Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 90-79: Την «πάτησε» και χτίζει σερί

Ευαγγελος Στελλάκης
Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 90-79: Την «πάτησε» και χτίζει σερί
Η Φενέρμπαχτσε (6-9) ήταν καλύτερη της Μακάμπι (7-8) στην πλειοψηφία της αναμέτρησης στην Πόλη και την νίκησε με 90-79. Οι Ισραηλινοί άγχωσαν κάπως τους Τούρκους στο φινάλε (επέστρεψαν από το -19 στο -6), αλλά η προσπάθεια τους έμεινε ημιτελής.

Η τρίτη διαδοχική νίκη της Φενέρμπαχτσε στην EuroLeague είναι γεγονός, την ίδια στιγμή που η βαθμολογική κάμψη της Μακάμπι συνεχίστηκε με την 6η της ήττα στα επτά τελευταία ματς. Οι Τούρκοι ήταν συνολικά ανώτεροι από πλευράς απόδοσης, είχαν σε μεγάλη βραδιά το δίδυμο Ντε Κολό - Μπούκερ, ενώ στο φινάλε διαχειρίστηκαν ψύχραιμα την αντεπίθεση των φιλοξενούμενων.

Ο αγώνας

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε ιδανικό ξεκίνημα με 2/2 τρίποντα από Έβανς και Ουιλμπέκιν (0-6 στο 2'), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στα μισά της περιόδου οι Τούρκοι είχαν επαναφέρει την ισορροπία (13-13 στο 6') και δεν άργησαν να προηγηθούν ακόμα και με διαφορά 8 πόντων με τον Ντε Κολό (23-15 στο 10'). Ωστόσο ένα τρομερό buzzer beater του Ουιλμπέκιν μείωσε (23-18) απροσδόκητα κι έδωσε ψυχολογία στους φιλοξενούμενους.

Στην δεύτερη περίοδο, ο Ντε Κολό βρήκε ρυθμό και με διαδοχικούς πόντους οδήγησε στο +9 τους γηπεδούχους (30-21 στο 13') αλλά η Μακάμπι επέστρεψε εκμεταλλευόμενη το καλό της διάστημα (32-30 στο 16') με Τέιλορ, Ζίζιτς και Έβανς. Η Φενέρ διαχειρίστηκε σωστά την πίεση που δέχθηκε και βρήκε άμεσα λύσεις (38-32 στο 18') από τους ψηλούς της, Μπούκερ και Βέσελι, κι ευτύχησε να πάει στα αποδυτήρια στο +5 (42-37). Η αλήθεια είναι πως αν και τα πράγματα ήταν σχετικά... ρευστά στον πίνακα του σκορ, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξε να ελέγχει την κατάσταση στο πρώτο εικοσάλεπτο, έχοντας ελαφρώς το πάνω χέρι.

Και πράγματι, στην επανάληψη η Φενέρ δεν άργησε να βάλει το... νερό στο αυλάκι με ένα γρήγορο 5-0 από Χένρι και Μπούκερ (47-37 στο 22'). Η πρώτη διψήφια διαφορά στο ματς ήταν γεγονός και πλέον οι γηπεδούχοι μετατράπηκαν στο απόλυτο φαβορί για το ροζ φύλλο. Λίγο αργότερα χτύπησε ξανά ο Χένρι με έξι δικούς του πόντους (59-43 στο 27') από τρίποντο και γκολ-φάουλ για να εκτοξεύσει την διαφορά στο +16. Η Μακάμπι έχασε την επαφή της με το σκορ κάνοντας ένα κάκιστο τρίτο δεκάλεπτο (28-14) σε άμυνα κι επίθεση. Μάλιστα η Φενέρ απλοποίησε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, φτάνοντας στο φινάλε της τρίτης περιόδου ως το +21 με σερί 7-0 (70-49 στο 30') και πολύτιμους πόντους από Γκούντουριτς και Πολονάρα.

Ο αγώνας απέκτησε νέο ενδιαφέρον στην καθοριστική περίοδο όταν οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα απίστευτο επί μέρους 18-4 (74-68 στο 34'). Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθουν, με αιχμή του δόρατος τον Νάναλι, τη στιγμή που η Φενέρμπαχτσε είχε «κάτσει» στο προβάδισμα της. Κάποιες λύσεις από την γραμμή των προσωπικών (77-68 στο 36') έστειλαν ξανά τους Τούρκους στις παρυφές των δέκα πόντων, προσφέροντας επιθετικές ανάσες. 2'18'' πριν το φινάλε, ο Ουιλμπέκιν με το τέταρτο τρίποντο του στο ματς κατέβασε την διαφορά στους πέντε (79-74). Κάπου εκεί ανέλαβαν δράση οι καταπληκτικοί Μπούκερ και Ντε Κολό (83-74) που ουσιαστικά στα 59'' κατοχύρωσαν το ροζ φύλλο υπέρ της ομάδας τους, παρά το άγχος των προηγούμενων λεπτών.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 42-37, 70-51, 90-79.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην τρίτη περίοδο η Φενέρ κεφαλαιοποίησε την ανωτερότητα της καθώς εκτόξευσε την διαφορά πλησίον των 20 πόντων. Αγχώθηκε λίγο στο φινάλε αλλά προστάτευσε επιτυχώς το ροζ φύλλο.

Ο MVP: Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν «άσφαιρος» από την περιφέρεια με 0/4 τρίποντα, αλλά έκανε μεγάλη ζημιά στους Ισραηλινούς χτυπώντας από «μέσα». Ο απολογισμός του; 21 πόντοι με 8/11 δίποντα, 5/6 βολές, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο. Η σούμα έγραψε 25 μονάδες στην αξιολόγηση. Όλα αυτά σε 29:39' παρουσίας.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Δεν φάνηκε καθόλου ο Ρέινολντς (3π., 4ρ. σε 12:38'), άστοχος και με πολλά λάθη ο Ουιλμπέκιν (4/12 εντός πεδιάς, 6 λάθη σε 29:42').

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Η περίοδος φόρμας που διανύει το τελευταίο διάστημα ο Ντέβιν Μπούκερ επιβεβαιώθηκε απόψε. Ο Αμερικανός ψηλός είχε 22 πόντους με 8/12 δίποντα, 2/4 τρίποντα συν 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 3 τάπες και 1 τάπα σε 33:01'.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 6 λάθη του Ουιλμπέκιν. Πριν το ματς, ο Αμερικανός γκαρντ μετρούσε μόλις 2.1 κατά μέσο όρο ανά 28.2'. Μπορεί συχνά να υπερβάλλει στις προσπάθειες του από την περίμετρο, ωστόσο πάντα ήταν low-mistake παίκτης αναλογικά με τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του. Το αποψινό φαινόμενο με τα έξι, δεν το βλέπουμε συχνά...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η προσπάθεια της Μακάμπι για να επιστρέψει στο ματς στην τελευταία περίοδο. Λίγο η δική της άνοδος, λίγο η χαλάρωση των αντιπάλων, από το... πουθενά δημιουργήθηκαν ξανά συνθήκες ντέρμπι.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τρεις σερί νίκες για τη Φενέρμπαχτσε που βρίσκεται σε εξαιρετικό μομέντουμ τελευταία. Στον αντίποδα, η κρίση κορυφώνεται στην Μακάμπι καθώς αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική της ήττα.

2

3

@Photo credits: euroleague.net

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.