου της διοργάνωσης (η αλήθεια είναι ότι αλληθώρισε μόλις το είδε), το οποίο μας παραχώρησε για τις ανάγκες της συνέντευξης, η bwin, ο Επίσημος Εθνικός Χορηγός της Euroleague.

Video: Βασίλης Τσίγκας

Τεχνική επεξεργασία: Παύλος Σφενδιλάκης

Φωτογραφική επεξεργασία: Χρήστος Ζωίδης

- Νικόλα, καλώς όρισες! Τα ελληνικά σου είναι πολύ καλά λόγω δύο Ελλήνων, δύο Γιάννηδων, του Γιάννη Μπουρούση και του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους οποίους συνυπήρξες. Στην μέση της πιο δύσκολης εβδομάδας μέχρι στιγμής σ’ αυτή τη σεζόν με πέντε παιχνίδια σε εννιά μέρες, έρχεστε στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό στην καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τα αποτελέσματα, με σημαντικά όμως προβλήματα τραυματισμών με τον Χίγκινς και τον Καλάθη. Πώς έχετε καταφέρει να πάρετε επτά συνεχόμενες νίκες στην Euroleague, που δείχνει φέτος άκρως ανταγωνιστική;

«Πρώτα απ’ όλα, χαίρομαι που σε βλέπω ξανά. Για μένα είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα και να παίζω παιχνίδια όπως αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι τεράστιο. Ξέρουμε πόσο περίπλοκο είναι να παίζεις εδώ, να κερδίζεις εδώ. Ειδικά τώρα, που έχουμε όλους αυτούς τους τραυματισμούς που ανέφερες. Έχουμε νέα παιδιά, παίκτες που μας βοηθούν πολύ φέτος, παίκτες που μόλις υπογράψαμε. Είναι μια καλή στιγμή για όλους να κάνουν το βήμα παραπάνω, να παίξουν καλά και είναι μια σπουδαία ευκαιρία γι’ αυτούς να αποδείξουν τους εαυτούς τους. Ως ομάδα, ερχόμαστε σε καλή στιγμή. Κερδίζουμε, παίζουμε μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και θέλουμε να το συνεχίσουμε.»

- Μια ήττα στον τελικό, όπως συνέβη σε σας πέρυσι στην Κολωνία, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο φέτος; Γιατί μέχρι στιγμής, έχετε ένα πολύ καλό ρεκόρ με 13 νίκες και 2 ήττες πριν το τέλος του πρώτου γύρου και δεν είναι κάτι μικρό αυτό: δείχνει ότι παίζετε με στόχο το τρόπαιο στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Αυτό είναι το τρόπαιο, εδώ...

«Το βλέπω! Είναι πολύ όμορφο! Δίχως αμφιβολία, είναι ένα τεράστιο κίνητρο! Κάθε χρόνο είναι μια διαφορετική ιστορία. Πέρυσι, ήμασταν πολύ κοντά στο να κερδίσουμε την Euroleague. Φέτος, είναι προφανώς ένας απ’ τους στόχους μας, πριν όμως από αυτό έχουμε να κάνουμε πράγματα. Πρώτα πρέπει να προκριθούμε στα play-offs, μετά στο F4 και δεν είναι εύκολο να κερδίζεις.»

- Βήμα - βήμα;

«Βήμα - βήμα, ακριβώς και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κερδίζεις γιατί δεν τα έχω καταφέρει ακόμα και ξέρω πόσο περίπλοκο είναι. Όταν όμως είσαι στην Μπαρτσελόνα, είναι μια μεγάλη προσδοκία και πάντα πρέπει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, να είσαι εκεί να ανταγωνιστείς και να κερδίσεις. Μακάρι να κάνουμε χαρούμενους τους φιλάθλους μας και την ομάδα μας.»

