Βιλερμπάν-Ζενίτ 61-71: Οι Γάλλοι τα... έσπασαν και η ομάδα του Πασκουάλ επέστρεψε στις νίκες

Γιώργος Κούβαρης
Βιλερμπάν-Ζενίτ 61-71: Οι Γάλλοι τα... έσπασαν και η ομάδα του Πασκουάλ επέστρεψε στις νίκες
Μετά από τρεις σερί ήττες, η Ζενίτ κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες καθώς επιβλήθηκε εκτός έδρας της... άστοχης (με 1/12 τρίποντα) Βιλερμπάν με 71-61.

Νίκη... ανάσα πήρε η Ζενίτ στο πρώτο ματς της «διαβολοβδομάδας» καθώς κατάφερε να αφήσει πίσω της, τις τρεις διαδοχικές ήττες στην διοργάνωση και βρεθεί στο 9-6 με το οποίο επέστρεψε και πάλι στην οκτάδα. Η αλήθεια είναι ότι το ματς της Λυών δεν... διεκδικεί δάφνες θεάματος, με τη ρωσική ομάδα να στέκεται καλύτερα στο παρκέ και να εκμεταλλεύεται τα καλά της διαστήματα με τα οποία μπόρεσε να «χτίσει» διαφορά στις παρυφές των 10 πόντων στην 3η περίοδο και να την κρατήσει έως το τέλος.

Ο Άλεξ Πόιθρες με 16 πόντους και 7/8 δίποντα ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, ενώ τον ακολούθησαν οι Τζόρνταν Λόιντ με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ, όπως επίσης και ο Μπίλι Μπάρον του πρώτου ημιχρόνου ο οποίος τελείωσε το ματς με 14 πόντους και 4/8 τρίποντα.

Το ματς

Ντέρμπι με τα... όλα του ήταν η αναμέτρηση στο «Αστρομπάλ» στο πρώτο δεκάλεπτο! Μέχρι το πρώτο πεντάλεπτο (7-7) τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες των δύο ομάδων και ουσιαστικά ο χαρακτήρας του αγώνα ήταν να προστατεύσουν οι ομάδες το καλάθι τους και από εκεί και πέρα να πάρουν ότι περισσότερο μπορούσαν στην επίθεση. Μέχρι και το 8' το ματς πήγαινε πόντο-πόντο (14-15 η Ζενίτ) για να κλείσει η πρώτη περίοδος με τους Ρώσους να προηγούνται με 18-21. Παρόλα αυτά οι Ουμπενιάμα και Τζόουνς συνετέλεσαν ώστε να επιστρέψει η Ασβέλ στο ματς και να προηγηθεί με 26-23 στο 16', με τις άμυνες να είχαν ακόμα τον... πρώτο λόγο στο ματς. Το πρώτο μισό έκλεισε με τη Ζενίτ να έχει βραχέα κεφαλή στο σκορ (32-33) αλλά να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα 0/8 τρίποντα των γηπεδούχων σε αυτό το διάστημα.

Ο Μπίλι Μπάρον ήταν εκείνος που οδηγούσε τη Ζενίτ (11π., 3/7τρ.) στο πρώτο μισό του αγώνα, με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να μπαίνει πολύ δυνατά στην 3η περίοδο και να με επιμέρους 10-2 να προηγηθεί με 34-43 στο 24'. Το +9 παρέμεινε έως και το 27' (40-49) ωστόσο οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να κρατηθούν με... νύχια και με δόντια στο σκορ μειώνοντας σε 49-54 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Αν μη τι άλλο το παιχνίδι δεν διεκδικούσε δάφνες θεάματος αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι η Ζενίτ έδειχνε να «πατάει» καλύτερα στο παρκέ της Λυών. Στο 35' επανέφερε την διαφορά στο +9 (53-62) χάρη στον Άλεξ Πόιθρες ενώ ο δείκτης του σκορ έφτασε για πρώτη φορά στο ματς και σε διψήφιο νούμερο (57-67) τρία λεπτά πριν από το τέλος. Η Βιλερμπάν είχε καταφέρει να ευστοχήσει μόλις σ' ένα τρίποντα (1/12) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να επιστρέψει στην διεκδίκηση της νίκης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο καλό ξεκίνημα της Ζενίτ στο δεύτερο ημίχρονο, με το οποίο κατάφερε να πάρει διαφορά 10 πόντων (34-44) και να την κρατήσει έως το τέλος του αγώνα.

MVP: Ο Τζόρνταν Λόιντ είχε πληθωρική παρουσία στο παρκέ με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Άλεξ Πόιθρες βοήθησε ώστε να ανοίξει η ψαλίδα στο σκορ έχοντας 16 πόντους με 7/8 δίποντα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Τηρουμένων των αναλογιών και των απαιτήσεων ο Έλι Οκόμπο δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ μένοντας στα 3/9 εντός παιδιάς, υποπίπτοντας και σε 4 λάθη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 1/12 τρίποντα της Βιλερμπάν αποδείχθηκαν... καθοριστικά για την τελική έκβαση του αγώνα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ζενίτ έκανε καλύτερα τα... μικρά πράγματα, τις λεγόμενες μπασκετικές λεπτομέρειες και σ' ένα ματς όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες και όχι οι επιθέσεις, κατάφερε να φτάσει στην 9η νίκη της φέτος.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 32-33, 49-54, 61-71

@Photo credits: EuroLeague