Η Ούνικς Καζάν ομόρφυνε επικινδύνως

Η Ούνικς Καζάν ομόρφυνε επικινδύνως
Από το… «όσα πάνε κι όσα έρθουν» τον πρώτων αγωνιστικών της Euroleague, η αποψινή (3/12, 18:00) αντίπαλος του Ολυμπιακού, Ούνικς Καζάν, εντάχθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τα Playoffs και το Gazzetta γράφει για τη μετάλλαξη της ρωσικής ομάδας.

Στην περίπτωση της Ούνικς ταιριάζει απόλυτα αυτό που λένε… καλώς τηνε κι ας άργησε υπό την έννοια ότι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της Euroleague δυσκολεύτηκε να «σταυρώσει» μια νίκη και σα να μην έφτανε αυτό, είχε την ατυχία να νιώσει τη συντριβή στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε με το ντροπιαστικό 80-41. Φαίνεται όμως ότι θα ενταχθεί κι αυτή στη λίστα των πολλών περιπτώσεων ομάδων οι οποίες αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες και συνήλθαν έπειτα από ένα τρομερά ισχυρό σοκ σαν αυτό που είχαν ζήσει στις 24 του περασμένου Οκτώβρη. Και δεν πέρασε αρκετός καιρός από τότε, μονάχα 40 ημέρες, ωστόσο αυτές είχαν ευεργετική επίδραση καθώς εκ τότε, η Ούνικς δεν αναποδογύρισε απλά την κατάσταση, αλλά την έφερε σ’ ένα σημείο να κατατάσσεται στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν θέση στα Playoffs. Έξι νίκες στους τελευταίους επτά αγώνες έγραψε το κοντέρ, αλλά και θεαματική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι όταν έχανε, εμφανιζόταν ανταγωνιστική αλλά ελαχίστως αποτελεσματική, σε σχέση μ’ αυτό που παρουσιάζει στα τελευταία επτά παιχνίδια τα οποία είναι δείγμα της αγωνιστικής πραγματικότητάς της. Συνολικά, από τους 66.2 πόντους που έβαζε ανά παιχνίδι πλέον σταματά στους 83.4 κι αυτό το στοιχείο φανερώνει αγωνιστική ανάπτυξη η οποία διαπιστώνεται και στην άμυνα καθώς δέχθηκε 72 πόντους ανά αγώνα, βελτιώνοντας την αμυντική επίδοσή της κατά 4.4 πόντους. Θα πει κανείς ότι η βελτίωση δεν είναι μεγάλη αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι στις τρεις από τις τέσσερις πρώτες ήττες, είχε χάσει με συνολική διαφορά 12 πόντων! Άρα έχει αξία.

Οι τέσσερις σωματοφύλακες

Για την ακρίβεια, ένας Κροάτης και τρεις Αμερικανοί είναι αυτοί που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα τους στο άλλο πρόσωπο της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Ο Μάριο Χεζόνια βρήκε ισορροπία στο παιχνίδι του, πλέον δεν σουτάρει στον… γάμο του καραγκιόζη γιατί το 50% που έχει συνολικά είναι καλή επίδοση και συνδυάζεται με 14.4 πόντους κατά μέσο όρο, πάντα στα τελευταία επτά παιχνίδια. Ο Αϊζάια Κάνααν σταματά στους 11.8 πόντους με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (33/64 σουτ) κι αυτό έχει τη σημασία του διότι ο βραχύσωμος γκαrντ συνηθίζει τις καταχρήσεις.

Ο Χεζόνια

Ο Λορέντζο Μπράουν είναι υπεύθυνος για τη βελτίωση της Ούνικς στο κομμάτι της δημιουργίας καθώς στη δική του περίπτωση οι έξι ασίστ που έχει κατά μέσο όρο ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη αξία από τους 10.8 πόντους που μετρά ανά αγώνα. Τέλος, ο Τζον Μπράουν είναι παίκτης του οποίου η προσφορά δεν φαίνεται ποτέ στη στατιστική αλλά βρίσκει εννιά πόντους σε κάθε αγώνα. Κι έτσι, οι τέσσερις συγκεκριμένοι δίνουν περισσότερο από το 50% των πόντων στην ομάδα τους, γι’ αυτό θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βελτίωσή της.

Από το 43.8% στο 63.7%

Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, το πρώτο ποσοστό αντανακλά στο επίπεδο αποτελεσματικότητας της Ούνικς στους πρώτους πέντε αγώνες στα σουτ εντός παιδιάς και το δεύτερο, στα τελευταία λεπτά. Η απόσταση είκοσι ποσοστιαίων μονάδων δεν στοιχειοθετεί βελτίωση αλλά μετάλλαξη, είναι ο λόγος της αύξησης κατά 17 πόντους στον επιθετικό μέσο όρο των Ρώσων. Καλύτερο ποσοστό ευστοχίας διαπιστώνεται και στο μακρινό σουτ, ιδιαίτερα στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια όπου σκαρφάλωσε στο 42.8%, αναλαμβάνοντας 26 τρίποντα ανά αγώνα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι περισσότερο εξέλιξη της αυτοπεποίθησης που νιώθει ένας αθλητής και συνολικά μια ομάδα όταν μετρά διαδοχικές νίκες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός δεν έχει να αντιμετωπίσει την Ούνικς των πρώτων πέντε αγώνων, αλλά την ομάδα η οποία έχει 6/7 από τα μέσα τις αρχές του Νοέμβρη και μετά, η οποία δικαιούται να λέει ότι διεκδικεί θέση στα Playoffs της Euroleague.