- Στα πρώτα δύο χρόνια σου στην Μπαρτσελόνα είχες τα καλύτερα νούμερά σου κι έπαιξες το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας σου στην Euroleague. Παίζει κάποιο ρόλο σ’ αυτό, το ότι γύρισες από το ΝΒΑ στην πιο ώριμη φάση της καριέρας σου ή η Βαρκελώνη σου ταιριάζει περισσότερο από την Μαδρίτη;

«Είναι μια καλή ερώτηση, όμως έχει να κάνει περισσότερο με το ποιος είμαι, την προσωπικότητά μου, τι μπορώ να φέρω στην ομάδα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο μεγαλώνεις, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Πάντα μου αρέσει να δουλεύω σκληρά, θέλω να γίνομαι καλύτερος κάθε χρόνο και να πετυχαίνω τους στόχους μου. Τώρα είμαι 30 ετών κι αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να παίζεις το καλύτερό σου μπάσκετ. Προφανώς, πρέπει να είσαι και τυχερός και να ανήκεις σε μια καλή ομάδα με καλό προπονητικό staff και για μένα, το να είμαι στην Μπαρτσελόνα, είναι το τέλειο ταίριασμα. Είμαι τυχερός που δεν έχω κάποιο τραυματισμό και μπορώ να παίξω το καλύτερό μου μπάσκετ. Είμαι σε καλό δρόμο, όμως στο τέλος της ημέρας δεν έχει να κάνει με την ατομική απόδοση. Πάντα μετράει η ομάδα και το αν κερδίζει η ομάδα. Πέρυσι κερδίσαμε δύο τίτλους και μακάρι φέτος να το επαναλάβουμε και να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Αυτός είναι ο στόχος μου.»

- Τα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ ήταν πάντα δύσκολα για την Ρεάλ, την πρώην ομάδα σου στην Euroleague, αλλά και την Μπαρτσελόνα. Πιστεύεις ότι θα επαναληφθεί το σενάριο κι αύριο (σ.σ.: σήμερα), παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 17η θέση και πιθανότατα παίζει το χειρότερο μπάσκετ στην ιστορία του στην Euroleague;

«Ερχόμαστε με πολύ σεβασμό γι’ αυτή την ομάδα γιατί ξέρουμε πόσο ταλαντούχα είναι, παρά τα αποτελέσματα. Η ομάδα είναι πολύ ταλαντούχα και ξέρουμε ότι είναι πολύ ικανοί. Έχουν κερδίσει την Εφές κι άλλες ομάδες φέτος και σκέφτομαι τι έγινε με την Μπαρτσελόνα τα δύο τελευταία χρόνια, που κερδίσαμε όλα τα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, ακόμα κι όταν ήταν εκεί ο Νικ Καλάθης, ο πολύ καλός μου φίλος. Μακάρι να καταφέρουμε να το κάνουμε ξανά. Όμως πρέπει εμείς να παίξουμε πολύ καλά για 40 λεπτά και μόλις φτάσαμε από το Βελιγράδι, όπου ήταν μια παρόμοια κατάσταση. Με τους φιλάθλους κι εκεί, πώς παίζουν αυτές οι ομάδες εντός έδρας και θα είναι ένα παρόμοιο παιχνίδι με εκεί.»

