Αρμάνι-Παναθηναϊκός 75-54: Ένα ημίχρονο δεν είναι ποτέ αρκετό

Γιώργος Κούβαρης
Αρμάνι-Παναθηναϊκός 75-54: Ένα ημίχρονο δεν είναι ποτέ αρκετό
Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε εξόχως ανταγωνιστικός στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο Μιλάνο αλλά το κακό ξεκίνημα στην 3η περίοδο έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη του ματς μέχρι να φτάσει η Αρμάνι στην εύκολη νίκη με 75-54.

Ο Παναθηναϊκός άφησε πολλές υποσχέσεις στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Αρμάνι στο Μιλάνο.

Συγκέντρωση, προσήλωση και στόχευση σε άμυνα και επίθεση άφηναν τα... πάντα ανοικτά ενόψει του δεύτερου μισού και με το σκορ στο 33-29. Φευ... Οι «πράσινοι» άφησαν στα αποδυτήρια το καλό πρόσωπο του ημιχρόνου, δέχθηκαν γρήγορα ένα σερί 12-0 και έκτοτε βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να φτάσουν τους γηπεδούχους. Δύο φορές μόνο κατάφεραν να πλησιάσουν στους 8 και τους 10 πόντους, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι παίκτες του Μεσίνα έβρισκαν τις λύσεις για να επαναφέρουν τον δείκτη του σκορ μεταξύ του +15 και του +17.

Ο Ντέβον Χολ μπορεί να πέτυχε 19 πόντους έχοντας 5/7 δίποντα και 3/4 τρίποντα, αλλά εκείνοι που έκαναν τη δουλειά για την Αρμάνι Μιλάνο ήταν ο Κάιλ Χάινς (14π., 6/7δίπ., 4ριμπ.) και ο «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ (6π., 9ασ.) οι οποίοι ευθύνονται για το άνοιγμα της «ψαλίδας» μέχρι να αναλάβει δράση ο συμπαίκτης του στο τέλος.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε τα φθηνά του λάθη (16 για μόλις 12 ασίστ) και την αστοχία του από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά, όταν και μέτρησε 4/14 τρίποντα. Και έχοντας δεχθεί στο δεύτερο μισό του αγώνα επιμέρους 42-25 ήταν εκ των πραγμάτων απίθανο να φανεί και πάλι ανταγωνιστικός.

Το ματς

Ήταν ολοφάνερο ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε να δώσει έμφαση στην άμυνα αλλά στο πρώτο πεντάλεπτο το παιχνίδι εξελίχθηκε μέσα από τις... επιθέσεις των δύο ομάδων. Καλάθι εσείς; Καλάθι και εμείς. Κάπως έτσι το σκορ ήταν 13-13 στο 6' με τον Ντάριλ Μέικον να είχε τους εννέα πόντους και τον Οκάρο Ουάιτ τους άλλους τέσσερις. Τη στιγμή που ο Πρίφτης εμπιστεύτηκε την ίδια πεντάδα τους Μποχωρίδη, Πέρι, Κασελάκη, Μαντζούκα και Παπαγιάννη, οι «πράσινοι» δέχθηκαν μόλις ένα καλάθι στα τέσσερα τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου και κάπως έτσι μπόρεσαν να πάρουν προβάδισμα με 15-19. Σε αυτό το διάστημα μέτρησαν 4/6 τρίποντα ενώ η Αρμάνι είχε μόλις 7/19 εντός παιδιάς (1/5τρ.)

Παρόλα αυτά δεν εκμεταλλεύτηκαν το μομέντουμ εκείνη τη στιγμή προκειμένου να διατηρήσουν το +4 ή ακόμα και να το αυξήσουν. Αν και (παρά τις αλλαγές του Πρίφτη στα πρόσωπα) οι καλές άμυνες συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό στην επίθεση ο Παναθηναϊκός είχε δυσκολία να φτάσει στο καλάθι. Κάποια ντράιβ του Σαντ Ρος μπόρεσαν να κρατήσουν το «τριφύλλι» μέσα στο παιχνίδι και να είναι ισόπαλο το σκορ έως και το 18' (29-29). Όμως η αφλογιστία στην τελευταία στροφή του πρώτου ημιχρόνου και ένα 4-0 της Αρμάνι με 4/4 βολές, διαμόρφωσαν το 33-29. Οι γηπεδούχοι είχαν στο πρώτο μισό 11/22 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 5/6 βολές, 10-4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός 8/10 δίποντα, 4/10 τρίποντα (σ.σ. δηλαδή 0/4 στην 2η περίοδο), 1/2 βολές, 11-4 ριμπάουντ και επίσης 6 ασίστ αλλά για... 7 λάθη.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια το... μίνι 4-0 έμελλε να ήταν το εφαλτήριο για να ολοκληρώσουν οι Ιταλοί σερί 16-0 στο σύνολο! Αποτέλεσμα; Να προηγηθεί η Αρμάνι Μιλάνο με +16 πόντους διαφορά (45-29 στο 24') και να αποκτήσει ολοκληρωτικά τα ηνία του αγώνα. Ο Κάιλ Χάινς ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά για λογαριασμό της ομάδας του ωστόσο ο Παναθηναϊκός βρήκε... ανάσες και με δικό του 8-0 μείωσε στους οκτώ πόντους (45-37 στο 26'). Όμως δεν υπήρχε και συνέχεια. Το τάιμ άουτ του Μεσίνα ήταν εκείνος που... έπρεπε για τους γηπεδούχους προκειμένου να «σπάσει» η ομάδα του τη ζώνη της και αμέσως η διαφορά έφτασε και στο +17. Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός.

Μόνο μέχρι τους 10 πόντους κατάφερε να μειώσει η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη (59-49 στο 34'). Η Αρμάνι μπόρεσε να διατηρήσει την τιμή της σε διψήφιο νούμερο, φτάνοντας και στο +19 (73-54) δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο 16-0 σερί που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από τα τέλη της δεύτερης περιόδου έως και τα μέσα της τρίτης με αποτέλεσμα το 29-29 να γίνει 45-29 και ουσιαστικά να «κλειδώσει» η Αρμάνι τη νίκη.

O MVP: Ο Κάιλ Χάινς ήταν... παντού και εκείνος που έβαλε την υπογραφή στο καθοριστικό σερί της Αρμάνι έχοντας στο σύνολο 14 πόντους με 6/7 δίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 λάθος.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Παπαπέτρου εξακολουθεί να ψάχνει τα πατήματά του καθώς μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε ακόμα δεν έχει επανέλθει στην γνωστή του κατάσταση.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ακόμα... μοιράζει ασίστ, συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία. Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς με 9 τελικές πάσες, η μία καλύτερη από την άλλη. Ο Ντέβον Χολ έκανε το δικό του ξέσπασμα όταν τα πάντα είχαν κριθεί.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 16 λάθη του Παναθηναϊκού την ώρα που η Αρμάνι είχε μόλις... 3!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς πόντο για περίπου 6 λεπτά, κάτι που -όπως αποδείχθηκε- πλήρωσε... ακριβά στο παιχνίδι.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός άφησε στα αποδυτήρια το καλό πρόσωπο του πρώτου ημιχρόνου, μοιραία ήρθε και αυτή η ήττα. Όταν απέναντι σε μια ποιοτική ομάδα όπως είναι Αρμάνι είχε 16 λάθη και 4/14 τρίποντα για τρία δεκάλεπτα, ήταν... αδύνατον αν φανεί ανταγωνιστικός και για το υπόλοιπο παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 33-29, 57-42, 75-54