Ζάλγκιρις - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 51-73: Ένα δεκάλεπτο ποιότητας ήταν αρκετό

Ευαγγελος Στελλάκης
Ζάλγκιρις - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 51-73: Ένα δεκάλεπτο ποιότητας ήταν αρκετό
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (9-5) πέρασε με σκορ 51-73 από το Κάουνας, αφού ένα δεκάλεπτο της ήταν αρκετό για να καθαρίσει το ματς με την Ζάλγκιρις (3-11).

Με τους Μιλουτίνοφ (19π, 12ρ) και Σβεντ (17π, 3α) να κάνουν την... δουλειά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κράτησε στους 51 πόντους την Ζάλγκιρις, έκανε τα... βασικά στην επίθεση της κι εν τέλει καθάρισε εύκολα την υπόθεση νίκη κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο αγώνας

Οι παίκτες του Γιούρε Ζντοβτς είχαν ένα θετικό αμυντικό ξεκίνημα (5-2 στο 3') αλλά ήταν αναμενόμενο πως η ΤΣΣΚΑ θα έβρισκε σταδιακά τον ρυθμό της (7-11 στο 5'), με τον Λούντμπεργκ ως κύριο επιθετικό εκφραστή. Ο Σβεντ μπήκε κι εκείνος στην εξίσωση κι οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο +5 (14-19 στο 9'), αλλά οι Λιθουανοί παρέμειναν ανταγωνιστικοί κι ευτύχησαν να κλείσουν το δεκάλεπτο στο μίνιμουμ της διαφοράς, με τον Μινιότας να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει λύσεις (18-19 στο 10').

Το παιχνίδι άρχισε και πάλι να γέρνει προς την ρωσική πλευρά στα πρώτα λεπτά της β' περιόδου (20-24 στο 13') και το καλό διάστημα των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη κορυφώθηκε μερικές κατοχές αργότερα με τρίποντο του Κλάιμπερν (20-29 στο 15'). Ωστόσο το ουσιώδες προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ εξανεμίστηκε γρήγορα, αφού στο υπόλοιπο του ημιχρόνου οι Ρώσοι βρήκαν μόλις έναν πόντο από την γραμμή. Στο ίδιο διάστημα, η Ζάλγκιρις βρήκε σκορ από Νίμπο, Λεκάβιτσιους και Μιλάκνις και κράτησε ζεστό το ενδιαφέρον ενόψει της επανάληψης (28-30 στο 20').

Οι προβλέψεις για ντέρμπι δεν επαληθεύτηκαν, καθώς στην τρίτη περίοδο το παιχνίδι μετετράπη σε... παράσταση για έναν ρόλο. Η ποιότητα της «ομάδας του στρατού» άρχισε να γίνεται αισθητή με το... καλημέρα (28-35 στο 22'). Οι φιλοξενούμενοι δεν άργησαν να αναπτύξουν διψήφιες διαφορές (33-44 στο 25'), έχοντας ποικιλία συνολικά στην επίθεση αλλά κι ατομικά τον Σβεντ να συνεχίζει να αποδίδει εξαιρετικά. Από την άλλη, η Ζάλγκιρις είχε πολλά αμυντικά προβλήματα κι ήταν φυσικό κι επόμενο να χάσει την επαφή της με το σκορ, με 11-27 επί μέρους εις βάρος της (39-57 στο 30').

Έχοντας τον πλήρη έλεγχο του ματς και με δεδομένη την διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο συνόλων, η ΤΣΣΚΑ θα έπρεπε απλώς να κάνει τα... βασικά για να μην κινδυνεύσει στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ένα 6-0 των γηπεδούχων (43-57 στο 33') τους έκανε κάπως να... αναθαρρήσουν αλλά οι παίκτες του Ιτούδη είχαν την εμπειρία και τη συγκέντρωση για να προστατεύσουν το προβάδισμα τους. Στα τελευταία λεπτά, ο Μιλουτίνοφ που επιζητούσε την καλή εμφάνιση κι είχε κίνητρο, τελείωσε επιτυχώς φάσεις στην επίθεση και μεγάλωσε ακόμη περισσότερη την τελική διαφορά. Το ματς ολοκληρώθηκε με τους Ρώσους στο +22, δίχως να αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 28-30, 39-57, 51-73.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τρίτο δεκάλεπτο η «αρκούδα» ήταν αποφασιστική και με επί μέρους σκορ 27-11 άφησε... χιλιόμετρα πίσω της την Ζάλγκιρις. Ουσιαστικά το τελευταίο πήρε μορφή διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού η ΤΣΣΚΑ κρατούσε το ροζ φύλλο πια στα χέρια της.

Ο MVP: Ο Μιλουτίνοφ με 19 πόντους (8/9 διπ.), 12 ριμπάουντ, 1 τάπα κι 1 κλέψιμο σε 25:58' έκανε το πρώτο του μεγάλο φετινό ματς και ανέβασε την ψυχολογία του.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Ζάλγκιρις είχε τέσσερις παίκτες με αρνητικό ranking (-6 Ντράγκιτς, -5 Ουέμπστερ, -4 Στρέλνιεκς, -3 Μπλαζέβιτς) και γενικώς σχεδόν κανείς πλην του Νίμπο και του Κάβανο δεν... διασώθηκε, ιδίως στο επιθετικό σκέλος.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Σβεντ με 17 πόντους (5/9 σουτ, 5/5 βολές) και 3 ασίστ έκανε μπόλικη δουλειά στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, βοηθώντας την ΤΣΣΚΑ να πάρει κεφάλι στο σκορ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 11 παίκτες έριξε στο παρκέ ο Ζντοβτς κι όλοι τους συνδυάστηκαν για μόλις 38 μονάδες στην αξιολόγηση, τη στιγμή που οι παίκτες του Ιτούδη έγραψαν 81.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τέταρτη διαδοχική νίκη για την ΤΣΣΚΑ που «έπιασε» τον Ολυμπιακό στην βαθμολογία. Σε πολύ καλή κατάσταση τελευταία η ρωσική ομάδα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η αλήθεια είναι πως το ποιοτικό χάσμα που χώριζε τις δύο ομάδες ήταν μεγάλο.

1

3

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.