- Μια προσωπική ερώτηση. Ο φίλος σου και πρώην συμπαίκτης σου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, υπέγραψε πέρυσι το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ. Εσύ υπέγραψες πέρυσι το πιο ακριβό στην Euroleague. Προκαλεί πίεση στον παίκτη, όταν ο κόσμος ξέρει με πόσα χρήματα αμείβεσαι;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ασχολούμαι με το πόσα χρήματα αμείβεται κάποιος. Προφανώς, πρέπει να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, πρέπει να αγαπάς τη δουλειά σου και πραγματικά αγαπάω αυτό που κάνω και απολαμβάνω να παίζω μπάσκετ. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερο πίεση όταν ανήκεις σε μια μεγάλη ομάδα και όταν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για να κερδίσεις. Αυτή είναι η πραγματική πίεση. Και όταν είσαι σημαντικός, δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, έχει να κάνει με σένα, την προσωπική σου ευθύνη. Και νιώθω αυτή την ευθύνη απ’ όταν ήμουν παιδί, απ’ όταν ήμουν στην Μαδρίτη. Πάντα να αποδεικνύω στον εαυτό μου, πάντα να είμαι καλός συμπαίκτης, πάντα να είμαι καλύτερος. Κι αν δεις κάθε χρόνο τα στατιστικά της ατομικής απόδοσης και της ομαδικής απόδοσης, γίνονται λίγο καλύτερα. Για μένα ήταν μια μεγάλη τιμή κι ευχαρίστηση να έχω αυτή την ευκαιρία να παίξω με τον Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ήταν ένα όνειρο να τον αντιμετωπίσω, όμως το να είμαι στην ίδια ομάδα μ’ αυτόν, να τον βλέπω να δουλεύει κάθε μέρα και να τον γνωρίσω καλύτερα ως άνθρωπο, ήταν εκπληκτικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι "θρύλος" και ότι θα πάρει λογικά άλλο ένα βραβείο MVP και φέτος.»

- Μιλώντας για τον Γιάννη, είσαι χαρούμενος για την επιτυχία του με τους Μπακς; Την περίμενες αυτή την επιτυχία πέρυσι; Ήσουν εκεί, ξέρεις τι έγινε πριν από δύο χρόνια, στεναχωρήθηκες κι εσύ μετά την ήττα από τους Ράπτορς, ήσουν μέλος του οργανισμού...

«Ήξερα ότι ο οργανισμός έκανε σπουδαία δουλειά, επενδύοντας χρήματα κι ενέργεια για να φτιάξουν μια καλύτερη ομάδα. Όλοι νιώθαμε ότι ο Γιάννης χρειαζόταν κάποια ακόμη κομμάτια για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Έκαναν σπουδαία δουλειά στην off-season και κατά τη διάρκεια της σεζόν, φέρνοντας ειδικά τον Τζρου Χόλιντεϊ.»

- Έπαιξες μαζί του στη Νέα Ορλεάνη...

«Έπαιξα μαζί του στη Νέα Ορλεάνη, είναι ένας All-Star παίκτης, είναι ένα τεράστιο κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Έφεραν τον Πι Τζέι Τάκερ γιατί χρειάζονταν κάποιον να αμυνθεί κόντρα στους σούπερ σταρ των άλλων ομάδων. Αυτοί ήταν σίγουρα μερικά απ’ τα κλειδιά της επιτυχίας τους. Ο Γιάννης χρειαζόταν αυτή τη βοήθεια γιατί είχε τον Μίντλεντον, όμως χρειαζόταν κάποιον άλλον με μεγαλύτερη εμπειρία. Πολλά πράγματα έγιναν στα play-offs, υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί σε άλλες ομάδες και με λίγη τύχη κέρδισαν και είμαι πολύ χαρούμενος.»

- Τελευταία ερώτηση γιατί είσαι κι εσύ ένας σπουδαίος σουτέρ. Είναι ο Στεφ Κάρι ο καλύτερος όλων των εποχών; Θα σπάσει κανένας το ρεκόρ του;

«Δίχως αμφιβολία, 100%! Είναι πολύ όμορφο να παίζεις και να παρακολουθείς κάποιον σαν κι αυτόν σ’ αυτή την μπασκετική εποχή. Άλλαξε το παιχνίδι, μαζί με αυτή την ομάδα, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, άλλαξαν αυτό το μοντέρνο καινούργιο μπάσκετ. Η ικανότητά του να σουτάρει από τόσο μακριά είναι εκπληκτική και θα φτιάξει ένα νέο ρεκόρ που κανένας δεν θα καταφέρει να σπάσει τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον! Αυτή είναι η γνώμη μου. Πολλά συγχαρητήρια σ’ αυτόν και μακάρι να συνεχίσουμε να ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι του.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.